Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΚΑΛΑ. Στο ΣτΕ αναμένεται να κριθεί το έργο της δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Μ.Ε.Α. – Χ.Υ.Τ.Υ.), στην περιοχή Ξηροκάμπια του Δήμου Ευρώτα. Το έργο, λόγω της ιδιαίτερης χωροθέτησής του, της τεχνικής που έχει επιλεγεί ως μέθοδος επεξεργασίας της πρώτης ύλης αλλά και των οικονομικών όρων που το συνοδεύουν, συναντά τη σφοδρή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας. Είναι ξεκάθαρο, πως οι δημότες δεν θα αφήσουν «να περάσει» μια τέτοια Σ.Δ.Ι.Τ., έστω και αν έχει υπογραφεί το «Πρωτόκολλο» έναρξης ισχύος της σύμβασής της, ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ανάδοχο εταιρεία.

Το notospress.gr, συνομίλησε με τον Δημήτρη Νταλιάνη, επικεφαλής της παράταξης «Νέο Ξεκίνημα του Δήμου Ευρώτα».

Η στάση της «Δημοτικής Παράταξης Νέο Ξεκίνημα»

«Και προεκλογικά και μετεκλογικά, η θέση μας ήταν αρνητική ως προς τη χωροθέτηση αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που είχαν σχεδιάσει, τη λεγόμενη Σ.Δ.Ι.Τ.

Η χωροθέτηση είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, δεν νομίζω να υπάρχει επιστήμονας κανένας, εκτός από αυτούς που πληρώνει η ΤΕΡΝΑ, που να υπογράφει πως δεν θα υπάρξουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Σ.Δ.Ι.Τ. σημαίνει πενταπλασιασμός στις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, αυτό «βγαίνει» από τη Σύμβαση, αλλά το βασικότερο είναι ότι το έργο, που ουσιαστικά είναι «ταφή», έχει ανάκτηση πολύ μικρή, αυτοί λένε 20%, για μένα ούτε 3% - 5% δεν θα ‘χει.

Και είναι και «κόντρα» και στη νομοθεσία ακόμα και αυτής, της αντιδραστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που προβλέπει τουλάχιστον 50% ανακύκλωση, μέχρι το 2030. Είναι κόντρα στη λογική όλο αυτό: Θα κάνουμε δλδ ένα εργοστάσιο που θα πηγαίνουμε σύμμεικτα, θα προωθούμε τα σύμμεικτα, τη στιγμή που η νομοθεσία λέει να κάνουμε ανακύκλωση, να μειώσουμε τα σύμμεικτα… Κωμικοτραγικό έτσι;».

Σ.Δ.Ι.Τ.; ΤΕΡΝΑ!

«Δεν είναι ότι έχουμε κάποια ιδεοληψία εναντίον της ΤΕΡΝΑ, είναι το γεγονός ότι αυτοί δεν πληρώνουν φράγκο! Από τα 152 εκ. €, η ΤΕΡΝΑ δεν βάζει ούτε 1€, βάζει τα δικά μας λεφτά, των φορολογουμένων, ως δάνειο από την Τράπεζα.

Θα το ρίξει, αν δεν το έχει ήδη φορτώσει, στο επόμενο Μνημόνιο που έρχεται, κι επιπλέον θα πάρει και την επιδότηση από τον Αναπτυξιακό νόμο. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι «επενδυτές».

Είναι κωμικοτραγικό να κάνουν αυτό το έργο «πάνω» στα νερά του Ευρώτα, καταστρέφουν έναν τεράστιο φυσικό πόρο, που συνδέεται με το πορτοκάλι, το βασικότερο προϊόν διαβίωσης των φτωχών κατοίκων του Δήμου Ευρώτα.

Θα δυσφημίσουν ένα προϊόν όπως τα εσπεριδοειδή, γενικότερα, αλλά και το λάδι και τις ελιές. Η ελιά στο Γεράκι δεν θα επηρεαστεί; Εδώ παλεύουμε να κάνουμε διεύρυνση του Π.Ο.Π., και τι διεύρυνση να κάνουμε; Με τα λύματα;

Φαντάσου τώρα, μια φωτογραφία με σκουπίδια του Ευρώτα, κι από πάνω να έχει πορτοκάλια κι ελιές. Έχει συμβεί. Στον Ασωπό, στη Βοιωτία, σε όλες τις άλλες περιοχές που έχουν δεχτεί, κατά καιρούς, τέτοια έργα».

Ποιους εκφράζω

«Οφείλουμε να εκφράζουμε τα συμφέροντα των κατοίκων κι όχι τις εντολές που παίρνει ο δήμαρχος Βέρδος. Ο Βέρδος, παίρνει πολιτικές εντολές σε συνεργασία με τον Νίκα και την Κυβέρνηση. Προωθούν ενιαίο σχέδιο. Θεωρώ ότι είναι η μοναδική περίπτωση που τα συμφέροντα του Δήμου είναι κόντρα με τα συμφέροντα του Δημάρχου».

Δηλαδή

«Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά καιρούς, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία έχει ταχθεί εναντίον του έργου, είτε αφορά το κύριο έργο είτε αφορά τις αδειοδοτήσεις κι ο ίδιος ο κ. Βέρδος, έχει βγει σε όλα τα ΜΜΕ και λέει την «προσωπική του άποψη», όπως ο ίδιος περιγράφει, αν είναι δυνατόν, και όχι την απόφαση του Δήμου. Είναι πειθαρχικό παράπτωμα, αυτό! Το να υπάρχει μια απόφαση του Δήμου κι αυτός να λέει την προσωπική του άποψη, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή.

Την «προσωπική άποψη» μπορεί να την έχει στην κουζίνα του σπιτιού του.

Η Διοίκηση ασκείται με κανόνες, με διαδικασίες, με Δημοκρατία. Αρέσει δεν αρέσει στον κ. Βέρδο, το Συλλογικό Όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει λάβει μια απόφαση, έχει τοποθετηθεί αρνητικά. Αυτή είναι η και η θέση του Δήμου Ευρώτα. Δεν μας ενδιαφέρει η άποψη του κ. Βέρδου, ως πυροσβέστη. Και μάλιστα δεν έχει κανένα επιστημονικό υπόβαθρο ώστε να αξιολογήσει και να έχει προσωπική άποψη για το θέμα. Εδώ δεν διατυπώνω εγώ προσωπική άποψη για το θέμα, που είμαι γεωπόνος.

Δεν θα το αφήσουμε έτσι, είναι προκλητικό.

Κάνει τοποθετήσεις ο Δήμαρχος, η παράβαση που διαπράττει είναι πως στις τοποθετήσεις του δεν θέτει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Φαντάσου να έχεις τη διοίκηση ενός οργανισμού, τα όργανα να αποφασίζουν άλλα κι εσύ να μην αναφέρεις τις αποφάσεις των οργάνων, αλλά να λες, «…η προσωπική μου άποψη είναι αυτή και κάποιοι σύμβουλοι διαφωνούν, αλλά θα βγει ένα καλό έργο γιατί έχω εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση». Άρες μάρες κουκουνάρες, έτσι;».

Ως Δήμαρχος

«Ο κ. Βέρδος πάει ενάντια στην πλειοψηφία του λαού της περιοχής. Παίρνει εντολές, πολιτικές εντολές, γι’ αυτό είναι αρεστός. Δεν έχει βούληση, δεν μπορεί να κρίνει. Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον άνθρωπο. Αλλά για το αξίωμά του, η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη».

Ποταμός Ευρώτας

«Σε αυτόν τον Ευρώτα, μας πουλάνε όλοι επικοινωνία. Όλοι οι «αρμόδιοι» θα τo «λύσουν το θέμα». «Θα καθαρίσει ο Ευρώτας», λέει ο κ. Βέρδος. Κοίτα. Ο Βέρδος είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης, γιατί υπηρετεί Νίκα και Γεωργιάδη».

Στο ΣτΕ κερδίζουν χρόνο

«Έχει προβληματίσει η συνεχής αναβολή εκδίκασης της προσφυγής που έχουμε κάνει στο ΣτΕ. Κατά την άποψη της παράταξής μας οι συνεχείς αναβολές έχουν να κάνουν με τον χρόνο που απαιτείται να κερδηθεί πολιτικά, από τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη, και όλο τον πολιτικό εσμό που κυβερνάει, προκειμένου να τροποποιήσουν τη νομοθεσία.

Ήδη προωθούν ένα περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του Γεωργιάδη, αυτές τις μέρες, που επιτρέπει εντός περιοχών Natura, να γίνονται διάφορα έργα. Προωθούν ένα άρθρο φωτογραφικό για αυτές τις περιπτώσεις, για αδειοδοτήσεις τέτοιων μονάδων. Εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως Natura, σε ένα τμήμα θα επιτρέπει να γίνεται βιομηχανική παραγωγή, μια μονάδα σαν το ΜΕΑ-ΧΥΤΥ.

Με αυτό τον τρόπο πρέπει να κρίνουμε τους βουλευτές του Νομού, που ψηφίζουν όλα τα περιβαλλοντοκτόνα μέτρα κι ύστερα κάνουν δηλώσεις στα «Πετσωμένα» ΜΜΕ.

Θα προσαρμόσουν δηλαδή τη νομοθεσία για να μπορέσει να εγκρίνει το ΣτΕ την «επένδυση»! Είναι μια πολιτική καταγγελία που κάνω εδώ, από το δικό σας μέσο. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Οι τοπικοί βουλευτές, οι κυβερνητικοί, που λένε πως αγαπάνε τη Λακωνία, εγκρίνουν αυτό το «έγκλημα»; Το παίζουν σε δύο ταμπλό, στους πολίτες χαϊδεύουν αυτιά και από την άλλη μεριά ψηφίζουν νομοσχέδια, όπως το περσινό για τις «fast truck» επενδύσεις..»

«Τι να συζητήσω με τον Αργειτάκο;»

«Τι συνεργασία να υπάρξει; Αυτοί για όποιο πρόβλημα υπάρχει, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ ή Β΄ Βαθμού, δεν σκέφτονται μια λύση με κριτήριο το συμφέρον της κοινωνίας. Σκέφτονται την όποια λύση με καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα και ιδιωτικοποιήσεις. Τι να συζητήσω με τον Αργειτάκο;

Ο Αργειτάκος είναι και γραφικός. Μας έφερε κι ένα χαρτί για την τιμολόγηση του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Προκλητικό, έτσι; Ζητάει φοβερά πράγματα, να ανέβουν τα τέλη 5 φορές πάνω. Το απορρίψαμε. Προσωρινή η νίκη μας αυτή, έχει φροντίσει ο Βορίδης κι ο Θεοδωρικάκος. Έχει ψηφιστεί νόμος, έτσι που εάν ένας Δήμος δεν τα καταβάλει, θα τα κρατήσουν από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών δηλαδή, που τα εισπράττει το Δημόσιο και τα διανέμει μέσω του Υπ. Εσωτερικών».

Τα φωτοβολταϊκά

«Έχει μεγάλη ευθύνη η Πολιτεία, με τη Νομοθεσία που προωθεί τόσα χρόνια. Ήθελε να φέρει τα πράγματα σε ένα αδιέξοδο, πλήρες, κι ύστερα να παρουσιάσει την ιδιωτικοποίηση, τη Σ.Δ.Ι.Τ., το «θάψιμο», τη χαβούζα σαν λύση.

Όπως πριν 11 χρόνια που έφεραν τα φωτοβολταϊκά στη Σκάλα!

Η περιοχή, ο Δήμος δεν κερδίζει τίποτα από την «επένδυση». Αυτοί, δημοσίευσαν ισολογισμό, με 5 εκ. € κέρδη, και οι πολίτες «τρώνε τη σκόνη» τους, μονάχα. Έχουν μόνο τις οχλήσεις. Πόσα είναι τα φωτοβολταϊκά κανείς δεν ξέρει. Συνέχεια, «φυτεύουν»! Αδειοδοτήσεις βγαίνουν κάθε μέρα. Χαμός!».

ΦΟ.Δ.Σ.Α.

«Αυτοί θα καταστρέψουν έναν φυσικό πόρο, το νερό, του Βασιλοπόταμου τα νερά της ύδρευσης και της άρδευσης. Θα μας καταστήσουν όλους άνεργους. Θα πουλήσουν φούμαρα για 10 άτομα που θα πάρουν για να δουλέψουν, την ίδια ώρα που θα αφαιρέσουν 5-25 χιλ. € από κάθε νοικοκυριό, μέσω της πτώσης της τιμής στα προϊόντα της Πρωτογενούς παραγωγής, στα «βαλέντσια» δηλαδή και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή».

Κάλεσμα

«Κάνω μια έκκληση, ένα κάλεσμα, να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στην ανθρώπινη αλυσίδα που θα κάνουμε γύρω από την εγκατάσταση. Να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση στην Δημόσια Υγεία, το ΕΣΥ έχει μείνει χωρίς γιατρούς, ΜΕΘ δεν δημιουργούνται, για την κατάσταση στα Σχολεία, για τα κλειστά καταστήματα της Εστίασης, για… για…».

Παν. Νίκας – Σε διαφορετικούς κόσμους

«Αρνητική η εικόνα του κ. Νίκα, δεν έχει προσφέρει τίποτα στην περιοχή του Ευρώτα, δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα, η πολιτική του υποβαθμίζει περαιτέρω την περιοχή μας. Αλλά βρίσκει τον Βέρδο και τα κάνει. Αυτοί εκτελούν εντολές «αφεντικών». Αν έρθει η ΤΕΡΝΑ, ποιο θα είναι το αφεντικό της περιοχής; Αυτή τη στιγμή είναι οι Γάλλοι με τα φωτοβολταϊκά που μας έχουν όλους γραμμένους. Έχει φιμώσει όλα τα ΜΜΕ η θυγατρική της TOTAL. Κανείς δεν γράφει εναντίον τους. Κι ο Νίκας, τι να κάνει, ό,τι εντολές πάρει από τα μεγάλα οικονομικά αφεντικά, όπως και η Κυβέρνηση.

Αυτοί είναι πολιτικά ανθρωπάκια, δεν μπορούν να σηκώσουν ανάστημα. Δεν έχουν και την πολιτική αφετηρία να υπερασπιστούν την κοινωνία. Η πολιτική τους αφετηρία είναι να υπηρετούν και να υπερασπίσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είμαστε σε διαφορετικούς κόσμους με αυτούς!

Ο κ. Νίκας εγκληματεί στο περιβάλλον και τις επόμενες γενιές. Ο κ. Νίκας δεν κάλυψε καμιά από τις δαπάνες του Δήμου για την Covid-19, ενώ βγήκε στα ΜΜΕ κι έλεγε διάφορα παραμύθια, ότι «καλύψαμε τις δαπάνες»…

Μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουμε κάνει την προσφυγή στο ΣτΕ. Αν γίνει δεκτή, σίγουρα θα είναι κάτι θετικό για εμάς. Εάν απορριφθεί, θα συνεχίσουμε τον Αγώνα. Βλέπουμε τι παραθυράκια πάνε να ανοίξουν, με τις αναβολές για να προσαρμόσουν τη νομοθεσία, κλπ. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση τους έχει κόψει τη χρηματοδότηση, το έργο έχει 30 παραβάσεις της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ουσιαστικά ποντάρουν στο να πάρουν τα δικά μας λεφτά. Να πούμε, ότι και το Ε.Σ.Π.Α. δικά μας λεφτά είναι. Το έχουμε πληρώσει εμείς, από τον ΦΠΑ των πολιτών βγαίνει. Τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν τα γεννάει καμιά κότα, τα έχουμε πληρώσει εγώ κι εσύ. Και ζητάνε και κρατική χρηματοδότηση, που είναι οι δικοί μας φόροι. Δεν υποφέρονται, σας λέω!».

Η αδιαλλαξία της ΤΕΡΝΑ

«Έχουμε μια υποψία. Έχουμε μπει σε σκέψεις. Η ΤΕΡΝΑ είναι αδιάλλακτη. Η αδιαλλαξία της έχει εκφραστεί και σε άλλες περιοχές με πλαστούς τίτλους, έχουν γίνει όργια. Πολλά έχουν πάρει το δρόμο τους για τη δικαιοσύνη, όποιος παρακολουθεί τα ρεπορτάζ καταλαβαίνει…

Έχουμε την υποψία, τη σκέψη, πως η αδιαλλαξία της αυτή, συνδέεται με το Δίκτυο. Δηλαδή: Με την παραγωγή ρεύματος από την TOTAL πιο πάνω, από της ανεμογεννήτριες πιο κάτω, και τον αγωγό της Κρήτης. Υποψιαζόμαστε ότι μελλοντικά θα πάνε σε καύση των σκουπιδιών, που έχει διπλάσια κέρδη.

Κάθε κυβικό που θα πηγαίνει εκεί, θα παίρνει 100 €, και το παραγόμενο ρεύμα, πάλι θα πουλιέται. Την πρώτη ύλη, αντί να την αγοράζεις θα την πληρώνεσαι. Και θα πληρώνεσαι και για το εμπόρευμα που παράγεις. Όχι χρυσές δουλειές, εδώ μιλάμε για διαστροφικό καπιταλισμό.

Αυτή η εμμονή σε μια τέτοια χωροθέτηση, μας δημιουργεί τεράστια υποψία για μελλοντική καύση, αν και δεν υπάρχει αίτημα ή αδειοδότηση για κάτι τέτοιο. Αυτό που σου περιγράφω όμως, εφαρμόζεται ήδη στον Βόλο».

Αντιπρόταση

«Αντιπροτείνουμε το σχέδιο του Δήμου Πάτρας. Δημόσια επένδυση και διαχείριση σε ό,τι αφορά τον Φορέα. Και σε ό,τι αφορά τον τρόπο, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση παντού, ώστε να πάμε σε ελάχιστες ποσότητες οργανικών αποβλήτων που θα πρέπει να θάβονται».

TOTAL

«Ούτε ο Δήμος Ευρώτα, ούτε οι πολίτες κερδίζουν κάτι από την παρουσία της. Πέρυσι, έπειτα από προφορικές καταγγελίες που έγιναν, έκαναν μια δωρεά, το Άγαλμα του Ευρώτα, ψιλοσκάνδαλο κι αυτό, ούτε αδειοδότηση υπήρξε, ούτε αρχιτεκτονική επιτροπή υπήρξε, για να χαϊδέψουν αυτιά το έκαναν.

Εκείνο που γίνεται είναι να κερδίζουν κάποιοι αιρετοί από την TOTAL, να προωθούν τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της περιοχής. Θέλουμε να βάλουμε φραγμό σε αυτό. Το ίδιο πάνε να κάνουνε και με την ΤΕΡΝΑ».

Ξανά Βέρδος

«Τώρα, γλείφουν, την ΤΕΡΝΑ αντί να προασπίζουν τα συμφέροντα των πολιτών. Δεν ξέρω, έχουν ακουστεί διάφορα, η ζωή θα δείξει τι αληθεύει και τι όχι.

Δεν μπορεί να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, κι αυτός να μας λέει την προσωπική του άποψη. Είναι προκλητικό, «γράφει» μια ολόκληρη κοινωνία. Υποστηρίζει πως αυτός είπε να πάμε στο ΣτΕ, ενώ αυτό ήταν η άποψη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πουθενά, δεν έχει αποφασίσει για τίποτα ο Βέρδος, δεν ψηφίζει, ούτε έχει εισηγηθεί ποτέ. Η εισήγησή του για το ΣτΕ ήταν αρνητική. Η παράταξή του, έχει την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, και 2 από τους συμβούλους του ψήφισαν τη δική μου πρόταση.

Με τον Νόμο Θεοδωρικάκου, στην Οικονομική Επιτροπή την πλειοψηφία την έχουν οι Δήμαρχοι. Σε αυτήν, μέλη της παράταξής του, διαφοροποιήθηκαν και ψήφισαν υπέρ τού να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ. Ενώ ο ίδιος ήθελε «παρών» και τους απειλούσε. Έλεγε πως μπορεί η ΤΕΡΝΑ να μας πάει στα δικαστήρια, για «διαφυγόντα κέρδη». Μας έκανε τον δικηγόρο της ΤΕΡΝΑ. Αυτός είναι ο κ. Βέρδος».