Σκέψου την επόμενη μέρα, όχι την δική σου αλλά της πόλης που σου έδωσε έναν από τους πιο τιμητικούς τίτλους της. Είτε το «καλημέρα κύριε δήμαρχε», είτε το «καλησπέρα Πέτρο», είναι κατακτήσεις σου αλλά και δώρα ταυτόχρονα της αιώνιας πόλης σου.

Δήμαρχε Σπάρτης Πέτρο Δούκα, δεν ανήκω σε εκείνους που σε στήριξαν ούτε σε αυτούς που σε ψήφισαν το 2019. Ανήκω σε αυτούς που είχαν χρέος να σε κρίνουν αυστηρά, να σε ελέγξουν, να σε πληροφορήσουν, να σε αποδεχθούν ως εκλεγμένο δήμαρχο της Σπάρτης.

Στην πορεία σου, όπως στην πορεία κάθε ανθρώπου και κάθε ηγέτη έγιναν και λάθη. Το αποδέχθηκες στο debate των εκλογών, όπου απαλλαγμένος από κακές επιρροές και επιβουλές, κέρδισες τις εντυπώσεις γιατί ήσουν ο εαυτός σου. Στις εκλογές δεν τα πήγες καθόλου καλά, δυσανάλογο θα έλεγε κανείς, γιατί δεν άξιζε μόνον το 5% στην προσπάθεια που έκανες και στα όσα πέτυχες και τα οποία θα φανούν εν καιρώ. Όμως η συγκυρία και των 6 συνδυασμών και του εκλογικού νόμου δεν ήταν με το μέρος σου.

Πέτρο Δούκα, στον δήμο Σπάρτης ήρθες, υπήρξες και θα φύγεις ανάδελφος. Χωρίς πραγματικούς, ουσιαστικούς και αληθινούς φίλους. Γι’ αυτό δεν φταίει ποτέ ένας… Είναι κρίμα γιατί έχεις χαρίσματα και τάλαντα, όπως και ο Σπαρτιάτης έχει απ’ αυτά. Αυτό δεν αλλάζει πιά… Όπως δεν αλλάζει η νίκη σου το 2019, η άλλη κακή συγκυρία του covid-19 αλλά και η υποστελέχωση του δήμου Σπάρτης.

Όμως αλλάζει το παρόν και το μέλλον!

Η επόμενη μέρα δήμαρχε, ποια θα είναι για σένα, σε σχέση με τη Σπάρτη;

Δήμαρχε Πέτρο Δούκα, τον τίτλο του δημάρχου θα το φέρεις πλέον ες αεί. Ήσουν δήμαρχος και θα σε αποκαλούν δήμαρχο. Ισως να αισθάνεσαι για καιρό ακόμα δήμαρχος της Σπάρτης…

Γιατί όμως να μην είσαι ένας αναγκαίος, ένας επίτιμος, ένας επιπλέον, ένας ενεργός, ένας από τους πρώτους πολίτες της Σπάρτης σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου;

Ποιος θα σου αρνηθεί; Ποιος θα σε εμποδίσει; Ποιος δεν θα ήθελε; Ποιος μπορεί να σου το στερήσει; Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το σωστό; Ποιος δεν διακρίνει ότι αυτό πρέπει στην πόλη;

Στις 31 Δεκεμβρίου θα παραδώσεις το κλειδί της πόλης στο νέο δήμαρχο. Τι πιστεύεις Πέτρο Δούκα; Αυτός ο νέος δήμαρχος δεν έχει ανάγκη από τη στήριξή σου; Την παρουσία σου; Τη γνώμη σου;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, δήμαρχε, την πολιτική εμπειρία σου. Όλοι υποκλίνονται στις δημόσιες σχέσεις και στην αναγνωρισιμότητά σου. Όλοι επιδιώκουν κάτι από την διείσδυση που έχεις στο σύστημα εξουσίας και από την αμεσότητα που επιδεικνύεις επικοινωνώντας διεθνώς με πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες.

Πέτρο Δούκα, δήμαρχε Σπάρτης, αυτά είναι χαρακτηριστικά σου γνωρίσματα, που δεν σε βοήθησαν μεν να γίνεις ο επιτυχημένος δήμαρχος της Σπάρτης, αλλά περιγράφουν την προσωπικότητά σου και σφραγίζουν το στίγμα σου.

Πέτρο Δούκα στη Σπάρτη έχεις πιστωθεί μια εκλογική νίκη και μια ήτα. Όμως είχες και έχεις ακόμα και το χρονικό και το πολιτικό και το νοητικό και το προσωπικό περιθώριο να πετύχεις την δυσκολότερη νίκη κάθε μάχης και οποιασδήποτε αναμέτρησης. Να λυτρώσεις την πόλη, τον δήμο, την αυτοδιοίκηση από ό,τι ταπεινό, ό,τι πικρό, ό,τι μίζερο, ό,τι μισαλλόδοξο, ό,τι επιπόλαιο, ό,τι υστερόβουλο. Μην αφήσεις δήμαρχε μια σκοτεινή σουρμή στην πόλη που φώτισες. Μην επιτρέψεις τον κανιβαλισμό στην πόλη της υπέρβασης της ανθρώπινης αδυναμίας. Μην αδιαφορήσεις για όσα συμβαίνουν γύρω σου αλλά δεν σε αφορούν, έχουν το ίχνος σου αλλά δεν σε εκφράζουν.

Μείνε δήμαρχε. Μείνε όρθιος, αληθινός, αυθεντικός, δίκαιος, αρχοντικός, εξωστρεφής, άξιος ηττημένος, στήριγμα της πόλης, σύμβουλος των νέων, επιλεκτικός, ενεργός, εύστοχος, παρών και Σπαρτιάτης όχι μόνον εκ καταγωγής αλλά και από επιλογή.

Ισως αποδειχθεί ότι μπορείς να λυτρώσεις την πόλη τώρα…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις