ΕΛΛΑΔΑ. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολλαπλών επιλογών έχει η κυβέρνηση, προκειμένου από την νέα χρονιά οι οφειλέτες να μπορούν να διαλέξουν τη λύση που θα του ελαφρύνει από τα βάρη των χρεών και θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν και την επόμενη ημέρα.

Για αυτό το λόγο υπάρχει μια βεντάλια διαφορετικών ρυθμίσεων οι οποίες ξεκινούν από τις 24 δόσεις και ανάλογα με την επιλογή και την ιδιαιτερότητα των οφειλών μπορούν να αυξηθούν στις 36, τις 48, τις 72, τις 120, τις 240, ακόμα και τις 420 δόσεις για όσους ενταχθούν στη διαδικασίας του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Η ανάγκη ρύθμισης των οφειλών που δημιούργησε η πανδημία, οδήγησε κυβέρνηση και Θεσμούς να συμφωνήσουν στη νέες ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων δόσεων.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να τις τακτοποιήσουν με μηνιαίες δόσεις είτε άτοκα μέσα σε 3 χρόνια, είτε σε βάθος 6 χρόνων με επιτόκιο 2,5%.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των δικαιούχων διευρύνεται σημαντικά καθώς στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θεωρήθηκαν πληττόμενοι και είχαν ενταχθεί στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ, η οποία αφορούσε τον Απρίλιο του 2020.

Οφειλές οι οποίες θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα αφορούν χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία από τον ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν βεβαιωμένες οφειλές


Στην ρύθμιση θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι ως πληττόμενοι εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου του 2020. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτό σημαίνει ότι στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν περίπου το 78% των επιχειρήσεων.
  • Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια
  • Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας


Τρίτη ευκαιρία

Ακόμα μια ευκαιρία έχουν και οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις δόσεις από τις ρυθμίσεις τους (π.χ 100 ή 120 δοσεις), με αποτέλεσμα μέσα στην πανδημία να τις χάσουν.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί ακόμα μια ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση και ανήκουν στους πληττόμενους από την πανδημία, οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, μπορούν να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα, με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, ενώ όσες δόσεις χάθηκαν μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Το προηγούμενο παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή με απώλεια στον τζίρο τους.


Επανένταξη στην πάγια

Ακόμα μια ευκαιρία έχουν οι πληττόμενοι οφειλέτες της πανδημίας να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία με την πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το μέτρο αφορά όσους ήταν την 1η Νοεμβρίου 2019 ενταγμένοι στην παλιά πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων αλλά μετά την ημερομηνία αυτή τέθηκαν εκτός της ρύθμισης, είτε επειδή δεν κατέβαλαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είναι πληττόμενοι και είχαν ενταχθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 στην παλιά πάγια ρύθμιση αλλά στη συνέχεια την έχασαν δεν μπορούν προς το παρόν να ρυθμίσουν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των οφειλών τους δηλαδή να επανενταχθούν στη ρύθμιση. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2021 για να ενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών.


Νέος πτωχευτικός

Οι επιχειρήσεις και πλέον και τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να «καθαρίσουν» από τα χρέη που τους βαρύνουν με την ένταξη τους στο νέο πτωχευτικό νόμο.

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ο οφειλέτης θα μπορεί να διευθετήσει το χρέος του προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες.

Η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνει με έως και 240 δόσεις για το Δημόσιο και έως και 420 δόσεις για τις τράπεζες, θα υπάρχει δυνατότητα «κουρέματος», ενώ πλέον θα προβλέπεται και η δυνατότητα πτώχευσης και για τα φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης χρεών ακόμη και μόνο με πρωτοβουλία των πιστωτών.

Οι οφειλέτες δεν θα επιλέξουν μόνοι τους τον αριθμό των δόσεων, καθώς αυτός θα προκύπτει από έναν αλγόριθμο.

Η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, τα εισοδήματα και την περιουσία του.

Η ελάχιστη δόση θα είναι τα 50 ευρώ ενώ, η ρύθμιση με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5%, το οποίο υπολογίζεται ετησίως.

Αντίστοιχα η ρύθμιση οφειλών με τους χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες) επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor/libor τριμήνου/μηνός, προσαυξημένο κατά 3,25% για εξασφαλισμένες οφειλές και 4,5% για μη εξασφαλισμένες οφειλές.

Η πρόβλεψη του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών και με την υποβολή της σχετικής αίτησης ρύθμισης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, θα παρέχεται η δυνατότητα «κουρέματος» των προσαυξήσεων επί της οφειλής έως 85% στα ασφαλιστικά ταμεία, έως 95% στην εφορία και έως 100% στις τράπεζες και «κούρεμα» στο κεφάλαιο έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες.

Πηγή: Dnews

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις