ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Μετά από την συνάντηση στις 27-06-2022, που είχε το Δ.Σ. του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Νομού Μεσσηνίας, με τον βουλευτή Μεσσηνίας κ. Περικλή Μαντά και τη συζήτηση που είχαν τα μέλη μαζί του, για το θέμα επιβολής πλαφόν που έχει επιβληθεί στα πρατήρια, ο κ. Μαντάς προχώρησε με επερώτηση προς τον υπουργό ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για να βελτιωθεί το συγκεκριμένο μέτρο προς όφελος των Πρατηριούχων.

Συγκεκριμένα ζήτησε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του πλαφόν κερδοφορίας για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της κερδοφορίας που είχε το κάθε πρατήριο τον περασμένο Αύγουστο, αντί για την κερδοφορία που εμφάνισε μόνο στις 31/8/2021 όπως ισχύει σήμερα.

Όπως σημειώνει ο Βουλευτής στην ερώτησή του, ο μηχανισμός να λαμβάνεται υπόψη μόνο η κερδοφορία της τελευταίας ημέρας του Αυγούστου 2021, προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό των πρατηριούχων.

Ειδικότερα με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού της κερδοφορίας, «εάν κάποιο πρατήριο για δικούς του λόγους (ανταγωνισμού, ανάγκη για άμεση ρευστοποίηση, κλπ.) πουλούσε καύσιμα στις 31/08/2021 με πολύ μικρή κερδοφορία, είναι σήμερα υποχρεωμένο να συνεχίσει να πουλά σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, υπονομεύοντας έτσι την ίδια τη λειτουργία του».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μαντά, «εάν κάποιο πρατήριο είχε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στις 31/08/2021, ενδεχομένως κερδοσκοπώντας εις βάρος των καταναλωτών, διατηρεί σήμερα τη δυνατότητα να συνεχίσει να κερδοσκοπεί, απολαμβάνοντας μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους έναντι των υπόλοιπων πρατηρίων».

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, οι πρατηριούχοι αν και τάσσονται ανοικτά υπέρ των ελέγχων και των μέτρων της πολιτείας για την πάταξη της αθέμιτης κερδοφορίας, βρίσκονται σήμερα «αντιμέτωποι με αυξημένα κόστη λειτουργίας τα οποία δεν υπήρχαν τον προηγούμενο Αύγουστο», όπως είναι χαρακτηριστικά οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα (μ.ό. αύξησης 0,03€/λίτρο) και ο διπλασιασμός της τραπεζικής προμήθειας για κάρτες (μ.ό. αύξησης περίπου 0,012€/λίτρο)

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων και την αποκατάσταση της ομαλότητας στον κλάδο, ο Βουλευτής προτείνει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του πλαφόν κερδοφορίας για τα πρατήρια και να υπολογιστεί «με βάση τη μέση κερδοφορία του Αυγούστου 2021 και όχι με βάση ό,τι ίσχυε στις 31/08/2021, καθώς και να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό παράμετροι για το ενεργειακό και το χρηματοοικονομικό κόστος».

Το Δ.Σ. και τα μέλη του Σωματείου, ευχαριστούν τον κ. Μαντά για το ενδιαφέρον που επέδειξε, ώστε να βελτιωθεί το συγκεκριμένο μέτρο επιβολής πλαφόν κερδοφορίας στα πρατήρια Υγρών καυσίμων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις