ΕΛΛΑΔΑ. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον χώρο των σουπερμάρκετ, είτε βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγαλύτερους ομίλους για να πωληθούν είτε αναζητούν αγοραστή, αφού το χαμηλό λειτουργικό περιθώριο κέρδους δεν τους επιτρέπει να καλύψουν ούτε τους... λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

  • ΣΥΝ.ΚΑ. και Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. – Η «Νέα Τηλεόραση Κρήτης» υπό τη σκέπη του νέου σχήματος!

Η μεγαλύτερη συγχώνευση της χρονιάς στον κλάδο της οργανωμένης λιανικής είναι η «στρατηγική συνεργασία», όπως ονομάστηκε, μεταξύ των συνεταιριστικών σουπερμάρκετ ΣΥΝ.ΚΑ. και της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.

Μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, διότι όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως στη συμφωνία μεταξύ της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας και του ΣΥΝ.ΚΑ., με το σκεπτικό ότι «η εν λόγω συγκέντρωση (...) δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές τις οποίες αφορά».

Εκτός από τα 77 καταστήματα του ΣΥΝ.ΚΑ. σε Κρήτη, Κέρκυρα και νησιά του Αιγαίου, το νέο εταιρικό σχήμα θα έχει μεταξύ άλλων τον έλεγχο της «Νέας Τηλεόρασης Κρήτης» και ραδιοφωνικού σταθμού. Από τη συγχώνευση δημιουργείται ένας πανελλαδικός όμιλος με περισσότερα από 400 σημεία λιανικής και χονδρικής πώλησης, ετήσιο τζίρο πάνω από 1,1 δισ. ευρώ και 9.500 εργαζομένους.

  • SEP Market Παπαδόπουλος (Ιωάννινα) και Ελληνικές Υπεραγορές-Σκλαβενίτης Α.Ε.

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε επίσης η απορρόφηση του τοπικού δικτύου σουπερμάρκετ SEP Market Παπαδόπουλος, με έδρα τα Ιωάννινα, από την Ελληνικές Υπεραγορές-Σκλαβενίτης Α.Ε.

  • Δίκτυο «Χαρά» (Χίος) και Market In

Προς ολοκλήρωση βαίνει η εξαγορά του δικτύου «Χαρά» της Χίου από τα Market In.

Όλα αυτά δεν είναι παρά μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει εντός του 2022, καθώς ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερη πίεση, εξαιτίας

  • του πληθωρισμού,
  • της μειωμένης ζήτησης και
  • κυρίως της εκτίναξης των λογαριασμών ενέργειας.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Σουπερμάρκετ Ελλάδας, Γιάννης Πηλίδης, «…τα μικρότερα καταστήματα επωμίζονται δυσανάλογη αύξηση του λειτουργικού κόστους, που κινδυνεύει να μετατρέψει σε αρνητικούς τους ισολογισμούς, θέτοντας το δίλημμα “εξαγορά ή λουκέτο”».

Αναλυτικότερα

«Πάρα πολλοί μικρομεσαίοι είτε βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγαλύτερους ομίλους για να πωληθούν είτε αναζητούν αγοραστή. Η άνοδος της τιμής του ρεύματος αύξησε το λειτουργικό κόστος κατά 1,75%, όταν πριν από τις αυξήσεις το ρεύμα ήταν μόλις το 0,25% του λειτουργικού κόστους.

Όταν το περιθώριο κέρδους είναι από 0,5% ώς 1,5%, με απλά μαθηματικά, η επιχείρηση καθίσταται ζημιογόνα», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».

Οπως εξηγεί, «…τα σουπερμάρκετ ανέκαθεν βασίζονταν στους μεγάλους τζίρους, ενώ για τους μεγάλους ομίλους το λειτουργικό περιθώριο κέρδους είναι σαφώς μεγαλύτερο, από 2,4% ώς 3,4%.

  • Futures…

Παράλληλα φουντώνουν οι φήμες για ενδιαφέρον εξαγοράς ελληνικής αλυσίδας από μεγάλο fund του εξωτερικού (η τελευταία φημολογία για εξαγορά του Mασούτη από τη CVC τελικά διαψεύστηκε).

Nέες ισορροπίες δημιουργεί η επιστροφή της γαλλικής αλυσίδας Carrefour, αρχικά με υποκαταστήματα στο Ηράκλειο Κρήτης, μέσω της Retail and More του ομίλου Βαρδινογιάννη. Αν σε αυτό το τοπίο ανακατατάξεων προσθέσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, με υποχώρηση του τζίρου των σουπερμάρκετ κατά 1,4%, προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του κλάδου, καθώς δημιουργείται ένα προνομιακό πεδίο για funds και ισχυρούς παίκτες, που μπορούν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία προβαίνοντας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

  • PricewaterhouseCoopers - Πάρτι εξαγορών

«Διπλασιασμό της αξίας των συναλλαγών που προέρχονται από εξαγορές και συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων το 2022» προβλέπει η PricewaterhouseCoopers, υπολογίζοντας ότι «μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις θα ξεπεράσουν τα 8,6 δισ. ευρώ, όταν το 2021 κινήθηκαν στα 4,3 δισ.».

Αυξημένες κατά 200 εκατ. από το 2020, μπορεί σε απόλυτη αξία να μην ξεπέρασαν το ρεκόρ του 2016 (4,6 δισ., εξαιτίας και των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ), ωστόσο ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξήθηκε κατά 29%, αγγίζοντας τις 76.

Πηγή: efsyn

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις