ΣΠΑΡΤΗ. Στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε για την Τετάρτη 7 Απριλίου, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας, συμμετέχουν και οι παραγωγοί και πωλητές της Λακωνίας.

Η κινητοποίηση αποτελεί μια πρώτη αντίδραση στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, και το οποίο, σύμφωνα με την άποψη του κλάδου, δεν βοηθά στην ανάπτυξη του θεσμού των λαϊκών αγορών.

Στη Σπάρτη, οι παραγωγοί δεν πραγματοποιούν πωλήσεις προϊόντων στη λαϊκή αγορά. Είναι όμως παρόντες στον χώρο της λαϊκής, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν στον κόσμο την σκοπιμότητα της κινητοποίησής τους αυτής.

Για αυτό το σκοπό μοιράζονται φυλλάδια αλλά επιστρατεύεται και η αγωνιστική «ντουντούκα».

Βέβαια από την κινητοποίηση δεν έλειψαν και οι γνωστοί «απεργοσπάστες», που προκάλεσαν με την παρουσία τους την αποδοκιμασία των συναδέλφων τους.

Από τον Σύλλογο παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών Νομού Λακωνίας (ΓΑΙΑ), υπογραμμίζεται πως, «…το Νομοσχέδιο απειλεί το μέλλον των λαϊκών αγορών και ανοίγει τον δρόμο στα μεγάλα συμφέροντα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Στην Αθήνα, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Σύνταγμα.

Ανάμεσα στα άλλα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών καταγγέλλει σχετικά με τον νέο νόμο:

  • «Στο άρθρο 9 βάζει ειδικά από την “πίσω πόρτα” τις ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις Λαϊκές.
  • Σταματούν την έκδοση των νέων Παραγωγικών Αδειών και Θεσμοθετούν τις Προκηρύξεις και τους Διαγωνισμούς. Οι Φορείς Λειτουργίας όταν θα προκύπτουν Κενές Θέσεις (δηλαδή ποτέ) θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντας τες με τα αντίστοιχα προϊόντα πώλησης
  • Θα χάνουμε την Άδεια μας και δεν θα μας την ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με το ΟΣΔΕ»

    Δ.Π.