ΕΛΛΑΔΑ. Ανησυχία έχει προκληθεί στο καταναλωτικό κοινό από τα δημοσιεύματα που θέλουν τη ΔΕΗ να αυξάνει κατά 7% τα τιμολόγια του ρεύματος.

Παρ' όλα αυτά η πραγματικότητα είναι κάπως... διαφορετική. Η επιβάρυνση του 7% ισχύει μόνο για έναν μήνα, για τον Μάιο και αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού, όχι το ρυθμιζόμενο. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ποσό που κυμαίνεται στα δύο με τρία ευρώ, επιβάρυνση η οποία θα μειωθεί τον Ιούνιο περίπου στο ένα ευρώ και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί ως χρέωση καθώς μηδενίζεται η κατανάλωση του λιγνίτη.

Όπως αναφέρει το Dnews, αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα ενεργειακά προϊόντα δεν έχουν καμία ρήτρα από αυτές που ενσωματώνουν οι ιδιώτες πάροχοι στις χρεώσεις τους όπως η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα ή η ρήτρα οριακής τιμής που υπολογίζονται στα 27 με 30 ευρώ ήδη από τον Νοέμβριο του 2020.

Το ζήτημα προέκυψε από την ενεργοποίηση της ρήτρας καυσίμων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής του Green Deal και των μηδενικών ρύπων με κινητήριο μοχλό το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα.

Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για πίεση που ασκείται στη ΔΕΗ από το ξέφρενο ράλι της τιμής του CO2 που σύμφωνα με τους αναλυτές αναδεικνύει την προβληματική πλευρά των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για την κλιματική αλλαγή.