Η πώληση της χρυσής λίρας είναι καλύτερο να γίνεται σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, μιας και ο χρυσός δεν χάνει ποτέ την αξία του. Έτσι τα άτομα που έχουν χρυσές λίρες στην κατοχή τους, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που χρειάζονται ρευστότητα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιο είναι το κόστος της χρυσής λίρας και που μπορεί κανείς να την πουλήσει. Η καλύτερη επιλογή είναι το ενεχυροδανειστήριο, γιατί δεν ενέχει τους κινδύνους μιας online συναλλαγής. Σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος ή το Νομισματοκοπείο, η συναλλαγή είναι γρηγορότερη και πιο άμεση. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιλέξετε το ενεχυροδανειστήριο, η πώληση γίνεται με εχεμύθεια, αμεσότητα και διαφάνεια.

Ποια είναι η τιμή της χρυσής λίρας

Η τιμή της χρυσής λίρας δεν είναι σταθερή, αλλά εξαρτάται από δύο παράγοντες, την προέλευση και την τιμή του χρυσού. Για παράδειγμα, οι χρυσές λίρες Αγγλίας μπορεί να κοστολογούνται ακριβότερα από τις χρυσές λίρες Ελλάδας. Αυτό καθορίζεται από την ποιότητα, την χρονολογία και από το εάν μια λίρα έχει συλλεκτική αξία. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο η τιμή του χρυσού αλλάζει και διαμορφώνεται διαφορετικά κάθε μέρα. Παρόλα αυτά δεν χάνει ποτέ την αξία της, πόσο μάλλον σε περιόδους πληθωρισμού.

Πού μπορώ να πουλήσω μια χρυσή λίρα

Όταν σκέφτεστε να πουλήσετε μία χρυσή λίρα, υπάρχουν τέσσερις πιθανοί αγοραστές.

1. Η Τράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει λίρες. Ωστόσο, μιας και είναι επίσημος φορέας, αυτές πρέπει να είναι σφραγισμένες και με πιστοποιητικό γνησιότητας. Σε περίπτωση που οι λίρες αποτελούν κάποιο δώρο ή οικογενειακό κειμήλιο, είναι δύσκολο να συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα και πιστοποιήσεις. Επομένως δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αγορά.

2. Το Νομισματοκοπείο

Όπως στην πρώτη περίπτωση, έτσι κι εδώ. Για να αγοράσε μια χρυσή λίρα το Νομισματοκοπείο, ζητά πιστοποίηση γνησιότητας.

3. Σελίδες στο διαδίκτυο

Δεν είναι λίγες οι σελίδες που μπορείτε να βρείτε online για να πουλήσετε ή να αγοράσετε τιμαλφή. Όμως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά της οθόνης, αν θα κοστολογηθεί σωστά η λίρα μας, κι εάν θα τηρηθεί η συμφωνία. Οι αγοραπωλησείες μέσω internet εγκυμωνούν κινδύνους.

4. Ενεχυροδανειστήριο

Το ενεχυροδανειστήριο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να πουλήσετε το χρυσό σας, και να λάβετε την τιμή του σε μετρητά.

Τι να προσέξετε

Οι δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξετε πριν την αγοραπωλησία είναι η εκτίμηση, και η διαφάνεια. Αρχικά, πριν προβείτε σε πώληση, βεβαιωθείτε ότι η τιμή του αντικειμένου σας έχει κοστολογηθεί σωστά. Όπως είδαμε η τιμή του χρυσού μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με την ποιότητά του και τη χρονική περίοδο. Απευθυνθείτε σε έναν εκτιμητή για να γνωρίζετε την αξία του κειμηλίου σας. Εάν έχετε και πιστοποιητικό γνησιότητας, τότε η τιμή της αξίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Σε ότι έχει να κάνει με τη διαφάνεια πρέπει να προσέξετε ώστε το ενεχυροδανειστήριο που θα απευθυνθείτε να έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Επειδή θα πρέπει να γνωρίζετε την τιμή του χρυσού, το ανταλλακτήριο θα πρέπει να έχει σε εμφανή θέση την ημερήσια τιμή του. Αφού έχετε λάβει μία εκτίμηση και έχετε βεβαιωθεί για τη διαφάνεια της συναλλαγής, το ενεχυροδανειστήριο σας κάνει μία πρόταση. Αν συμφωνείτε με αυτή, τότε δίνετε τη λίρα σας και παίρνετε το συμφωνηθέν ποσό σε μετρητά.

Συνοψίζοντας, για την πώληση μιας χρυσής λίρας απευθυνθείτε σε ένα ενεχυροδανειστήριο ή ανταλλακτήριο. Βεβαιωθείτε για την ημερίσια τιμή του χρυσού και κάντε τη συναλλαγή σας με εχεμύθεια αλλά και διαφάνεια. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Νομισματοκοποίου, χωρίς όμως να στερείστε αξιοπστίας. Οι online συναλλαγές από την άλλη δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες. Ενημερωθείτε από έναν εκτιμητή για την ποιότητα της λίρας σας και την τιμή του χρυσού, και κάντε την πώληση με διαφάνεια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις