ΣΠΑΡΤΗ. Δράσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης προκαλεί το ανθρώπινο δράμα που βιώνουν 45 πρόσφυγες και μετανάστες που μέχρι πρότινος διαβιούσαν στη Δομή του Sparta Inn.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σπάρτης, σε ανακοίνωσή της ζητά, «…Άμεση έκδοση των εγγράφων τους και διευκόλυνση για να ταξιδέψουν στη χώρα προορισμού τους. Όσοι επιθυμούν, να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πετάει στο δρόμο πρόσφυγες και μικρά παιδιά που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο της πόλης μέχρι να εκδοθούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και οι αιτήσεις ασύλου. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έβλεπαν το αδιέξοδο, γι αυτό εδώ και αρκετό καιρό διαμαρτύρονταν.

Αντί η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να πάρουν έγκαιρα μέτρα τόσο για την άμεση έκδοση των απαραίτητων εγγράφων όσο και για την παραπέρα παράταση της διαμονής τους, μέσα σε μια νύχτα τους πετάνε έξω! Έχουν τεράστια ευθύνη για το ότι τους κρατούν εγκλωβισμένους στη χώρα μας λόγω των συμφωνιών με την ΕΕ και στη συνεχεία να τους αφήνουν στο δρόμο.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας όπως έμπρακτα κάναμε όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τα μαθήματα Ελληνικών που γινόντουσαν κάθε εβδομάδα με μεγάλη συμμετοχή, μέσα από τις δράσεις μας για τα μικρά παιδιά, από τις συλλογές αγαθών και τροφίμων κ.α.

Καλούμε τους αρμοδίους να βρουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιουργούν σε βάρος ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στο δρόμο. Να βρεθεί άμεσα χώρος αξιοπρεπής στέγασης για όσο χρειαστεί. Άμεση έκδοση των εγγράφων τους και διευκόλυνση για να ταξιδέψουν στη χώρα προορισμού τους. Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία».

Επιπλέον, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, πραγματοποίησε συμβολική παρέμβαση στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας, στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σήμερα Δευτέρα 1η Μάρτη 2021 προχωρήσαμε σε μια συμβολική παρέμβαση έξω από το κτίριο της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, για να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας στις οικογένειες των προσφύγων (50 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά) που πρόκειται να βρεθούν στο δρόμο, μετά το κλείσιμο της δομής από τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Η δομή που λειτούργησε στο κέντρο της Σπάρτης από τα τέλη περίπου Νοέμβρη του 2019 ως και σήμερα, κλείνει στο πλαίσιο της γενικότερης αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες/ισσες ενώ έχουν πάρει άσυλο μόνο ορισμένα μέλη των οικογενειών τους έχουν λάβει τα απαιτούμενα έγγραφα.
Επομένως, εφόσον υπάρχουν μέλη αυτών των οικογενειών που δεν έχουν λάβει τα χαρτιά τους παραμένουν εγκλωβισμένοι. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πετάγονται κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς καμία προστασία και χωρίς φυσικά τα πενιχρά επιδόματα που έπαιρναν μέχρι χθες.

Αν συμβεί αυτό, θα ‘ναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη Σπάρτη, αλλά πρωτίστως για τους ίδιους τους πρόσφυγες που θα αναγκαστούν να επιβιώσουν στο δρόμο εν μέσω χειμώνα και της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό φυσικά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφήσουμε να συμβεί. Να συνδράμουμε όλοι - όλες ώστε να αποτραπεί μια τέτοια άσχημη εξέλιξη.

Η Έμπρακτη Αλληλεγγύη να δείξει για άλλη μια φορά ότι είναι παρούσα.

Καμιά Μόνη – Κανένας Μόνος μέσα στην Πανδημία!

Δικαίωμα αξιοπρεπούς στέγασης σε όλες και όλους!»