Δήμος Σπάρτης

Ο νέος δήμαρχος Σπάρτης, 45 ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, άσκησε κριτική στην τοποθέτηση Κασσελάκη από την Σπάρτη. Ο νέος δήμαρχος θέλοντας να υπερασπίσει ότι έχει καταφέρει η αυτοδιοίκηση στη Σπάρτη χαρακτήρισε άστοχη την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία «η Σπάρτη είναι η πόλη που δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία 40 χρόνια».

Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, προφανώς, γνωρίζει ότι από το 1984 στη Σπάρτη έχουν γίνει πράγματα από δημάρχους (Σαχάμη, Ματάλα, Αντωνάκο, Αργειτάκο, Βαλιώτη, Δούκα) και θέλησε έτσι να υπερασπιστεί το θεσμό αλλά και τον δήμο. Βέβαια δεν έκαναν το ίδιο οι κ.κ. Βαλιώτης, Αργειτάκος και Δούκας, που φαίνεται να καλύφθηκαν από τον νέο δήμαρχο…

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να απαντήσει με έμφαση - και δόση ειρωνείας - δείχνοντας έτσι και τις προθέσεις του για το μέλλον. Αν στην πολιτική υπήρχε δίκαιος δοσομετρητής κριτικής τότε θα φαινόταν καθαρά η υπερβολή κριτικής σε βάρος του νέου δημάρχου Σπάρτης. Είναι αστείο να δίνεται περίοδος χάριτος σε παλαιά στελέχη της αυτοδιοίκησης (Νίκας όταν ανέλαβε) ή σε νέα στελέχη της πολιτικής (Κασσελάκης όπως ανέλαβε) αλλά να μην υπάρχει η στοιχειώδης αναμονή σε πραγματικά στελέχη που αναλαμβάνουν νέα και κρίσιμα καθήκοντα.

Να σημειωθεί ότι η ίδια η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να καταδείξει πόσο άδικο είχε ο Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας ότι 40 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στη Σπάρτη. Μόνο επί των ημερών Βαλιώτη (ΣΥΡΙΖΑ) έγιναν έργα τα οποία φαίνεται αγνοεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι όμως και ο νέος δήμαρχος Σπάρτης. Όσο για τις φωτογραφίες του Κασσελάκη απ’ ότι ξέρουμε κάποιες συνοδεύονταν από πικρόχολα σχόλια για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές Σπάρτης… αφήνοντας τον πρόεδρο άναυδο…

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ομοίως ένα νέο στέλεχος στην αυτοδιοίκηση που του αναλογεί η στοιχειώδης υπομονή των αντιπάλων είναι ο Δημήτρης Πτωχός. Αν και αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή του κόμματος της ΝΔ έχει μια ιδιάζουσα θέση στα πράγματα. Το γεγονός και μόνον ότι ο προκάτοχός του Παναγιώτης Νίκας, αν και ομοϊδεάτης, δεν αφήνει τίποτα για το 2024, (υπογράφει συμβάσεις, κόβει κορδέλες, μπλοκάρει καταστάσεις) είναι αρκετό για να προβληματίσει όσους αποτελούν το πολιτικό προσωπικό μετάβασης από την εποχή Νίκα στην εποχή Πτωχού αλλά και κάθε αυτοδιοικητικό.

Πολλές φορές δεν αρκεί να στηρίζεις κάποιον να αναδειχθεί σε θέση ευθύνης. Υπάρχει και συνέχεια… Πρέπει να αποδέχεσαι ότι η διοίκηση έχει συνέχεια, έχει συνέπεια και μεταδίδεται και ως πολιτική πρακτική και ως σκυτάλη διοίκησης. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όλα δείχνουν ότι ο Παναγιώτης Νίκας θα κάνει λάθος στην «αλλαγή» σκυτάλης… φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όσους στήριξαν και στηρίζουν Πτωχό.

Ο Δημήτρης Πτωχός είναι εκπρόσωπος μιας νέα άποψης για τον ρόλο του Αυτοδιοικητικού ηγέτη. Είναι πρώτα τεχνοκράτης της στοχοπροσήλωσης με την ευχέρεια αναπροσαρμογής σχεδίου ανάλογα τις εξελίξεις, παρά κομματικός καριερίστας με προσωπικό αποτύπωμα και ατομικό στοίχημα. Δεν είναι αμιγώς αυτοδιοικητικός, δεν έχει ούτε ατού ούτε και βαρίδια του χώρου…

Θα δεχόταν κανείς η ισχυρή κριτική να προέρχεται από τις τάξεις της αντιπολίτευσης. Θεμιτό και αναμενόμενο. Ακόμα και προ της ανάληψης των καθηκόντων του.

Όμως αν ο νέος Περιφερειάρχης βρει άδεια συρτάρια, τότε αυτό, αφενός δεν είναι αντιπολίτευση αφετέρου είναι ευθύνη μεγάλη και βαραίνει εκείνον που δεν αποδέχεται «το τέλος της εποχής του».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις