ΕΛΛΑΔΑ. Ωστόσο η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει επαναφορά στα 751 ευρώ ενώ οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν πάγωμα λόγω της κατάστασης που επικρατεί από τις συνέπειες της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το Dnews, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό υπογράμμισε ότι «λόγω του θεσμικού μου ρόλου και λόγω του ότι ακολουθείται μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία από το νόμο 4173 η οποία είναι πολύ σαφής και με συγκεκριμένα στάδια ο υπουργός και η κυβέρνηση μιλάει στο τέλος άρα εμείς θα τοποθετηθούμε στο τέλος Ιουλίου για αυτό το ζήτημα. Τώρα μιλάνε οι κοινωνικοί εταίροι, τα Ινστιτούτα και τα λοιπά, καταγράφονται, συντάσσεται μια έκθεση από το ΚΕΠΕ και βάσει της εκθέσεως αυτής τοποθετείται η κυβέρνηση».

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στον e-ΕΦΚΑ και σημείωσε ότι «προσδοκούμε ότι τώρα που θα μπορεί μπροστά η οικονομία αυτό θα έχει μια θετική επίδραση στα έσοδα επίσης του ΕΦΚΑ. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, παρακολουθούμε την κατάσταση και βεβαίως προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία από τη μια πλευρά να μην αγνοούμε τα πραγματικά προβλήματα που έχει η αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και από την άλλη πλευρά να μην υπερβούμε κάποια όρια γιατί στο τέλος θα έρθει, και στην κυβέρνηση και στους ασφαλισμένους, ο λογαριασμός άστοχων επιλογών».

Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν είναι δικαιολογημένο για την Ελλάδα του 2021, προκλήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την άτακτη, χωρίς κανόνες , φύρδην-μίγδην συγχώνευση του ΕΦΚΑ το 2016.

«Από τότε οξύνθηκε, παραλήφθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα από την κυβέρνηση 1 εκατομμύριο 59 χιλιάδες ασφαλιστικές εκκρεμότητες το καλοκαίρι του 2019. Το 2020 δόθηκαν 30% παραπάνω συντάξεις από ότι το ’19. 61% στο πρώτο τρίμηνο του ’21 παραπάνω συντάξεις σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ’19 και 46% παραπάνω σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ’20 αλλά η βελτίωση αυτή δεν φτάνει.

Το πρόβλημα παραμένει και για αυτό το λόγο πήραμε αυτό το ανακουφιστικό μέτρο για την προκαταβολή συντάξεων στο ύψος της εθνικής μαζί με αναδρομικά το οποίο εκμεταλλεύτηκαν πάρα πολύ συνταξιούχοι και δεύτερον βάζουμε μέσα τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους και θέλουμε το ταχύτερο δυνατό να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους να αντιμετωπίσουμε αυτό το στοκ των συντάξεων.

Παράλληλα θα αξιοποιήσουμε και τις υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών στο επίπεδο της πληροφορικής και της οργάνωσης έτσι ώστε με ένα σύγχρονο τρόπο, όπως γίνεται τηρουμένων των αναλογιών και στους εμβολιασμούς, να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα αυτό χωρίς μεγάλα λόγια αλλά με σύστημα και σύγχρονες μεθόδους».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι τα συνδικαλιστικά ζητήματα που προκαλούν τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε φέρει ήδη μια δέσμη μέτρων σε σχέση με τα συνδικαλιστικά, προβλέπουμε για παράδειγμα ότι θα πρέπει να γίνονται παντού ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τις γενικές συνελεύσεις και την εκλογή διοικητικών συμβουλίων των Σωματείων.

Προβλέπουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση είτε από ιδιώτες εργοδότες είτε από ΔΕΚΟ σε σωματεία συνδικαλιστικά ή ομοσπονδίες. Προβλέπουμε ότι η παρεμπόδιση προσέλευσης εργαζομένων σε εργασία από απεργούς ή συνδικαλιστές είναι λόγος ακύρωσης απεργίας γιατί όπως υπάρχει το ιερό δικαίωμα στην απεργία υπάρχει και το ιερό δικαίωμα στην εργασία.

Προβλέπουμε στο ίδιο νομοσχέδιο ότι θα πρέπει για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στο μετρό πχ όποτε υπάρχει απεργία να λειτουργεί το 33% της υπηρεσίας όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς και θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα διότι δεν είναι δυνατόν να κηρύσσεται παράνομη μια απεργία και στη συνέχεια με διάφορες προφάσεις να γίνεται τελικά η απεργία παρά τη δικαστική απόφαση. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι μια θεμιτή πρακτική και θα αντιμετωπιστεί και αυτή από το νομοσχέδιο.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό αλλά νομίζω ότι όσοι καταχρώνται αυτών των δικαιωμάτων στο τέλος στρέφονται εναντίον των εαυτών τους. Η απεργία γίνεται εναντίον της κυβέρνησης ή εναντίον της εργοδοσίας δεν μπορεί να γίνεται εναντίον της κοινωνίας».