Γράφει ο Γιώργος Π. Δημακόγιαννης*

Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία Μνήμης και Τιμής στα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας, της Ελληνικής Επανάστασης, που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, με διεθνή προβολή και αντίκτυπο!!

Την ημέρα εκείνη εκατοντάδες σκάφη στολισμένα με γαλανόλευκες σημαίες και τιμητικά μπροστινή την ιστορική σημαία της Μάνης θα πλεύσουν προς το Άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη!!

Επικεφαλής της πομπής θα είναι ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο, μέσα στο οποίο θα βρίσκονται δημοσιογράφοι κορυφαίων ΜΜΕ από την Αμερική και την Ελλάδα, όπως New York Times, Washington Post, Καθημερινή κλπ.

Κατά τη διάρκεια της πλεύσης, η διεθνούς φήμης, «εναέρια χορεύτρια», Κατερίνα Σολδάτου, θα παρουσιάσει ένα extreme show χορεύοντας δεμένη με γαλανόλευκα πανιά από το μεγαλύτερο κατάρτι του ιστιοφόρου!!

«Ο χορός στο κενό», της Κατερίνας Σολδάτου, θα είναι μια αλληγορική αναπαράσταση του ηρωισμού των Ελλήνων οι οποίοι «βούτηξαν στο κενό», σε μια μάχη ενάντια στην υπερδύναμη της εποχής, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και νίκησαν με τις λιγοστές τους δυνάμεις.

Είναι ακόμα, μια αλληγορική αναπαράσταση του θρυλικού χορού του Ζαλόγγου που έλαβε χώρα λίγο πριν το 1821, τον Δεκέμβριο του 1803, με την ηρωική αντίσταση των γυναικών του Σουλίου οι οποίες βούτηξαν κυριολεκτικά στο κενό επιλέγοντας τον θάνατο από την ατίμωση και ήταν ίσως από τις πρώτες ελληνικές ιαχές που προμήνυαν το ιστορικό «Ελευθερία ή Θάνατος», του 1821!

«Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να τιμήσουμε την καθοριστική συνεισφορά της ναυτικής Ελλάδος στην Ελληνική Επανάσταση, τους μπουρλοτιέρηδες της Ύδρας και των Σπετσών, τους πολυμήχανους καπετάνιους όπως ο Ανδρέας Μιαούλης και τις Ελληνίδες καπετάνισσες όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Θέλουμε επίσης να αναδείξουμε την αρχέγονη σχέση που δένει τη χώρα μας με τη θάλασσα.

Η πλεύση προς το Άγαλμα της Ελευθερίας επιλέχθηκε ώστε να είναι μια πλεύση προς το σύμβολο της ελευθερίας όλων των λαών», τονίζουν από την οργανωτική επιτροπή των ΕλληνοΑμερικανών της «Sail to Freedom»!

Η ιδέα της μοναδικής αυτής εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες που είναι εγκατεστημένες σε όλο τον κόσμο, να αυξήσει το ενδιαφέρον για την Ελληνική Ιστορία και να εκτιμήσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική επανάσταση κατά τη διάρκεια του 1821 – 1829!

«Γιορτάζουμε το ελληνικό πνεύμα, τις αξίες μας και τις έννοιες “Ελευθερία” και “Δημοκρατία”, με ένα εμπνευσμένο και μοναδικό εγχείρημα που θα μαγνητίσει τα φώτα του κόσμου.

Ένα έργο εμπνευσμένο από την έντονη επιθυμία να υπενθυμίσουμε σε όλους τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας ως χώρα καθώς και τη θέληση και τη γενναιότητα του έθνους μας.

Οι πρόγονοί μας πάλεψαν και πέθαναν όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την ιδέα της ελεύθερης βούλησης, της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης δράσης και για την ελευθερία που απορρίπτει την τυραννία», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κεντρικό μήνυμά τους από την επιτροπή της εντυπωσιακής διοργανώσεως με τίτλο «Sail to Freedom».

Τον γενικό συντονισμό της οργανωτικής επιτροπής έχει η κα Ευαγγελία Πλάκας, επίτιμος πρόεδρος ο κ. Τζον Κατσιματίδης, ενώ απ’ την μητροπολιτική Ελλάδα πέραν των άλλων προσωπικοτήτων συμμετέχει η αγαπητή συμπατριώτισσά μας, γνωστή δημοσιογράφος (στον όμιλο Καθημερινής) κα Σπυριδούλα Σπανέα

Την εκδήλωση στηρίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού τού Υπουργείου Εξωτερικών, πολλοί φορείς από Ελλάδα (όπως ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος) και ΗΠΑ (όπως οι AHEPA)...

(*) Εκδότης «Αδούλωτης Μάνης» - Δημοτικός Σύμβουλος Ανατολικής Μάνης