ΕΛΛΑΔΑ. Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν, την Πέμπτη 5/11, ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης και ο Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτισμού Π. Σκουρολιάκος, φέρνοντας στο προσκήνιο τις αντιφάσεις που παρατηρούνται στο θέμα του ΦΠΑ των παραστάσεων θεάματος.

Όπως επισημαίνεται, «…ενώ σε όλες τις μουσικές, θεατρικές και λοιπές παρασταστικές Τέχνες, είτε αγοραστεί ηλεκτρονικά το εισιτήριο, είτε από φυσικό ταμείο, το ΦΠΑ είναι 6%, στις διαδικτυακές φαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες και οι επισκέπτες να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%».

Αναλυτικά η Επερώτηση έχει ως εξής:

«Ο καλλιτεχνικός τομέας είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες του Covid-19 και δυστυχώς ακόμα και σήμερα παρακολουθούμε τους ανθρώπους των τεχνών, τους εργαζόμενους του θεάματος, του ακροάματος και της δημιουργικής οικονομίας να παραμένουν αόρατοι από την “Κυβέρνηση της επικοινωνίας”.

Η επόμενη μέρα φαντάζει εφιαλτική γι' αυτούς τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς εισοδήματα. Είναι αλήθεια ότι με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, καταδικάζονται σε ανεργία όλα τα επαγγέλματα που βιοπορίζονται από αυτές τις δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις του χώρου οδηγούνται σε καταστροφή.

Η μόνη διέξοδος που έχει απομείνει είναι οι διαδικτυακές παραστάσεις. Ένα παράδοξο όμως συμβαίνει εδώ σχετικά με τον ΦΠΑ. Ενώ σε όλες τις Μουσικές, Θεατρικές και λοιπές Παρασταστικές Τέχνες, είτε αγοραστεί ηλεκτρονικά το εισιτήριο, είτε από φυσικό ταμείο, το ΦΠΑ είναι 6%, στις διαδικτυακές φαίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες και οι επισκέπτες να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

  • Επειδή είναι παράδοξο η ίδια παράσταση να έχει διαφορετικό ΦΠΑ όταν την παρακολουθείς στο φυσικό χώρο από ότι όταν την παρακολουθείς διαδικτυακά
  • Επειδή η στήριξη στον Πολιτισμό είναι απαραίτητη όσο ποτέ
  • Επειδή τα διαδικτυακά εισιτήρια είναι χαμηλού αντιτίμου και οικονομικά για τον θεατή
  • Επειδή οι νέες τεχνολογίες διευρύνουν τις δυνατότητες τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για τους θεατές

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

Δεδομένων των νέων συνθηκών μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του κορονοϊού, σκοπεύετε να προχωρήσετε σε εναρμόνιση του ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή, προκειμένου να είναι τουλάχιστον βιώσιμη για τον καλλιτεχνικό κόσμο η λύση των διαδικτυακών παραστάσεων;

Με ποιους άλλους τρόπους σκοπεύετε να ενθαρρύνετε τους εναλλακτικούς τρόπους παραστάσεων και θεαμάτων, ώστε να ενισχυθεί η μόνη διαφαινόμενη διέξοδος για τους ανθρώπους των τεχνών και τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό;».