ΕΛΛΑΔΑ. Τρίμηνη παράταση έως τον Οκτώβριο δόθηκε στο επίδομα του Market Pass με 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά να αναμένεται να επωφεληθούν από το μέτρο.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, υπάρχει η διαφορά ότι η εξέταση των δικαιούχων του Market Pass θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 κι όχι τις περσινές για τα εισοδήματα του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έλαβαν το επίδομα στο παρελθόν δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Όσοι όμως δεν είχαν υποβάλει και θέλουν τώρα, να αναμένουν ότι η εφαρμογή θα ανοίξει μερικές ημέρες στα τέλη Αυγούστου.

Η παράταση του Market Pass θα καλύψει του μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ιδανικά το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να μη δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και να δώσει το επίδομα σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του skai.gr, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή το Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με την προηγούμενη φορά:

  • 16.000€ για τον άγαμο
  • 24.000€ για τον έγγαμο
  • +5.000€ για κάθε παιδί

Το ίδιο ισχύει και για τα περιουσιακά :

  • 250.000€ για τον άγαμο
  • 400.000€ για τον έγγαμο

Επίσης, καμία μεταβολή δεν αναμένεται στο ύψος του επιδόματος το οποίο θα κυμανθεί από 22 ευρώ για ένα μέλος νοικοκυριού έως 100 ευρώ για πάνω από εννέα (2 μέλη 32 ευρώ, 3 μέλη 42 ευρώ, 4 μέλη 52 ευρώ κ.ο.κ.).

Σημειώνεται ότι το επίδομα είναι ακατάσχετο κι αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιασδήποτε προέλευσης οφειλές. Επιπλέον, δεν προσμετράται στα εισοδήματα για την καταβολή προνοιακών βοηθημάτων.

Όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα λαμβάνει το σύνολο του επιδόματος και οφείλει να το αξιοποιήσει για αγορές σε σουπερμάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, λαϊκές αγορές κι άλλα καταστήματα τροφίμων. Όποιος επιλέξει τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό, λαμβάνει το 80% του επιδόματος και μπορεί να το αξιοποιήσει σε αγορές πάσης φύσεως χωρίς να περιορίζεται στα καταστήματα τροφίμων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις