ΕΛΛΑΔΑ. Με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου πληρώνοντας τον φόρο σε 8 δόσεις έως και τον Φεβρουάριο ή πληρώνοντας εφάπαξ τον φόρο με έκπτωση 3%.

Όσοι κάνουν δήλωση έως το τέλος Αυγούστου δεν θα έχουν πρόστιμα εκπτόθεσμης υποβολής αλλά θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις (εκ των οποίων η πρώτη διπλή) ενώ χάνουν και το δικαίωμα έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου.

Το 2021 είναι ιδιαίτερη χρονιά και εκατοντάδες χιλιάδες θα σπεύσουν να κάνουν φορολογική δήλωση για να πάρουν επιστροφή φόρου ή επιδόματα.

Οι αλλαγές

Το φετινό έντυπο θέλει προσοχή σε κάποια σημεία, καθώς έχουν αλλαγές.

Ένα βασικό σημείο είναι η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης που για το 2020, εκτός από τους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους, δεν θα επιβληθεί.

Αυτή η σημαντική αλλαγή έρχεται την ίδια ώρα ένα τεράστιο μέρος του κόσμου πληρώθηκε μόνο με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και με επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ένα θέμα παραμένουν και τα ενοίκια για φέτος, καθώς οι εκπτώσεις και οι δηλώσεις Covid και το πώς τελικά πληρώθηκαν θα πρέπει να αποτυπωθούν τόσο στα εισοδήματα των ιδιοκτητών των ακινήτων, αλλά και στην φοροαπαλλαγή που θα πρέπει να λάβουν όσοι έδωσαν ενοίκια και είναι επαγγελματίες.

Ως προς την αποτύπωση όλων των επιδομάτων που έλαβαν όλοι όσοι επλήγησαν από τον κοροναϊό, στο Ε3 έχουν ανοίξει καινούργιοι κωδικοί όπου θα αποτυπωθούν οι πηγές από τις οποίες εισέπραξαν χρήματα οι επιχειρήσεις.

Είναι αφορολόγητα, οπότε χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποτυπωθούν.

Τα βασικά βήματα

– Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.

– Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

– Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.

– Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.

– Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

– Υποβάλλω τη δήλωση.

– Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις