ΓΥΘΕΙΟ. «Η Μάνη έχει μια ιδιαιτερότητα διότι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς έχει δύο συντεταγμένες.

Πρώτον εδώ δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας της γης υπέρ του δημοσίου.

Δυστυχώς όμως πολλές φορές η δημόσια διοίκηση έκανε ότι αυτό δεν το καταλάβαινε αναγκάζοντας τους ανθρώπους να πηγαίνουν στα δικαστήρια.

Το δεύτερο είναι ότι στη Μάνη ο λόγος και η τιμή του ανθρώπου είχε βάρος συμβολαίου, οπότε σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας».

Έτσι περιέγραψε την ιδιαιτερότητα της Μάνης, αναφορικά με το ζήτημα των Δασικών Χαρτών, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και των συναντήσεων εργασίας που πραγματοποίησε, την Παρασκευή 7/5.

Έτσι λοιπόν, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος είχε συνάντηση εργασίας για τους Δασικούς Χάρτες και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την ανάρτησή τους, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά και τον γ.γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Ποιοι άλλοι ήταν παρόντες;

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Εγγείων Βελτιώσεων Πελοποννήσου κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λακωνίας κ. Ηλίας Κοντάκος, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Γυθείου κ. Σπύρος Λαδικός, και ο κ. Πέτρος Τσιριβάκος από το Τμήμα Δόμησης του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Τι συζητήθηκε;

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που δημιούργησε στην περιοχή η εφαρμογή των Δασικών Χαρτών και αναζητήθηκαν λύσεις, «…προκειμένου να διορθωθούν τα όποια σφάλματα».

Η σημασία των Δασικών Χαρτών

«…Έργο εθνικής σημασίας» και μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει στην Ελλάδα εδώ και 50 – 60 χρόνια, αλλά δυστυχώς καθυστέρησε», χαρακτήρισε την ανάρτηση Δασικών Χαρτών, ο υφυπουργός.

Και συμπλήρωσε:

«Χρειαζόμαστε τους δασικούς χάρτες για να ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται το δάσος ώστε να το προστατεύσουμε και πού δεν υπάρχει δάσος έτσι ώστε οι πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους κατά το δοκούν και σύμφωνα με το νόμο».

Τα ιδιαίτερα ζητήματα της Μάνης

«Ήρθαμε να συζητήσουμε τα ιδιαίτερα ζητήματα της Μάνης και ιδιαίτερα της Ανατολικής, όπως για παράδειγμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα δασωμένα χωράφια και τα εκχερσωμένα πρώην δασικά.

Όλα είναι ένα κουβάρι που εμείς ως κυβέρνηση αποφασίσαμε να το λύσουμε.

Κοιτάμε κατάματα την πραγματικότητα και θέλουμε από τη μία να προστατεύσουμε το δάσος αλλά και από την άλλη να απελευθερώσουμε τις περιουσίες των πολιτών σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο», τόνισε ο κ. Αμυράς.

Όπως προαναφέρθηκε, ο υφυπουργός παραδέχτηκε πως η Μάνη έχει μια ιδιαιτερότητα διότι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς έχει δύο συντεταγμένες.

«Πρώτον εδώ δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας της γης υπέρ του δημοσίου, δυστυχώς όμως πολλές φορές η δημόσια διοίκηση έκανε ότι αυτό δεν το καταλάβαινε αναγκάζοντας τους ανθρώπους να πηγαίνουν στα δικαστήρια.

Το δεύτερο είναι ότι στη Μάνη ο λόγος και η τιμή του ανθρώπου είχε βάρος συμβολαίου, οπότε σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας»

Ξεκαθάρισε δε ότι αυτά είναι ζητήματα που θα λυθούν και ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Αμυράς, υποσχέθηκε σύντομα να επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή, καθώς όπως είπε είναι φανατικός λάτρης της, οπότε θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί.

Ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, από την πλευρά του δήλωσε πως η Μάνη και η Ελλάδα ζει πρωτόγνωρες στιγμές κι αυτό οφείλεται στον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που δεν λύνουν τα προβλήματα από το γραφείο αλλά βγαίνουν στην κοινωνία για την αφουγκραστούν.

«Ο υφυπουργός δεν ήρθε σήμερα απλά για να μας ακούσει, αλλά ερχόμενος έχει ήδη λύσει το 50% των προβλημάτων», τόνισε ο Δήμαρχος για την επίσκεψη του κ. Αμυρά και δήλωσε σίγουρος πως το πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει θα το φέρει εις πέρας επιτυχώς.

Τι δώρα πρόσφερε ο κ. Ανδρεάκος στον κ. Αμυρά;

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Δήμαρχος προσέφερε στον υφυπουργό μία πλακέτα που αναπαριστά τους Μανιάτες πολεμιστές του 1821, ένα επετειακό ημερολόγιο που εξέδωσε ο Δήμος στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.


[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]