ΕΛΛΑΔΑ. Σε μερικά απλά βήματα, με είσοδο στο gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet, θα γίνει και αυτή τη φορά η αίτηση -για όσους πρέπει να κάνουν- για το Market Pass 2. Το επίδομα για αγορές από τα καταστήματα τροφίμων που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, πήρε παράταση μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023, όμως παρότι -θεωρητικά- καλύπτει και τον Αύγουστο, η αίτηση και η πληρωμή πάνε λίγο παρακάτω.

Από την αρχή, υπήρχε ένα «θολό» τοπίο για το κατά πόσο η νέα προθεσμία λήξης των φορολογικών δηλώσεων θα επηρέαζε και την εξέλιξη της διαδικασίας για το Market Pass, ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισαν τελικά πότε θα ανοίξει το vouchers.gov.gr και θα ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των δικαιούχων.

Η επέκταση είναι τρίμηνη (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από τη συνέχιση της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Όπως ξεκαθάρισαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και μετά θα γίνει η αξιολόγηση των δικαιούχων.

Αυτό σημαίνει ότι πάμε σίγουρα για Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι η παράταση που δόθηκε για τις φορολογικές δηλώσεις λήγει στις 31 Αυγούστου 2023.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει μία και μόνο πληρωμή, ενώ και πάλι θα πρέπει να περιμένουμε νεότερα, μιας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για ενδεχόμενο νέας παράτασης του Market Pass μέχρι τον Δεκέμβριο -για δύο επιπλέον μήνες δηλαδή- από το βήμα της ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, η Κομισιόν έχει δώσει συστάσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για περιορισμούς σε δαπάνες και μέτρα οικονομικής στήριξης από το 2024.

Market Pass 2: Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση, ποιοι πληρώνονται αυτόματα

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ξανά ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση όσοι είχαν λάβει τα χρήματα στον πρώτο γύρο του Market Pass. Τα στοιχεία θα ελεγχθούν αυτόματα, με βάση τα εισοδήματα του 2022, και εφόσον είναι δικαιούχοι, θα πληρωθούν. Εάν λάμβαναν τα χρήματα στην ψηφιακή κάρτα, θα εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Εάν πληρώθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό, θα δουν τα χρήματα εκεί. Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή σε αυτή την επιλογή.

H διαδικτυακή πλατφόρμα θα ανοίξει πάλι για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση είτε επειδή έχασαν την προθεσμία, είτε επειδή δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Πότε θα πληρωθεί το Market Pass 2

Η πρώτη πληρωμή του Market Pass 2 θα είναι διπλή και πιθανότατα θα γίνει τον Σεπτέμβριο εκτός απροόπτου και νέων ανακοινώσεων. Η επόμενη και τελευταία θα γίνει τον Οκτώβριο.

Market Pass 2: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα ίδια που ίσχυαν στον πρώτο γύρο και ήταν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ

  • Έγγαμοι - Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ

  • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ισχύουν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
  • Έγγαμοι - Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Market Pass 2: Τα ποσά ανά δικαιούχο

Τα ποσά του Market Pass θα είναι και αυτά τα ίδια και θα είναι τα εξής:

  • 22 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό
  • 32 ευρώ για ζευγάρι χωρίς τέκνα
  • το ίδιο ποσό (32 ευρώ) δικαιούται και μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ λαμβάνει μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο θα λάβει 42 ευρώ
  • με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ
  • με τρία 62
  • με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 72 ευρώ

Πώς κάνετε αίτηση για Market Pass 2

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet.

  • Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.
  • Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
  • Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.
  • Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας. Για το κινητό θα σας έρθει ένας κωδικός με SMS, ενώ για το e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις