ΕΛΛΑΔΑ. Κανένα τιµολόγιο δεν θα χρειαστεί και καµία πλατφόρµα δεν θα ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που αναµένεται να πιστωθεί εντός του Αυγούστου µε ένα κονδύλι ύψους 65 µε 70 εκατ. ευρώ τελικά, αντί για 60 εκατ. που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο τρόπος µε τον οποίο θα προχωρήσει η υπόθεση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου στους δικαιούχους παραγωγούς αλλάζει και πλέον δεν θα απαιτείται κάποια ενέργεια από τους αγρότες, αρκεί να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε φέτος και πέρυσι.

Τα δεδοµένα για τον υπολογισµό της ενίσχυσης θα αντληθούν από τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου που αξιοποιούταν µέχρι και το 2016, έτος κατά το οποίο δόθηκε για τελευταία φορά η επιστροφή.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να αλλάξει τη διαδικασία υπολογισµού και τις προϋποθέσεις πίστωσης, αφού βάσει του αρχικού προγραµµατισµού αρκετοί αγρότες θα έµεναν απλήρωτοι ή θα έβλεπαν µικρότερα ποσά στους λογαριασµούς τους, ενώ θα αυξανόταν και ο γραφειοκρατικός φόρτος, µε αποτέλεσµα περαιτέρω καθυστερήσεις και επιπλοκές.

Άλλωστε, αρκετοί παραγωγοί δεν διαθέτουν τιµολόγια ούτε έχουν κρατηµένες αποδείξεις για «µικρογεµίσµατα».

Παράδειγµα ενίσχυσης

Η επιστροφή θα γίνει λοιπόν µε βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια. Εκεί υπάρχει ορισµένο ποσό (για παράδειγµα στο βαµβάκι ορίζονται τα 30 λίτρα ανά στρέµµα), το οποίο όµως διαιρείται µε το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά στο πρώτο εξάµηνο του έτους. Το ποσό που προκύπτει, στην περίπτωση του βαµβακιού τα 15 λίτρα, πολλαπλασιάζεται µε το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ. Έτσι προκύπτει το ποσό ενίσχυσης των 6,15 ευρώ ανά στρέµµα.

Με το νέο τρόπο υπολογισµού της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ένας αγρότης ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέµµατα µε βαµβάκι, αναµένει µια ενίσχυση της τάξης των 615 ευρώ. Αν παράλληλα καλλιεργεί άλλα 100 στρέµµατα σκληρό σιτάρι, τότε αναµένει επιπλέον 328 ευρώ, ήτοι 933 ευρώ, ενώ µε άλλα 100 στρέµµατα όσπρια, στην συνολική ενίσχυση προστίθεται το ποσό των 178 ευρώ.

Όλο το ρεπορτάζ στο φύλλο της Agrenda

Ανά κεφάλι ζώου

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωµένο και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. Σύµφωνα µε την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο.

Έτσι, η ενίσχυση στην επικείµενη πληρωµή αφορά σε 1,45 λίτρα για κάθε δηλωµένο ζώο, µε το ποσό ανά κεφάλι να διαµορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου. Συνεπώς για µια µικρή µονάδα µε 100 δηλωµένα πρόβατα, ανεξαρτήτου ηλικίας, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 60 ευρώ.

Στα 67 εκατ. το συνολικό κονδύλι για τον ΕΦΚ

Όπως αναφέρει πηγή από το υπουργείο µε πολύ καλή εικόνα των ζυµώσεων και των διεργασιών που γίνονται στη Βάθη, από τον κρατικό προϋπολογισµό θα αντληθούν 67 εκατ. περίπου ευρώ για την χρηµατοδότηση του µέτρου, ενώ θα απαιτούνταν τα διπλάσια, για να δοθεί η ενίσχυση για όλους τους µήνες του 2022.

Η ίδια πηγή δεν αποκλείει να µην υπάρξει τελικά κάποια συµπληρωµατική ενίσχυση

στα τέλη φθινοπώρου, παρά τον αρχικό προγραµµατισµό, αφού σε µια τέτοια περίπτωση η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο ξεφεύγει κατά πολύ από το µπάτζετ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονοµικών. Υπενθυµίζεται ότι νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, διαρροές από το υπουργείο ήθελαν την πίστωση εκκαθάρισης στους παραγωγούς µε µια δεύτερη αντίστοιχου µεγέθους πληρωµή µε αυτή του Αυγούστου.

Τα πολλά σε λίγους

Η λίστα µε τους διασταυρωτικούς ελέγχους της ΑΑ∆Ε ήταν η τελευταία εκκρεµότητα προκειµένου οι ιθύνοντες στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να προχωρήσουν στην πίστωση της ενίσχυσης 2% επί του τζίρου σε όσους κτηνοτρόφους έµειναν εκτός από την αρχική πληρωµή του περασµένου Απριλίου. Επί του πιεστηρίου, η πληρωµή είχε ήδη ολοκληρωθεί για όσες µεγάλες εταιρείες είχαν µείνει εκτός τότε, οι οποίες άλλωστε δεν εγγράφονται στο Μητρώο Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων. Σε αυτές αντιστοιχούσαν και τα περισσότερα εκ των 10 εκατ. ευρώ που εκκρεµούσαν από την πληρωµή. Για τους πολλούς µικρούς κτηνοτρόφους, που η διαδικασία ήταν κάπως πιο περίπλοκη, η πληρωµή αναµενόταν να γίνει σύντοµα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις