Η παραβολή του «πρωτογενούς πλεονάσματος»
Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας οικογενειάρχης για τον οποίο δεν υπήρχε «αύριο». Το σύνθημά του ήταν : «Να περνάμε καλά σήμερα και … φούρνος μην καπνίσει », καθώς και το λαϊκόν άσμα :
«Μια ζωή την έχουμε
κι αν δεν τη γλεντήσουμε ,
τι θα καταλάβουμε ,
τι θα καζαντίσουμε .»
Πάνω σ’ αυτή τη φιλοσοφία και κοσμοθεωρία οικοδόμησε τη ζωή τη δικιά του και της οικογένειάς του. Κανένας προγραμματισμός και καμιά πρόνοια για το μέλλον : ΚΑΙ βίλλες ΚΑΙ εξοχικά KAI τζόγος ΚΑΙ διακοπές εις τας Ελβετίας ΚΑΙ τζιπάρες 4Χ4 ΚΑΙ Μύκονο , Αράχωβα και Σαντορίνη ΚΑΙ σκυλάδικα ΚΑΙ γυναίκες ΚΑΙ εξωλέμβια ΚΑΙ Αρμάνι ΚΑΙ Ρόλεξ . ΚΑΙ … ΚΑΙ… ΚΑΙ … .
Για να καλοπερνά , ξόδευε περισσότερα απ’ όσα έβγαζε από τη δουλειά του κι όταν αυτά δεν έφταναν , κρυφά από την οικογένειά του , δανειζόταν από τις Τράπεζες ή χρησιμοποιούσε ασύστολα τις κάρτες τις πιστωτικές . Όταν οι Τράπεζες σταμάτησαν να τον δανείζουν , άρχισε να δανείζεται , πάνω στην ίδια λογική , από τοκογλύφους .
Μερικοί καλοί φίλοι τον προειδοποιούσαν . Έκρουαν το καμπανάκι του κινδύνου αλλά αυτός του κατηγορούσε για «λαοπλάνους» , «κινδυνολόγους» και «λαϊκιστές» .
Κάποτε τα χρέη του έγιναν τεράστια . Σταμάτησαν να τον δανείζουν ακόμα ΚΑΙ οι τοκογλύφοι . Ύστερα , Τράπεζες και τοκογλύφοι , άρχισαν να «βγάζουν στο σφυρί» τα περιουσιακά του στοιχεία . Ο ίδιος έφτασε στο κατώφλι της φυλακής. Την ύστατη ώρα εκλιπάρησε γονατιστός να του δώσουν μια τελευταία ευκαιρία για να ξεχρεώσει και να γλιτώσει τις συνέπειες . Του την έδωσαν κάτω από όρους σκληρούς κι απάνθρωπους .
Τους δέχτηκε αδιαμαρτύρητα . Συμφώνησε σε όλα . Άρχισε να κάνει αιματηρές οικονομίες για να ρεφάρει . Κατ’ αρχήν ξεπούλησε όσο-όσο την περιουσία του . Ύστερα έκοψε το φαΐ των παιδιών του , σταμάτησε να νοιάζεται για την υγεία τους , τους στέρησε τα παιχνίδια , τα ρούχα , τα σταμάτησε από το σχολείο , έκοψε το ρεύμα , το νερό , το τηλέφωνο και τη θέρμανση το χειμώνα …Η γυναίκα του «παλάβωσε» και πήδησε από τον 5ο . Κάποια στιγμή και τα παιδιά του αρρώστησαν εξαιτίας της ανέχειας και της τραγικής κατάστασης στην οποία τα βύθισε ο ίδιος τους ο πατέρας . Αυτός τα αγνόησε . Σημασία είχε , πάνω απ’ όλα , να εξυπηρετήσει το χρέος και τους δανειστές του .
Κι όταν τα παιδιά του πέθαναν κι εκείνα , αυτός βγήκε στο μπαλκόνι κι «ανεφώνησεν περίχαρις» :
-ΕΧΩ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ!!!
-ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!! ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΧΩ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ!
Λένε , ότι στο τρελάδικο που τον έχουν κλείσει , εξακολουθεί , βαδίζοντας πάνω-κάτω στον καγκελόφραχτο διάδρομο , να ουρλιάζει :
-ΕΧΩ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ . ΕΧΩ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ !
…………………………………………………………………………………………..
Υ.Γ . : Προς άρσιν παρερμηνειών της παραβολής , βάλτε στη θέση του πατέρα τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1974 έως και σήμερα και στη θέση της γυναίκας και των παιδιών τον εργαζόμενο λαό .