ΚΟΣΜΟΣ. Παρά την πανδημία, η ροή χρημάτων από κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε τρίτες χώρες ανήλθε σε 34,1 δισ. ευρώ το 2020 , που αντιστοιχεί σε αύξηση 3% έναντι 33,2 δισ. ευρώ που μεταφέρθηκαν το 2019 , σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Eurostat . Οι περισσότερες από αυτές τις προσωπικές μεταφορές αποτελούνται από χρήματα που αποστέλλονται από μετανάστες στη χώρα καταγωγής τους.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι ταμειακές ροές προς τις χώρες του κοινοτικού μπλοκ ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ πέρυσι , μείωση 6% έναντι 12,8 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2019. Η Ελβετία ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος των πολιτών της ΕΕ που εργάστηκαν στο εξωτερικό το 2020.

Οι εκροές χρημάτων από τα 27 κράτη μέλη στο σύνολό τους «διατήρησαν ανοδική τάση από το 2015, έχοντας αυξηθεί κατά 33% από εκείνο το έτος», υπογραμμίζει η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Ωστόσο, καθώς οι εισροές παρέμειναν σταθερές, σημειώθηκε αύξηση του αρνητικού ισοζυγίου, που διαμορφώθηκε στα 22,1 δισ. ευρώ, για τις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με τρίτες χώρες το 2020.

Ποιες χώρες των οποίων οι προσωπικές μεταβιβάσεις έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΑΕΠ τους;

Πέρυσι, τρία κράτη μέλη της ΕΕ δημιούργησαν πλεονάσματα προσωπικών μεταβιβάσεων που συνέβαλαν σε περισσότερο από 1% του αντίστοιχου ΑΕΠ, και συγκεκριμένα η Κροατία (2,7%), η Ρουμανία (1,4%) και η Λετονία (1,3%) ) .

Η Γαλλία και η Ισπανία, με τη σειρά τους, δημιούργησαν ελλείμματα στις προσωπικές μεταβιβάσεις που αντιπροσωπεύουν 0,5% λιγότερο του ΑΕΠ τους σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις