ΕΛΛΑΔΑ. Μετά από 10 µέρες δίχως κινήσεις, επιστρέφει δειλά-δειλά κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, η οποία όµως είναι ζήτηµα αν είναι σε θέση να µαζέψει συνολικά 10.000 τόνους για αποστολή, καθώς, όπως γράφει το elaiaskarpos.gr, τα ελληνικά αποθέµατα των περίπου 35.000 τόνων είναι σκόρπια και σε µεγάλο βαθµό προορίζονται για ιδιοκατανάλωση, όπως άλλωστε κάθε χρόνο.

Aπό θέµα τιµών, αυτές παραµένουν στα γνωστά επίπεδα των 7,70-7,80 ευρώ το κιλό για τα συνήθη έξτρα της Μεσσηνίας και γύρω στα 8,20 µε 8,50 ευρώ το κιλό ονοµαστικά για τα καλά έξτρα στη Λακωνία, χαµηλής οξύτητας <0,3 βαθµών και πολύ καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Ενδιαφέρον υπάρχει, αφού προϊόν λείπει από την αγορά, όµως το εµπόριο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό να αγοράσει φθηνότερα, µε όπλο την αρχική σύγχυση που έχει προκαλέσει η συζήτηση περί υπερπαραγωγής σε όλη τη Μεσόγειο -σε πείσµα της γεωπονικής πραγµατικότητας- αλλά και την ιστορική τάση για μείωση των κινήσεων αυτή την εποχή. Να σηµειωθεί εδώ πως η Ιταλία θα ξεµείνει από καλά έξτρα παρθένα σύντοµα, µε αποτέλεσµα τα όποια καθαρά έξτρα της Λακωνίας αποµένουν να έχουν πέραση.

Όµως, οι Ιταλοί δείχνουν να θέλουν να τα πάρουν στα 7-7,50 και όχι στα 8,50 ευρώ το κιλό µέσα Ιουλίου, µε αγορές της τελευταίας στιγµής και βυτίο-βυτίο. Στην Κρήτη, παρατηρείται η πιο σκληρή στάση ως προς την τιµή, αφού εδώ και µήνες αρκετοί ζητούν ακατέβατα 8,50 – 8,90 ευρώ δίχως ανταπόκριση. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν µε 7,50 και 7,80 ευρώ αντίστοιχα. Κάποιοι διαγωνισµοί επίσης καταλήγουν άγονοι, όπως ένας πρόσφατος 22 Ιουνίου στο Ηράκλειο. Η αγορά εφεξής πλέον µαζεύει µόνο όσες ποσότητες θεωρεί αναγκαίες, µε άλλα λόγια το σύνολο του ελληνικού αποθέµατος, αφού οι δεξαµενές έχουν κάπως χαµηλή στάθµη, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει και ένας ρεαλισμός στα θέλω όλων.

Σύγκλιση τιμών και καλές πωλήσεις στην Ισπανία

Φέτος που η Ισπανία παρήγαγε 27% περισσότερο ελαιόλαδο, διώχνει αντίστοιχα 26,4% περισσότερο προϊόν (Ιανουάριος-Μάιος 2024), κρατώντας πωλήσεις και εξαγωγές σε σχετικούς όρους ψηλά.

Στοιχεία σαν αυτά από το Ισπανικό Υπουργείο, δείχνουν την πραγµατική δύναµη του ελαιοκοµικού κλάδου. Παράλληλα, οι πρώτες ενδείξεις για το ισοζύγιο Ιουνίου προδιαθέτουν πως η ισπανική αγορά συνεχίζει µε ρυθµό 75.000+ τόνων καθαρών πωλήσεων, που σηµαίνει πως 30 Ιουνίου πιθανότατα τα αποθέµατα ελαιοτριβείων και συνεταιρισµών θα πέσουν κάτω από τους 400.000 τόνους, 4 µήνες πριν συσκευαστεί ελαιόλαδο νέας σοδειάς, αν και η βιοµηχανία τυποποίησης θα κρατήσει λογικά ένα µαξιλαράκι ασφαλείας 160.000 τόνων για τα δύσκολα του Σεπτεµβρίου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι τιµές στην Ιβηρική στις κύριες ποιοτικές κατηγορίες συγκλίνουν ακόµα περισσότερο, µε την τιµολογιακή απόσταση µεταξύ έξτρα και λαµπάντε να φτάνει πλέον τα 60 λεπτά. Το έξτρα βέβαια, παραµένει στα 7,80-7,90 ευρώ, με μικροαπώλειες της τάξης των 10-20 λεπτών ανά περιοχή.

Επιβεβαιώνει σοδειά 2,9 εκατ. τόνων το USDA

Oι Αµερικανοί καταναλώνουν πολύ ελαιόλαδο και κρατούν και κείνοι κάποια στοιχεία για την παραγωγή του. Η πρόβλεψη σοδειάς για την 2024-2025 που δηµοσίευσε στο µηνιαίο του δελτίο το Αµερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) ανέρχεται στους 2,92 εκατ. τόνους, αν και µε διαφοροποιήσεις ανά χώρα. Αξίζει να τονιστεί πως πρώτο το USDA έβγαλε µέσα Μάιου πρόβλεψη για την επόµενη χρονιά, βλέποντας εξαρχής τους 2,9 εκατ. τόνους, απορρίπτοντας νωρίς νωρίς το αφήγηµα της υπερπαραγωγής. Όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς μια σοδειά κάτω από το μέσο όρο, όμως ευτυχώς μακριά από τα 2,4 εκατομμύρια της 2023/24, αν και μερικές βροχές θα έδιναν περισσότερη σιγουριά στην αγορά.

Το USDA περιµένει αύξηση 24% στη διεθνή σοδειά, από τους 2,35 στους 2,92 εκατ. τόνους. Αναλυτικότερα, οι Αµερικανοί προβλέπουν παραγωγή 1,825 εκατ. τόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 350.000 τόνους σε Τουρκία (+ Αφρίν) και 727.000 τόνους από Τρίτες Χώρες (στις οποίες συµπεριλαµβάνεται η παραγωγή Τυνησίας και Μαρόκου, που αντιστοιχούν σε 380.000 τόνους). Τιµής ένεκεν, οι ΗΠΑ θα παράξουν κάπου 10.000 τόνους και η Κίνα 8.000 τόνους ελαιολάδου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις