Όσοι μπαίνουν στη διαδικασία να νοικιάσουν το σπίτι τους, ή ξεκινούν την έρευνα για ενοικίαση σπιτιού, ενδιαφέρονται πολύ για την μεσιτική αμοιβή. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έχουν ως απορία ποιος πληρώνει την μεσιτική αμοιβή, τι ποσά περιλαμβάνει, και αν τα ποσά που γνωστοποιούνται περιλαμβάνουν και το ΦΠΑ. Συνήθως, η μεσιτική αμοιβή δεν είναι άλλο από το ποσό που λαμβάνει ο μεσίτης όταν σας δείξει ένα σπίτι το οποίο τελικά αγοράζετε ή νοικιάζετε. Παρακάτω, ακολουθεί ένας οδηγός γύρω από όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την μεσιτική αμοιβή.

Τι είναι η μεσιτική αμοιβή;

Η μεσιτική αμοιβή είναι το χρηματικό ποσό που δίνεται στον μεσίτη επειδή σας έχει υποδείξει κάποιο ακίνητο το οποίο έχετε αγοράσει ή νοικιάσει. Η αμοιβή αυτή δεν ορίζεται από κάποια νομοθεσία. Κατά συνέπεια, η προμήθεια μεσίτη δεν έχει κάποιο νόμιμο όριο. Για τον λόγο αυτό, μπορείτε να τη διαπραγματευτείτε με τον συνεργάτη που θα προχωρήσει στην αγορά ή πώληση του σπιτιού σας.

Ποιος πληρώνει την μεσιτική αμοιβή;

Όσον αφορά την περίπτωση αγοράς και πώλησης ενός ακινήτου, η ελάχιστη μεσιτική αμοιβή αποτελεί το 2% της αξίας του ακινήτου από την πλευρά του αγοραστή, και το 2% από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Όμως, το ποσοστό αυτό μπορεί να αλλάξει. Πολλοί είναι οι μεσίτες που τιμολογούν τις υπηρεσίες τους με ποσοστά έως και 7%.

Στις ενοικιάσεις επαγγελματικών χώρων, η αμοιβή ορίζεται περίπου σε 1 ενοίκιο από τον μισθωτή και 1 ενοίκιο από τον εκμισθωτή. Ποιος πληρώνει όμως τον μεσίτη για ενοικίαση σπιτιού; Όσον αφορά την μεσιτική τιμή για ενοικίαση, αυτή ορίζεται σε 1 ενοίκιο και από τις δύο πλευρές. Φυσικά, και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει επιβάρυνση του νόμιμου ΦΠΑ.

Ποιος είναι ο ρόλος του μεσίτη;

Βασικός ρόλος που έχει ο μεσίτης είναι η εύρεση ακινήτων όταν δεν έχετε τον χρόνο ή τη διάθεση για αναζήτηση. Με την ανάθεση της αναζήτησης σε έναν έμπειρο μεσίτη ή μεσιτικό γραφείο, μπορείτε να γλιτώσετε αρκετό χρόνο, και να προχωρήσετε πιο άμεσα στην κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, και πιο συγκεκριμένα τα 197 – 204 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ Α 86/11.04.2012) και 703 – 707 του Αστικού Κώδικα, ο μεσίτης είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο υποδεικνύει ακίνητα και μεσολαβεί για την τελική σύμβαση μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη ή πωλητή και αγοραστή.

Επιπλέον, η δουλειά του μεσίτη περιλαμβάνει την ανταλλαγή και σύσταση δουλειάς, όπως για παράδειγμα μια περίπτωση αντιπαροχής. Πιο αναλυτικά, ο μεσίτης αναλαμβάνει:

  • Εύρεση των ακινήτων που περιλαμβάνουν τα κριτήρια που έχετε υποδείξει, καθώς και τις περιοχές που σας ενδιαφέρουν
  • Υπόδειξη των ακινήτων αυτών
  • Διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη
  • Κλείσιμο συμφωνίας

Πότε δίνεται η μεσιτική αμοιβή;

Σε περίπτωση που θελήσετε να προχωρήσετε στην αγορά ακινήτου με μεσίτη, είναι σημαντικό να υπογράψετε μια εντολή υπόδειξης ακινήτου, μέσα στην οποία θα ορίζεται η μεσιτική αμοιβή, ενώ θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία του μεσίτη. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν το ΑΦΜ του, καθώς και ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ του. Το ποσοστό μεσίτη σε πώληση δίνεται όταν η υπόθεση που έχουν αναλάβει έχει φτάσει σε συμβολαιογράφο. Δε θα πρέπει να δίνονται αμοιβές προκαταβολικά, επειδή υπογράφηκε εντολή υπόδειξης ακινήτου.

Όσον αφορά την περίπτωση των αγοραπωλησιών, είναι προτιμότερο να προχωρήσετε σε απευθείας ανάθεση. Στην περίπτωση αυτή, ο πωλητής θα αναθέσει σε ένα μεσιτικό γραφείο την προώθηση και πώληση της ιδιοκτησίας του. Για ένα χρονικό διάστημα, ούτε ο ιδιοκτήτης, ούτε κάποιος άλλος μεσίτης δε θα πρέπει να ανακατευτούν με τη διαδικασία της πώλησης. Βασικός στόχος είναι να μην πουλήσετε μόνοι σας το ακίνητο, στο διάστημα που εκείνος θα ασχολείται με αυτό. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, βάσει νομικού πλαισίου, η αμοιβή μεσίτη για πώληση ακινήτου θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά.

Ο μεσίτης προσφέρει τις κατάλληλες υπηρεσίες μέχρι να βρει το καλύτερο ακίνητο για ενοικίαση ή πώληση για εσάς. Στην ουσία, η μεσιτική αμοιβή είναι το ποσό που θα λάβει ο μεσίτης για τις υπηρεσίες που προσφέρει για τον συντονισμό, τις εγγυήσεις και τον ρόλο του διαμεσολαβητή που έχει για την πώληση ή ενοικίαση ενός ακινήτου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις