ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Έκθεση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) αποκαλύπτει ότι δύο υπάλληλοι του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας ενέκριναν πλήθος παράτυπων αιτήσεων για την καταβολή από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020 επιδόματος στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ) σε μη δικαιούχους, ακόμα και από άλλους δήμους της χώρας.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία» ο έλεγχος βασίστηκε σε έγγραφα/πειστήρια που κατάσχεσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ύστερα από αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της Πρόνοιας και τα οποία ελέγχθηκαν στη συνέχεια από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου του ΟΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες προανάκρισης που διεξήγαγε η Ασφάλεια Καλαμάτας, καθώς ζητήθηκε από τον Οργανισμό να διερευνήσει ποιοι πολίτες δεν έπρεπε να λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) και το επίδομα στέγασης και για ποιο χρονικό διάστημα, καθώς και το χρηματικό ποσό που εγκρίθηκε και αποταμιεύτηκε παράνομα ανά κατηγορία επιδόματος και ανά υπάλληλο.

Από τον έλεγχο προκύπτει παράβαση των σχετικών διατάξεων που αφορούν στις προϋποθέσεις χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων σε πλήθος περιπτώσεων τις οποίες διαχειρίστηκαν δύο συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Ειδικότερα, προέκυψε ότι καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 4.079.774,65 ευρώ και για τα δύο επιδόματα, με ηλεκτρονικές αποδοχές εκ μέρους τους που δεν δικαιολογούνται όμως από την υποβολή των απαιτούμενων φυσικών παραστατικών.

Η Ασφάλεια είχε προχωρήσει σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της Πρόνοιας απ’ όπου κατασχέθηκαν περισσότεροι από 14.500 φάκελοι αιτήσεων πολιτών για τη χορήγηση ΚΕΑ και επιδόματος στέγασης, καθώς και USB με το ηλεκτρονικό αρχείο του Μητρώου Ανέργων του Δήμου Καλαμάτας. Ύστερα από την προαναφερθείσα εξέλιξη ξεκίνησε κατά προτεραιότητα έλεγχος του ΟΠΕΚΑ, μετά και από εντολή του υποδιοικητή της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση ελέγχου των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΑ, σε ό,τι αφορά το επίδομα στέγασης, από τους φακέλους που απέστειλε στην υπηρεσία η Ασφάλεια βρέθηκαν αιτήσεις στις οποίες παρατηρήθηκαν παρατυπίες και απουσίαζαν δικαιολογητικά, αλλά παρόλα αυτά ήταν εγκεκριμένες από τους υπαλλήλους του Κέντρου Κοινότητας. Κατόπιν, οι παράτυπες αιτήσεις ελέγχθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ, ώστε να ταυτοποιηθεί το ηλεκτρονικό με το φυσικό αρχείο, όσον αφορά τους δύο συγκεκριμένους υπαλλήλους. Έτσι εντοπίστηκαν οι αιτήσεις οι οποίες είχαν ελλιπή δικαιολογητικά και εγκρίθηκαν παράτυπα, καθώς και από ποιον υπάλληλο. Μάλιστα υπήρχαν φυσικοί φάκελοι χωρίς καθόλου αποδεικτικά έγγραφα, ενώ από πολλούς φακέλους πολιτών τρίτων χωρών απουσίαζε αποδεικτικό άδειας διαμονής.

Πολλές αιτήσεις, σύμφωνα με την έκθεση, είχαν γίνει αποδεκτές ενώ δεν πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις. Εντοπίστηκαν σοβαρές αναντιστοιχίες μεταξύ των ηλεκτρονικών αποδοχών και των φυσικών παραστατικών ανεπαρκή δικαιολογητικά, εκπρόσθεσμα στοιχεία, ελλιπή στοιχεία ή καθόλου αποδεικτικά έγγραφα,διορθώσεις στο εισόδημα του νοικοκυριού, αλλά και αιτήσεις για χορήγηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από κατοίκους άλλων περιοχών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις