• Η έξοδος από τα μνημόνια είναι τυπική όχι ουσιαστική…
  • Οι Τράπεζες αν και σώθηκαν από τους Έλληνες έχουν τεράστιο κενό ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και το επιτόκιο χορηγήσεων.
  • Αυτός που φταίει για την κατάντια της είναι αυτοί που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 έως σήμερα…
  • Ο Μητσοτάκης δεν τηρεί προεκλογικές του δεσμεύσεις για τους μμε
  • Η χώρα οδηγείται σε δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς στην ομιλία του κατά την κοπή της βασιλόπιτας της ΟΕΒΕ Μεσσηνίας. Προσκεκλημένος του προέδρου και δημάρχου Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλου και του Δ.Σ. ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ απευθύνθηκε στα μέλη της Μεσσηνιακής Ομοσπονδίας αλλά και σε όλους τους Πελοποννήσιους, μέσω του notospress.gr που κατέγραψε και μεταδίδει ολόκληρη την ομιλία.

Ο Γιώργος Καββαθάς ανέφερε ότι με δύναμη και κουράγιο πρέπει οι μικρομεσαίες (μμε) επιχειρήσεις να βάλουν πλάτη στο νέο ξεκίνημα της δεκαετίας για να γυρίσει ο τροχός.

Τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στα πλεονεκτήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα, στις κατασκευές, στον ορυκτό πλούτο, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις νέες τεχνολογίες. Υπογράμμισε ότι έχουμε ελπίδες να γυρίσει στην Πατρίδα ότι καλύτερο έφυγε στο εξωτερικό.

Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι με μείωση του εισοδήματος τους, οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες που πλήρωσαν την πρωτοφανή δεκαετή κρίση με λουκέτο σε 240.000 επιχειρήσεις είναι η δύναμη της χώρας.

«Χάθηκε το 27% του Εθνικού Προϊόντος. Χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας. Η χώρα την προηγούμενη δεκαετία βρέθηκε στη δίνη ενός τεράστιου οικονομικού πολέμου.
Ξεκινάμε μια νέα δεκαετία με ορόσημο την πολιτική αλλαγή που έγινε τον Ιούλιο».

Ο Γ. Καββαθάς τόνισε ότι «προεκλογικά γέμισαν με προσδοκίες οι Έλληνες και μετεκλογικά οι προσδοκίες είναι μεγλαύτερες. Έρευνα της ΓΕΣΕΒΕ δείχνει μια εκτόξευση των δεικτών θετικά σε επίπεδο ψυχολογίας. Ο κίνδυνος είναι όταν αποτυπωθεί το αποτέλεσμα των προσδοκιών, μετά από 3, 4 χρόνια».

«Η χώρα στο εξωτερικό πάει εξαιρετικά καλά» είπε. «Δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Κι εδώ όμως θα ισχύσει η ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή «έξω πάμε καλά». Μέσα δεν υπάρχει η αποτύπωση αυτής της βελτίωσης, δεν υπάρχει αποτύπωμα από τον δανεισμό της χώρας με χαμηλά επιτόκια».

Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ ανέφερε: «Στην Ελλάδα οι τράπεζες να δίνουν επιτόκιο καταθέσεων κάτω και από 0,5% και επιτόκιο χορηγήσεων πάνω από 5%. Τεράστιο κενό… Το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρόλο που οι τράπεζες στηρίχθηκαν από το Ελληνικό δημόσιο με ρευστό 50 δις και εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου πάνω από 150 δις ευρώ. Ελληνικό δημόσιο είμαστε εμείς. Δώσαμε 200 δις για να σώσουμε το Τραπεζικό Σύστημα της χώρας».

Αναφέρθηκε επίσης σε θετικά σημεία όπως:
• Μείωση φόρου εισοδήματος από 28% σε 24%
• Μείωση από 22% σε 9% σε φόρο εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και Ατομικών Επιχειρήσεων για εισόδημα έως 10.000€
• Από 10% σε 5% του φόρου μερισμάτων για μεγάλες επιχειρήσεις
• Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 22% όχι όμως για επιχειρήσεις
• Κατάργηση του ΦΠΑ στις οικοδομές

Πρόσθεσε όμως: «Δεν είδαμε νομοθετική πρωτοβουλία γα μείωση στην εστίαση από 24% σε 13% παρόλο που ήταν προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού.
Διευθετήθηκαν επενδύσεις του Αναπτυξιακού Νομού αλλά καμία αναφορά δεν έγινε στις μμε και στη συνέργεια της μικρομεσαίας με την μεγάλη επιχειρηματικότητα στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο… Στο ίδιο Νομοσχέδιο παρά την προεκλογική εξαγγελία για τις κλαδικές συμβάσεις αποδομείται ο θεσμός των εθνικών κλαδικών συμβάσεων. Η χώρα οδηγείται σε δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών οι οποίες απέτυχαν όπου και αν έγιναν. Είμαστε πολύ μικρή χώρα..
Ούτε μια γραμμή στο Αναπτυξιακό στην χρηματοδότηση των μικρών και μμε επιχειρήσεων. Καμία αναφορά στην Αναπτυξιακή Τράπεζα…»

Η ΓΕΣΕΒΕ, όπως είπε ο Γ Καββαθάς, προκάλεσε την συνεδρίαση 2 Επιτροπών της Βουλή με θέμα τον Σχέδιο Νόμου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια. «Οι Τράπεζες ξεφορτώνονται τα κόκκινα δάνεια… με 12 δις εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχουν Κενά στον Νόμο…
30 Απριλίου λήγει η προστασία της 1ης Κατοικίας. Η ΓΕΣΕΒΕ ζητά την προστασία όλων των ελλήνων. Οι έμποροι βιοτέχνες και επαγγελματίες (θέλουν να) είμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας… Κανείς δεν εγγυάται ότι τα ξένα Funds δεν θα ζητήσουν το 100% των δανείων…
Όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας να καταθέσει απο κοινού σχέδιο νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας όλων των ελλήνων. Προετοιμάζουν το έδαφος για να πάρουν τα σπίτια των συμπολιτών μας…»

Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ κατέληξε λέγοντας:
«Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Αν τα χρόνια της κρίσης δεν υπήρχε η εκκλησία και οι δήμοι θα είχε διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Τώρα που η χώρα βγαίνει στον δρόμο της ανάπτυξης κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή από τα κοράκια των τραπεζικών funds.
Δεν έχω μάθει να κοροϊδεύω. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι τυπική όχι ουσιαστική…
Δεν χαϊδεύω αυτιά. 100 χρόνια η ΓΕΣΕΒΕ υπάρχει γιατί δεν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές, γιατί συμμετείχε σε όλους τους αγώνες. Η χώρα μας είναι στην πρώτη 30αδα των χωρών του κόσμου χάρη στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες.
Αυτός που φταίει για την κατάντια της χώρας δεν είμαστε εμείς, είναι αυτοί που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 έως σήμερα…»

[Δείτε την Δευτέρα στο notospress.gr ρεπορτάζ για την Ελιά και το Ελαιόλαδο σε χωριά και πόλεις της Πελοποννήσου]