Φορολογούνται τα tips: Αντιδράσεις από τον κλάδο της εστίασης
Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων αναλύει τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο μέτρο για τα φιλοδωρήματα
ΕΛΛΑΔΑ. Η απόφαση της εφορίας να βάλει στο στόχαστρο τα φιλοδωρήματα τόσο των εργαζομένων όσο και των καταστηματαρχών έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Για τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο μέτρο, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Κουράσης, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων.
Στην ερώτηση για το τι ίσχυε μέχρι τώρα, ο κ. Γιώργος Κουράσης εξηγεί ότι τα φιλοδωρήματα δεν φορολογούνταν, είτε δίνονταν με μετρητά είτε μέσω κάρτας. Ωστόσο, πλέον, με την ένταξη των ταμειακών μηχανών στο σύστημα του Taxis, η διαδικασία έχει αλλάξει, καθώς απαιτείται η έκδοση απόδειξης για το φιλοδώρημα. Εάν αυτό δεν τηρείται, θεωρείται παράβαση. Οι επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπους να καταχωρούν τα φιλοδωρήματα ηλεκτρονικά, ώστε να αποδίδονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κάτι που συνεπάγεται ασφαλιστικές εισφορές τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς τα φιλοδωρήματα πλέον θεωρούνται πρόσθετο εισόδημα.
«Το φιλοδώρημα είναι ένα "δώρο" που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια», τονίζει ο Γιώργος Κουράσης. «Οι πελάτες αφήνουν συνήθως μικρά ποσά, όπως 1, 2 ή 5 ευρώ, για να ευχαριστήσουν τον εργαζόμενο για την εξυπηρέτηση, κάτι που θεωρείται μια προσωπική συναλλαγή μεταξύ δύο ανθρώπων. Ουσιαστικά, το πρόβλημα προκύπτει όταν τα φιλοδωρήματα πληρώνονται ηλεκτρονικά και η Εφορία θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη απόδοση και φορολόγηση», τόνισε.
Ο Γιώργος Κουράσης σημειώνει ότι η απόφαση αυτή προήλθε κυρίως μετά από περιπτώσεις που επώνυμοι και πλούσιοι πελάτες άφησαν μεγάλα ποσά ως φιλοδωρήματα. «Αυτές οι περιπτώσεις αξίζουν έρευνα και ερμηνεία», λέει χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι ίσως από τέτοιες καταστάσεις ξεκίνησε η διαδικασία φορολόγησης.
Σχετικά με το αν η απόφαση αυτή αφορά μόνο τις πληρωμές μέσω κάρτας, Γιώργος Κουράσης επισημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις. Αναρωτιέται πώς μπορεί κάποιος που αφήνει ένα μικρό φιλοδώρημα των 5 ευρώ σε μετρητά να θεωρηθεί ότι συμμετέχει σε φοροδιαφυγή. Στη Γαλλία, για παράδειγμα οι σερβιτόροι εκδίδουν αποδείξεις για τα φιλοδωρήματα, αλλά ο Γιώργος Κουράσης δεν θεωρεί ότι αυτό είναι πρακτικό παράδειγμα για την Ελλάδα.
Τέλος, αναφέρθηκε σε άλλες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Αργεντινή όπου το φιλοδώρημα είναι απαγορευμένο με νόμο, καθώς θεωρείται ότι προσβάλλει τον εργαζόμενο. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Ελβετία, τα φιλοδωρήματα ενσωματώνονται στον λογαριασμό με ποσοστό που κυμαίνεται ανάλογα με την επιχείρηση.
Συνοψίζοντας, ο Γιώργος Κουράσης τόνισε ότι το θέμα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων είναι πολύπλοκο και χρειάζεται προσοχή, καθώς αφορά πολλές κατηγορίες εργαζομένων, από τον χώρο της εστίασης μέχρι τον τουρισμό.