ΕΛΛΑΔΑ. Η Ελλάδα είναι η χώρα που παρότι η ανεργία βρίσκεται στο 9,4% με πάνω από 800,000 ανέργους (στοιχεία της ΔΥΠΑ τον Μάιο του 2023) βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τις μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη.

Η απάντηση φυσικά εντοπίζεται στο γεγονός, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων και δη των νέων, έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση τι στιγμή που οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας είναι στον τουρισμό, στη γεωργία, στις κατασκευές και στη βιομηχανία.

Με το 23% του πληθυσμού να είναι στο στάδιο της σύνταξης, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού(82%), με την κυβέρνηση να έχει πρόσφατα εγκρίνει νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση 30.000 μεταναστών προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις αυτές.

Παρότι η αντιπολίτευση έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση, οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να καλυφθούν οι κενές αυτές θέσεις εργασίες που είναι κατά κύριο λόγο κακοπληρωμένες, με εξαντληντικά ωράρια και υποδεέστερες.

Ακολουθεί η Γερμανία με το 22% του πληθυσμού στην τρίτη ηλικία και ελλείψεις σε ποσοστό 82%, η Πορτογαλία με 23% του πληθυσμού στη σύνταξη και 81% ελλείψεις προσωπικού, η Ιρλανδία με 15% και 81% και η Γαλλία με 22% και 80% αντίστοιχα.

freemixer via Getty Images

Η εικόνα στην Ευρώπη

Η Γερμανία, μία από τις χώρες; με τους υψηλότερους μισθούς για εργαζόμενους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με πάνω από 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κενές.

Οι περισσότερες είναι στη βαριά της βιομηχανία, τις κατασκευές και τη μεταποίηση καθώς το 53-54% των εταιρειών του κλάδου χρειάζονται απεγνωσμένα περισσότερα εργατικά χέρια.

Στην Πορτογαλία, τη μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού, με περισσότερες από 58.000 κενές θέσεις εργασίας έχουν οι κλάδοι της τεχνολογίας της πληροφορίας, η υγεία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η γεωργία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, η Πορτογαλία ξεκίνησε πέρυσι το πρόγραμμα «Εργασία στην Πορτογαλία» με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων για να καλύψουν αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

65d347462300003100808b56.jpg
SOPA Images via Getty Images

Οι μισθοί σε τομείς υψηλής ζήτησης όπως η πληροφορική, η υποστήριξη επιχειρήσεων, η υγειονομική περίθαλψη και οι κατασκευές είναι αρκετά ανταγωνιστικοί και παρουσιάζονται προσοδοφόρες ευκαιρίες για εξειδικευμένους επαγγελματίες. Σε κεντρικές περιοχές της χώρας παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μια αύξηση των θέσεων εργασίας, για χειριστές μηχανημάτων, υγειονομικής περίθαλψης, μεταφορών και κατασκευών.

Στην Ιρλανδία υπολογίζονται σε 100.000 οι κενές θέσεις εργασίας με τις μεγαλύτερες ελλείψεις στους γνωστούς τομείς της υγείας, του τουρισμού και των κατασκευών και την κυβέρνηση να υποδέχεται κάθε χρόνο 40.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους εκτός ΕΕ. Η Ιρλανδία χαρακτηρίστηκε μάλιστα μια από τις καλύτερες χώρες για να ζεις και να εργάζεσαι το 2024.

Τέλος στη Γαλλία, η αναπτυσσόμενη βιομηχανία υδρογόνου αντιμετωπίζει μια πιεστική ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους μέχρι το 2030, καθώς υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η ανεπαρκής κατάρτιση σε αυτό τον τομέα εμποδίζουν την πρόοδο του κλάδου. Το 2022, ο συγκεκριμένος τομέας είχε 6.800 νέες θέσεις εργασίας, αυξημένες κατά 77% από το 2019.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις