ΕΛΛΑΔΑ. Γεννημένος στην Αθήνα, με καταγωγή από την Σπάρτη, ο Νίκος Σταθόπουλος, Partner και προεδρεύων της Eπενδυτικής Eπιτροπής και της Eκτελεστικής Eπιτροπής της BC Partners (BCP), θεωρείται ο άνθρωπος των μεγάλων συμφωνιών.

Όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα» Από τους Ιταλούς της STET και τις Apax Partners και TPG Capital, τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Σαουίρις και τα funds-πιστωτές, η WIND για άλλη μία φορά αλλάζει ιδιοκτησία και σελίδα - Η εξαγορά της από την BC Partners, που ήδη ελέγχει τις United Group και Νova, δημιουργεί ένα νέο ισχυρό σχήμα που αλλάζει ριζικά το τοπίο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά

Μπορεί αυτή τη φορά το deal να μη σφραγίστηκε στο εντυπωσιακό μπαρ του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου «Mandarin Oriental Hyde Park» στις παρυφές του λονδρέζικου Knightsbridge, όπως συνέβη πριν από περίπου μία 15ετία, ωστόσο η νέα συμφωνία για την πώληση της WIND Ελλάς -τέταρτη στην ιστορία της- ίσως είναι η σημαντικότερη όλων.

Με το τίμημα να κλείνει στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου σφραγίστηκε η εξαγορά της τρίτης σε μέγεθος τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της χώρας από τον όμιλο United Group, ιδιοκτησίας του γνωστού επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ηδη χαρακτηρίζεται ως game changer για τον κλάδο, καθώς με την προσθήκη της Νova, την οποία επίσης εξαγοράσε πέρυσι η United, δημιουργείται ένας πάροχος που κοιτάζει στα μάτια τον ηγέτη της αγοράς, τον όμιλο OTE.

Τον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των δύο deals είχε χαράξει εδώ και αρκετό καιρό ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Partner και προεδρεύων της Eπενδυτικής Eπιτροπής και της Eκτελεστικής Eπιτροπής της BC Partners (BCP). Αυτό που άλλαξε, όμως, ήταν η αλληλουχία των κινήσεων.

Ηδη από τα τέλη του 2019 η BC Partners, από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της WIND, στο πλαίσιο διερευνητικών διεργασιών που είχαν ξεκινήσει τότε οι ιδιοκτήτες της. Η διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να μην ολοκληρώθηκε τότε, καθώς οι οικονομικές προτάσεις που κατατέθηκαν δεν ικανοποίησαν τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, ήταν γνωστό όμως πως αργά ή γρήγορα και με την κατάλληλη πρόταση η WIND θα άλλαζε χέρια.

Έτσι, το ενδιαφέρον της BCP στράφηκε στη Forthnet, την οποία οι τράπεζες είχαν ήδη βγάλει προς πώληση. Χρειάστηκαν αποφασιστικές κινήσεις για να ξεπεραστεί το εμπόδιο άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών που είχαν χτυπήσει την πόρτα των τραπεζών και τελικά τον Μάιο του 2020 το deal έκλεισε. Πλέον ένα βασικό κομμάτι του σχεδιασμού είχε υλοποιηθεί και ο δρόμος για να κινηθεί η BCP προς τη WIND είχε ανοίξει.

Ο καταγόμενος από τη Σπάρτη Νίκος Σταθόπουλος - Ο άνθρωπος των μεγάλων συμφωνιών

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Νίκος Σταθόπουλος, Partner και προεδρεύων της Eπενδυτικής Eπιτροπής και της Eκτελεστικής Eπιτροπής της BC Partners (BCP), θεωρείται ο άνθρωπος των μεγάλων συμφωνιών.

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, αριστούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στο Harvard και κάτοικος Λονδίνου τα τελευταία 25 χρόνια, εντάχθηκε το δυναμικό της BC Partners το 2005. Προηγουμένως είχε διατελέσει Partner επί 7 χρόνια στην Apax Partners, προερχόμενος από την Boston Consulting Group, τη γνωστή αμερικανική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων. Ως partner στη BC Partners είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του fund που έχει επενδύσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε 117 εταιρείες, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 15 χρόνια, η BC Partners έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 4 δισ. ευρώ, στις Regency Entertainment και Pharmathen, μεταξύ άλλων, και συνεχίζει να αναζητά τοποθετήσεις σε ελληνικές εταιρείες που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές.

Σε προ μηνών συνέντευξή του στο «Forbes», ο κ. Σταθόπουλος είχε αναφέρει ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται πάντα στις προτεραιότητές του αλλά και της BCP, γιατί, εκτός από την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει και τη σταθερή ζήτηση, είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο κατάλληλο για περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας ή ύφεσης, αφού βασίζεται σε συνδρομές, έχει επαναλαμβανόμενα έσοδα και ρευστότητα.

Σε ό,τι αφορά τη Forthnet, τόνισε ότι με την επένδυση της BCP η εταιρεία θα απαλλαγεί από το μεγάλο βάρος των χρεών της, θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια μέσω της United Group, θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό περιεχόμενο για να βελτιωθεί το προϊόν της εταιρείας στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό, ώστε να αυξήσει τους συνδρομητές της Nοva, αλλά και επενδύσεις σε υπηρεσίες Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας. Ο 52χρονος σήμερα Σταθόπουλος, πέραν του πρόσφατου deal για τη WIND, έχει ηγηθεί σειράς μεγάλων συμφωνιών, όπως την εξαγορά αντί 5,2 δισ. δολαρίων της Migros, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Τουρκίας, της ιταλικής αλυσίδας ειδών ρουχισμού Gruppo Coin αντί 1,4 δισ. δολαρίων, της εταιρείας Com Hem αντί 1,8 δισ. δολαρίων το 2011, της Advanced Computer Software Group το 2019 αντί 2 δισ. ευρώ και, φυσικά, του τηλεπικοινωνιακού ομίλου United Group αντί 2,6 δισ. δολαρίων το 2019.

Μιλά με άνεση πέντε γλώσσες, δηλώνει οπαδός της Τσέλσι, αγαπά να παίζει μπάσκετ και είναι, μεταξύ άλλων, μέλος του Global Advisory Board του Harvard Business School, του Board of Trustees του American School of London και του The Hellenic Initiative. Eχοντας μεγάλη αγάπη στις τέχνες, μετέχει στο Δ.Σ. στη Serpentine Gallery, Fellow της Royal Society of Arts, ενώ συμμετέχει ενεργά στο έργο της Impetus, μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Μ. Βρετανίας για μη προνομιούχα παιδιά και νέους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις