ΕΛΛΑΔΑ. Δεκαεπτά ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2022, 4,5 εκατ. φορολογούμενοι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

Αυτό σημαίνει ότι απομένουν ακόμη περίπου 2 εκατ. δηλώσεις να υποβληθούν, εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε νέα παράταση της προθεσμίας, που εκπνέει στις 29 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Η παράταση υποβολής των δηλώσεων πλέον δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Κάθε χρόνο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία οδηγείται στη μετάθεση των προθεσμιών, καθώς οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να τις υποβάλουν.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων έχει πέσει. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 4.466.179 δηλώσεις. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι:

  • Το 49,75% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.466.179 δηλώσεων οι 2.221.924 είναι μηδενικές.

Η προθεσμία εκπνέει στις 29 Ιουλίου, αλλά περίπου 2 εκατ. δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμη.

  • Για το 16,76% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 360 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 748.531 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 503.986 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς, λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

  • Το 33,49% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.495.723 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.141 ευρώ.

Για όσους φορολογουμένους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί με:

– Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

– Πάγια ρύθμιση. Με έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φθάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις