Σε ισχύ έχουν τεθεί από το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη οι αλλαγές στη χρήση των χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Οι αλλαγές έρχονται να συμμορφωθούν με τις αλλαγές στις συναλλαγές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για περισσότερο έλεγχο που έρχεται να εξασφαλίσει περισσότερη ασφάλεια στις συναλλαγές.

Οι αλλαγές που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ έχουν να κάνουν με την χρήση καρτών σε ηλεκτρονικές (online) συναλλαγές και συναλλαγές μέσω POS.

Συγκεκριμένα στις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε POS θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού ΡΙΝ για την ολοκλήρωση ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν τα 25 ευρώ όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με μία διαφορά. Όταν πραγματοποιηθούν ανέπαφες συναλλαγές μικρότερων ποσών που φτάνουν τα 150 ευρώ, ασχέτως των ημερών που έχουν γίνει θα ζητείται καταχώριση του PIN στο POS στην τελευταία συναλλαγή. Κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιαδήποτε συναλλαγή με χρήση PIN, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται και η καταμέτρηση του ποσού των συναλλαγών θα ξεκινά από την αρχή.

Στις πληρωμές ηλεκτρονικού εμπορίου (online) θα απαιτείται , την ώρα της πληρωμής, η ταυτοποίηση του χρήστη με τους εξής τρόπους: Θα ζητούνται οι κωδικοί χρήστη για την εισαγωγή στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εκάστοτε Τράπεζας και θα αποστέλλεται ένας μοναδικός κωδικός με sms ή push notification στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλωθεί στην τράπεζα. Όπως και στην περίπτωση των συναλλαγών με POS, η παραπάνω ενέργειες θα ζητούνται για συναλλαγές που ξεπερνούν τα 30 ευρώ και σε κάθε περίπτωση όταν οι συναλλαγές με μικρότερα ποσά φτάσουν τα 100 ευρώ.