Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Το Φράγμα του ποταμού Οινούντα, είναι έργο μεγάλης σπουδαιότητας για έναν Δήμο όπως αυτόν της Σπάρτης, η οικονομική ανάπτυξη του οποίου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της γεωργικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος.

Επιπλέον, αποτελεί και μια πρόσφορη απάντηση στον σκοτεινό γρίφο της κλιματική αλλαγής.

Για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της δυναμικής του έργου και της διακινδύνευσης ενδεχόμενης απένταξής του, θεωρώ πως θα πρέπει να ακούσουμε τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, επί υπουργίας του οποίου εντάχθηκε το έργο σε Πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως και την πρώην αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κα Αδαμαντία Τζανετέα.

Κίνδυνος απένταξης

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο απένταξης του έργου, εξέφρασε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

«Το ευρωπαϊκό θεσμικό Πλαίσιο που διέπει τα μεγάλα αρδευτικά έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης όπως το αρδευτικό της Κελεφίνας προβλέπει την Ανάληψη νομικών δεσμεύσεων μέσα σε 18 μήνες από τον Ιούλιο του 2019 οπότε έγινε η ένταξη των έργων.

Η ημερομηνία αυτή παρήλθε», υπογράμμισε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Προσθέτοντας:

«Αυτό αποδεικνύει και εσωτερικό έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών πόρων. Η κυβέρνηση άφησε αυτό το διάστημα να περάσει σχεδόν χωρίς να κάνει τίποτα».

Επιπλέον, «…Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση για την τύχη αυτών των αρδευτικών έργων και με ενδιαφέρον περιμένουμε τις εξηγήσεις του Υπουργείου».

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο κ. Αραχωβίτης, τόνισε ότι, «…Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπηρεσίες του υπουργείου συνεργάστηκαν για να ωριμάσουν και να ενταχθούν σε χρηματοδότηση αυτά τα έργα στην προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και θωράκισης απέναντι στην Κλιματική αλλαγή. Αυτή η προσπάθεια δεν θα επιτρέψουμε να πάει χαμένη».

Στην σημασία του Φράγματος αναφέρθηκε η προηγούμενη αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κα Αδαμαντία Τζανετέα.

«Το Φράγμα της Κελεφίνας είναι ένα κορυφαίο αναπτυξιακό έργο, όχι μόνον για την άρδευση αλλά και για την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση του Φράγματος, θα δημιουργηθούν σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης της παραλίμνιας ζώνης», περιέγραψε η κα Τζανετέα.

Αναφερόμενη στη σκοπιμότητά του, είπε πως, «…Ο σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός χωμάτινου ταμιευτήρα μεγάλης χωρητικότητας, 15.000 κ.μ. περίπου, ο οποίος θα χρησιμεύεσει για την άρδευση 33.000 στρεμμάτων αλλά θα εξυπηρετεί και την υδροδότηση των γύρω περιοχών».

Περαιτέρω, μας υπογράμμισε ότι, «…Το 2014, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελ/νήσου, εγκρίθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», και επιπλέον, επίσης σημαντικό, «…ότι είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020, με 24 εκ. €, από τον συμπατριώτη μας κ. Αραχωβίτη».

Κοιτάζοντας προς το μέλλον

Αναφορικά με την προοπτική του Φράγματος Οινούντα, η κα Τζανετέα, μας τόνισε:

«Πρέπει να προχωρήσει το έργο, να απορροφηθούν τα χρήματα, παράλληλα να ολοκληρωθούν και οι μελέτες που έχουν αν κάνουν με τα δίκτυα και τον αγωγό που θα μεταφέρει το νερό».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]