ΕΛΛΑΔΑ. Για την ανάγκη να μειώσουμε τις δαπάνες θα μας πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές, αν πάρει την αυτοδυναμία. Ούτε λίγο ούτε πολύ θα μας πει ότι πρέπει να μπει όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%, ενώ παράλληλα θα εκτιμά ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Από εκεί και πέρα θα ζητά τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ακόμη, θα ζητά τη διασφάλιση συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως με τον περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%.

Για την περίοδο μετά το 2024, η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφγιξης , σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για την επίτευξη μιας συνετής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής θέσης.

Όσον αφορά στο μέτωπο της φορολογίας, με βάση τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα είναι αναγκαία η βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου καθώς και σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.

Θα κάνει λόγο για φορολογική συμμόρφωση με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να προσελκύσει τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο.

Θα πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να βελτιωθεί η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ανάπτυξη θα επιβραδύνει στο 2,5% το 2023 και στο 1,9% το 2024 λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων που θα θέσει περιορισμούς κυρίως στις δαπάνες των κρατών μελών αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Στα δημοσιονομικά παρά τη σχετικά υψηλή δαπάνη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση η Ελλάδα κατάφερε να εμφανίσει το 2022 οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς αυξάνονται τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία καταργούνται σταδιακά και το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειακών μέτρων είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων η συνέχιση της μείωσης του αποθέματος των «κόκκινων δανείων», βοηθά στην επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία και την προετοιμασία του τραπεζικού τομέα για μελλοντικές προκλήσεις εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας.

Αυτά θα τα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο γιατί απλούστατα σήμερα τα λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Κομισιόν… «Κομισιόν προς Ελλάδα: Βάλτε φρένο στις δαπάνες – Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2023 - Δεύτερη έκθεση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία».

Σύμφωνα με τα παραπάνω ούτε προσλήψεις θα είναι εφικτές, ούτε αυξήσεις σε μισθούς, ούτε επιδοματικές πολιτικές, ούτε ακόμα και πολιτικές συσσιτίου με τα περιβόητα pass. Υπάρχει βέβαια και το χειρότερο. Γιγάντωση των μεγάλων αλυσίδων εμπορίου, αφυδάτωση των δήμων από πόρους, εγκλωβισμός των νέων σε νέους τραπεζικούς δανεισμούς και η ιστορία συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις