Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου: Τι είπε ο Αλέξης Χαρίτσης
Τοποθέτηση του Προέδρου της Κ.Ο. «Νέα Αριστερά» και βουλευτή Ν. Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου
ΕΛΛΑΔΑ. «Το ζήτημα της κλιματικής κρίσης είναι στρατηγικό για την Νέα Αριστερά - Δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη αριστερή, προοδευτική δύναμη που να μην είναι πράσινη, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει και δίκαιη πράσινη μετάβαση χωρίς προοδευτικές πολιτικές και συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο».
«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Νέα Αριστερά φιλοδοξεί να τοποθετηθεί με ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις για όλα τα σύγχρονα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Νέα Αριστερά και βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αλ. Χαρίτσης, κατά την τοποθέτησή του στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου και στους δημοσιογράφους Ν. Φιλιππίδη και Ελ. Στεργίου.
«Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με όρους βιωσιμότητας, συμπερίληψης και δημοκρατίας χρειαζόμαστε ρεαλιστικές και ριζοσπαστικές τομές» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνοντας ότι: «Τα ζητήματα της κλιματικής δικαιοσύνης, των κοινωνικών ανισοτήτων και της επανεκκίνησης της δημοκρατίας, αποτελούν τις τρεις βασικές μείζονες προκλήσεις της εποχής μας». «Η Νέα Αριστερά απευθύνεται σε όλο τον προοδευτικό κόσμο που αφενός ασφυκτιά με την ηγεμονία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στον πολιτικό χώρο και αφετέρου αντιλαμβάνεται την ανάγκη να υπάρξει ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας».
«Οι Ευρωεκλογές είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας και την Ευρώπη συνολικά» σημείωσε και τόνισε: «Δικιά μας ευθύνη είναι να συγκροτήσουμε έναν αριστερό και ευρύτερα προοδευτικό χώρο, που θα περιλαμβάνει και άλλες δυνάμεις από την οικολογία και την σοσιαλδημοκρατία, ως αντίβαρο απέναντι στον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς. Η ακροδεξιά ανεβαίνει λόγω συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Οφείλουμε να πείσουμε την κοινωνία ότι υπάρχει διέξοδος και εναλλακτική η οποία μπορεί να προέλθει από την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις».
Για τον ρόλο του κράτους στην οικονομία ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι: «Θέλουμε ένα κράτος αναπτυξιακό. Όχι με όρους κρατισμού, αλλά ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό το οποίο θα μπορεί να χαράσσει δημόσιες πολιτικές και να παρεμβαίνει στις κρίσεις. Θα δίνει την δυνατότητα ενίσχυσης των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας και θα έχει την τεχνογνωσία να αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία και να χαράσσει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική».
Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης μετατρέπεται σε χαμένη ευκαιρία για την χώρα μας» και διερωτήθηκε «αν δημιουργείται προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και αν θα καταφέρουν εν τέλει να αξιοποιηθούν οι πόροι που έχει η χώρα στην διάθεσή της». «Οι λιμνάζοντες πόροι, κονδύλια που δεν έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ ενώ το 85% των δανείων που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα αφορούν μόνο δάνεια άνω των 10 εκατ. ευρώ προς 36 μόλις επιχειρηματικούς ομίλους» υπενθύμισε. Και συνέχισε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης, η υπερχρέωση, η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος αποκλείουν την συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων από το στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα πάει η ελληνική οικονομία μπροστά».
Σχετικά με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας ο Αλ. Χαρίτσης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορούμε να μιλάμε για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, για μία πράσινη μετάβαση η οποία θα συμπεριλαμβάνει τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας αν αναπαράγουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο μας έφερε στην χρεοκοπία τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε επενδύσεις στο real estate και στον τουρισμό, στο οποίο δεν υπάρχουν παραγωγικές επενδύσεις και στο οποίο συρρικνώνονται ο δευτερογενής τομέας και η αγροτική παραγωγή;».
«Το ζήτημα της πράσινης μετάβασης είναι στρατηγικό για την Νέα Αριστερά. Δεν μπορεί στις μέρες μας να υπάρξει αριστερά ή οποιαδήποτε προοδευτική δύναμη η οποία να μην είναι πράσινη αλλά δεν μπορεί να υπάρξει και δίκαιη πράσινη μετάβαση αν την αφήσουμε να γίνει αποκλειστικά με όρους αγοράς, χωρίς προοδευτικές πολιτικές και ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ξαναδούμε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως οι ενεργειακές κοινότητες, προοδευτική μεταρρύθμιση που έχει εγκαταλειφθεί, αλλά και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της χωροταξίας, όπως οι δασικοί χάρτες και τα τοπικά χωρικά σχέδια».
Για το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι: «Χρειαζόμαστε μία προοδευτική πρόταση που να απαντάει σε αυτή τη μεγάλη κρίση από την πλευρά της κοινωνίας» και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η Eurostat να επιβεβαιώνει ότι είμαστε αρνητικοί πρωταθλητές στο κόστος στέγασης σε όλη την Ευρώπη και την ίδια στιγμή έχουμε μία φούσκα των τιμών των ακινήτων, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για επενδύσεις οι οποίες στρέφονται κυρίως σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις στο real estate, κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό».
Για την εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε «την ανάγκη να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών με κανόνες για την λειτουργία των funds το οποίο θα βάζει φρένο στην ασυδοσία τους».
Ο Αλ. Χαρίτσης κατέληξε: «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να ξαναβρεί την χαμένη της αυτοπεποίθηση. Με ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο να νιώθουν οι πολίτες ότι τους συμπεριλαμβάνει και ότι έχει νόημα να παλέψουν για αυτό».