ΕΛΛΑΔΑ. Νιώθεις φτωχός ή πλούσιος; Πως μετράς τον πλούτο ή την φτώχεια; Κάνεις συγκρίσεις με τον γείτονα ή με το όνειρό που είχες κάποτε; Αν το παιδί σου ζητήσει iphone και δεν δύνασαι, τότε είσαι φτωχός; Αν έχεις ξεχάσει τη γεύση του φρέσκιας μοσχαρίσιας γάλακτος πρέπει να αποχαιρετάς το club των πλουσίων; Νομίζεις ότι αν έχεις τηλεόραση, κινητό και αυτοκίνητο πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό; Το σπίτι σου το χειμώνα είναι ζεστό. Σημαίνει ότι είσαι πλούσιος;

Πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων υπάρχει ανάγκη εξήγησης του όρου «φτώχεια» που χρησιμοποιούν οι διεθνείς Οργανισμοί που την καταγράφουν. Διότι είναι αμφίβολο αν, όταν συζητούμε περί φτώχειας, έχουμε όλη την ίδια γνώση για τα κριτήρια που απαιτούνται για να θεωρηθεί κάποιος φτωχός.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει και η «σχετική φτώχεια», που θεωρείται ότι το ετήσιο εισόδημα του πολίτη είναι στο 60% του μέσου όρου των εισοδημάτων των πολιτών της χώρας.

Ως προς την «απόλυτη φτώχεια», το όριό της υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα, όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.

Όμως υπάρχουν εννιά κριτήρια, που αν κάποιος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τέσσερα από αυτά, τότε θεωρείται ότι βρίσκεται κάτω από το όριο:

1) Καθυστέρηση λόγω οικονομικών δυσκολιών στην αποπληρωμή πάγιων λογαριασμών (ρεύμα, νερό κ.λπ.), ενοίκιο ή δόσεις δανείων κύριας κατοικίας ή δόσεις άλλων δανείων.

2) Οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών.

3) Οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας ψάρι ή λαχανικά ίσης αξίας.

4) Οικονομική αδυναμία στην αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών αξίας 720 ευρώ (για το 2008).

5) Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν τηλέφωνο.

6) Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν έγχρωμη τηλεόραση.

7) Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν πλυντήριο ρούχων.

8) Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν αυτοκίνητο.

9) Οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση.

Παρ’ όλα αυτά για να καταλήξεις σε συμπέρασμα πρέπει να προσέξεις. Διότι έχουμε δει παράγκες με πιάτο δορυφορικής κεραίας, και μεγαλογιατρούς που δηλώνουν εισόδημα για τετραμελή οικογένεια, λιγότερα από 13.608 ευρώ.

Προφανώς, οι Ευρωπαίοι δίνουν στους αριθμούς μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι πρέπει, γι’ αυτό και εκπλήσσονται όταν επισκέπτονται την Ελλάδα. Δεν μπορούν να κατανοήσουν, πώς στους φτωχούς εν γένει Έλληνες τα τρόφιμα στα απορρίμματα να ανέρχονται σε ποσοστό 30% ή πώς στις ταβέρνες να παραγγέλνουν αυτοί μουσακά κι εμείς ένα τραπέζι κρέατα, που τα μισά τα γεύονται τα κατοικίδια.

Είναι σαφές, επομένως, πως οι πανευρωπαϊκές έρευνες δεν αποδίδουν πιστά την εικόνα της φτώχειας. Διότι, τι εννοεί το δεύτερο κριτήριο της «αδυναμίας για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών»; Σε ποιον τόπο; Στον Πλαταμώνα, στη Μύκονο ή στις Μπαχάμες; Και τι εννοεί το έκτο, με την «αδυναμία να διαθέτουν έγχρωμη τηλεόραση»; Των 17 ιντσών ή με οθόνη πλάσματος;

Τέλος πάντων, ο κάθε ένας μπορεί να ορίσει τον όρο φτώχεια ή πλούτος ανάλογα με το αίσθημα ευτυχίας, δυστυχίας που βιώνει γιατί αν περιμένει να συμφωνήσει με το κράτος τότε θα πρέπει να αναθεωρήσει σχεδόν τα πάντα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις