ΕΛΛΑΔΑ. Άνω των 700 εκατομμυρίων θα είναι, τελικά, τα ποσά που θα καταβάλλει στους αγρότες μέχρι το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Τελικά εγκρίθηκε από την ΕΕ, το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 42 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που «χτίσθηκε» εκ του μηδενός, αφορά την κάλυψη μιας περιοχής περί των 100.000 στρεμμάτων που παραμένει ακόμα κάτω από το νερό με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Το πρόγραμμα θα καλύψει τους αγρότες για τουλάχιστον δύο χρόνια και αν χρειαστεί και περισσότερο, είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν μέχρι το Πάσχα προς τους δικαιούχους και θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνει τις συνδεδεμένες και τα οικολογικά σχήματα, καθώς και χρήματα του 2023 που δεν ενεργοποίησε η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού. Καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια να ολοκληρωθούν έλεγχοι και να ενεργοποιηθούν παγωμένοι από το 2014, λογαριασμοί δικαιούχων, ενώ γίνεται ενδελεχής έλεγχος στα 16.500 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα, ώστε όσα είναι εντάξει να πληρωθούν και σε όσα υπάρχουν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Καθοριστικό στοιχείο για την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών είναι το γεγονός ότι εφέτος το ΟΣΔΕ άνοιξε αρχή Απριλίου ενώ πέρυσι είχε ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

Σχετικά με τις ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης ο εισαγγελέας έχει καλέσει τον προηγούμενο διοικητή και διευθυντικά στελέχη της προηγούμενης διοίκησης για έλεγχο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις