ΕΛΛΑΔΑ. Σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουλίου αναμένεται να πληρωθεί η τελευταία προγραμματισμένη δόση του Market Pass, για όσους είχαν επιλέξει κατάθεση σε άυλη κάρτα.

Από τον επόμενο μήνα ενεργοποιείται και ο δεύτερος κύκλος που θα έχει εξάμηνη διάρκεια. Το εκπτωτικό κουπόνι ενισχύσεων για αγορές σε super market θα συνεχίσει να χορηγείται σε όσους ήταν ήδη δικαιούχοι χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί νέος γύρος υποβολής των σχετικών αιτήσεων. Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για να υποβάλλουν αιτήσεις και εκείνοι που δεν έλαβαν στον προηγούμενο κύκλο το market pass.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι το Market Pass να πάρει μια τρίμηνη παράταση, ωστόσο εξετάζεται και το σενάριο της πεντάμηνης (Αύγουστο έως και Δεκέμβριο 2023). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 100 εκατ. τον μήνα, ενώ η μηνιαία επιδότηση θα παραμείνει σταθερή από 22 έως 100 ευρώ, ενώ αφορά περίπου 8,5 εκατ. πολίτες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το μέτρο θα επανεξεταστεί και σε συνάρτηση με την πορεία της ακρίβειας και των δημοσιονομικών περιθωρίων δεν αποκλείεται να επεκταθεί και έως το τέλος του έτους.

Για να λάβει κάποιος το πλήρες ποσό του Market Pass θα πρέπει να επιλέξει την κατάθεση σε ψηφιακή άυλη κάρτα, η οποία εξαργυρώνεται σε POS (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, λαϊκές).

Market Pass: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Στον πρώτο γύρο του Market Pass είχε ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του 2021, ενώ δεν αποκλείεται για τις νέες αιτήσεις να ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του 2022 - αναλόγως με το πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν στον πρώτο γύρο ήταν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ
  • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ισχύουν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Η τελευταία πληρωμή του Market Pass τον Ιούλιο

Εδώ η αίτηση για Market Pass στο gov.gr

Η λειτουργία της πλατφόρμας vouchers.gov.gr είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών».

  • Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.
  • Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
  • Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.
  • Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας. Για το κινητό θα σας έρθει ένας κωδικός με SMS, ενώ για το e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.

Πριν κάνετε την αίτηση, καλό θα είναι να ελέγξετε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άυλη ψηφιακή κάρτα σε POS. Εάν δεν έχετε εναλλακτικές, τότε θα πρέπει να προσέξετε να μην επιλέξετε την ψηφιακή κάρτα για να μην έχετε καθυστερήσεις και λάθη για την πληρωμή σας.

Νέα επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους - Πότε ανακοινώνεται

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», όμως, εξετάζεται και ένα ακόμα έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους, ενώ φαίνεται να «κλειδώνει» και μια ακόμα επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους. Τελευταία φορά, οι συνταξιούχοι πήραν ένα έκτακτο, εφάπαξ επίδομα από 200 μέχρι 300 ευρώ πριν το περασμένο Πάσχα.

Οι αποφάσεις έχουν χρονικό ορόσημο τη ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εάν αποφασιστεί επιταγή ακρίβειας, τότε αυτή θα δοθεί τα Χριστούγεννα, όπως έγινε και την τελευταία φορά. Με τη διαφορά, ότι αυτή τη φορά θα είναι μόνο για συνταξιούχους και όχι για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων που ίσχυαν πέρσι, δηλαδή: ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ, δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, μακροχρόνια άνεργοι. Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζεται ένα ακόμα έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιταγή ακρίβειας ήταν ένα εφάπαξ επίδομα ύψους 250 ευρώ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις