ΕΛΛΑΔΑ. Μέτρα στήριξης για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία ανακοίνωσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ποσά του έκτακτου χριστουγεννιάτικου μποναμά που θα δοθούν μέσα στον Δεκέμβριο διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα των δικαιούχων. Το συνολικό κόστος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 338,5 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα δουν διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία:

  • Την έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 ενεργούς υγειονομικούς και προσωπικό του ΕΚΑΒ:

- Επίδομα ίσο με το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού θα καταβληθεί μαζί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

  • Πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 συνταξιούχους:

- Συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, καθώς και με συνολική φορολογική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού τους έως 200.000 ευρώ θα πάρουν ενίσχυση στα τέλη Δεκεμβρίου ύψους 250 ευρώ, συν 50 ευρώ για εξαρτώμενα μέλη. Το έκτακτο βοήθημα αναμένεται να καταβληθεί στις γιορτές, πιθανόν με την προκαταβολή των συντάξεων του νέου έτους, που τις τελευταίες χρονιές είθισται, να προκαταβάλλεται λίγο μετά, τις 20 Δεκεμβρίου. Το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 205 εκατ. ευρώ.

  • Πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία:

- Οι δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν ενίσχυση 250 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 173.000. Το κόστος του μέτρου είναι 43,5 εκατ.

Τα «ψιλά γράμματα» της ειδικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Όπως υπογραμμίζει ο Δικηγόρος-Εργατολόγος κ. Διονύσης Τεμπονέρας που μίλησε στo Newsbmb.gr, υπάρχουν και τα «ψιλά γράμματα» της ειδικής ενίσχυσης, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Συγκεκριμένα:

1. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται. Έτσι, συνταξιούχος με ένα ακίνητο ως πρώτη κατοικία και ένα εξοχικό στο χωριό, κινδυνεύει να μείνει εκτός καταβολών.

2. Κίνδυνος απώλειας του έκτακτου επιδόματος υπάρχει και από τα τεκμήρια, αν και ισχύει έκπτωση 30% στα τεκμήρια για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Κινητές αξίες, οχήματα, σκάφη κλπ. δύναται να προκαλέσουν απώλεια της έκτακτης ενίσχυσης.

3. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πιθανότατα δεν θα απαιτηθεί να υποβάλλουν αιτήσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει τα ποσά σύνταξης των δικαιούχων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να εντοπίσει τους δικαιούχους, που θα λάβουν τα χρήματα απευθείας στο λογαριασμό τους.

4.Συνταξιούχοι με πολλαπλά δικαιώματα (σύνταξη θανάτου και γήρατος) εφόσον ξεπερνούν το πλαφόν των 600 ευρώ, στο άθροισμα των συντάξεων, θα βρίσκονται εκτός βοηθήματος.

5. Το επίδομα όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις έκτακτης ενίσχυσης το 2020, δεν θα υπόκειται κανενός είδους κατάσχεση, για οφειλές σε τρίτους ή στο Δημόσιο, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν θα υποστεί κρατήσεις ή αν θα υπόκειται σε οπουδήποτε είδους φορολόγηση, αν δηλαδή τα 250 ευρώ, θα είναι καθαρά ή όχι. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ποσό να είναι «καθαρό».

6. Την ενίσχυση θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανασφαλίστων υπερήλικών του ΟΠΕΚΑ καθόσον η παροχή που λαμβάνουν είναι μικρότερη του πλαφόν (είναι 360 ευρώ) και πληρούν ήδη τα περιουσιακά κριτήρια που θα θέτει ο νόμος.

7. Την οικονομική ενίσχυση θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι αγρότες δεδομένου ότι οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ, δεν ξεπερνούν τα 450 ευρώ.

8. Επίσης ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν η προσαύξηση των 50 ευρώ θα έχει κάποιο «κόφτη» για τα εξαρτώμενη μέλη.

Για παράδειγμα: συνταξιούχοι που τυγχάνουν πολύτεκνοι ή έχουν περισσότερα ανάπηρα μέλη της οικογένειας που τους βαρύνουν φορολογικά, μένει να διευκρινιστεί, αν θα λάβουν τις προσαυξήσεις για όλα τα προστατευόμενα μέλη.

9. Κρίσιμο είναι επίσης να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με εκείνους τους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν παροχές από το εξωτερικό. Η εξαγγελία κινείται στην κατεύθυνση του αποκλεισμού για όσους λαμβάνουν παροχές που στο άθροισμά τους με την ελληνική σύνταξη, ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά μήνα.

10. Τέλος σημαντικό είναι να διευκρινιστεί αν το ποσό των 600 ευρώ περιλαμβάνει και τις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα για να διαπιστωθεί αν αρκετοί συνταξιούχοι θα χάσουν την ειδική οικονομική ενίσχυση.

«Κλείδωσε» το κοινωνικό μέρισμα για τους δικαιούχους του ΕΕΕ

Υπενθυμίζουμε πως από το βήμα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι στο τέλος του 2021 σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό, το οποίο θα φθάνει έως και τα 900 ευρώ.

Έτσι, διπλό βοήθημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι. Το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει σημαντικά νοικοκυριά που είναι στο φάσμα της ακραίας φτώχειας.

Στις 15 Δεκεμβρίου θα δοθεί το πρώτο ποσό του «κοινωνικού μερίσματος», από το διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) όπως αναφέρει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συνεκτιμώντας μεταξύ άλλων τον αυξημένο αντίκτυπο των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι δικαιούχοι του ΕΕΕ. Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις