ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις για ζημιές του 2025 – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι
Ο ΕΛΓΑ καλεί τους παραγωγούς να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2025, ώστε να μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις που προγραμματίζονται για τις αρχές Απριλίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ. Σε εξόφληση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων καλεί τους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ, ενόψει της προγραμματισμένης καταβολής αποζημιώσεων στις αρχές Απριλίου 2026.
Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις
Η διοίκηση του ΕΛΓΑ προγραμματίζει την πληρωμή αποζημιώσεων στις αρχές Απριλίου 2026, για ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου κατά το 2025.
Η βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους
Όπως επισημαίνεται, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων είναι:
- η εξόφληση της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς έτους 2025
Οι παραγωγοί καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους, ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της πληρωμής.
Τι ισχύει για τις εισφορές μέσω τραπεζών
Για παραγωγούς που έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης της εισφοράς μέσω τραπεζικών λογαριασμών:
- ο ΕΛΓΑ θα αποστείλει ψηφιακό αρχείο στις τράπεζες
- η είσπραξη θα πραγματοποιηθεί μετά την καταβολή ενισχύσεων από την ΑΑΔΕ
Διευκρινίσεις του Οργανισμού
Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η εκχώρηση του δικαιώματος είσπραξης έχει πραγματοποιηθεί με τη συγκατάθεση των παραγωγών, μέσω της υποβολής της Δήλωσης Καλλιέργειας Εκτροφής 2025.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία ακολουθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τους κανονισμούς αποζημίωσης για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.