Save Maleas – Από ποιους κινδυνεύει ο Καβομαλιάς;
15 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την παύση της αδειοδότησης Αιολικών Σταθμών στον Καβομαλιά
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Με κοινή τους ανακοίνωση, 15 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις πανελλαδικού κύρους και εμβέλειας ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο ακρωτήριο Μαλέα, στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, τον χιλιοτραγουδισμένο Καβομαλιά.
Όπως τονίζεται, οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αν αδειοδοτηθούν, «… θα αλλάξουν με δραματικό τρόπο το άγριας ομορφιάς τοπίο του Καβομαλιά, ενώ θα έχουν σημαντικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σπουδαία βιοποικιλότητα της περιοχής.
Συνολικά, περισσότερες από 170 ανεμογεννήτριες έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγής νότια της Μονεμβάσιας και μέχρι ακριβώς την απόληξη του ακρωτηρίου!».
Υπογραμμίζω, την εξής αναφορά, από την κοινή ανακοίνωση:
«Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι αναγκαίο να επιτευχθεί με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και το τοπίο, με έμφαση στις μικρές και οικιακές εφαρμογές και τη χωροθέτησή τους σε ήδη κατακερματισμένες περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που είναι κοντά σε τεχνητές επιφάνειες και δρόμους».
Η κοινή ανακοίνωση, έχει ως εξής:
«Την τρέχουσα περίοδο διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο ΑΣΠΗΕ συνόλου 31 ανεμογεννητριών στη χερσόνησο του Καβομαλιά, Δ.Ε. Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς.
Η δημόσια διαβούλευση για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση “ΚΡΙΘΙΝΑ” είναι μέχρι τις 28/05/2021 και για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση “ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ”, μέχρι τις 8/06/2021.
Οι ΜΠΕ και των δύο ΑΣΠΗΕ είναι σχεδόν πανομοιότυπες και χαρακτηρίζονται από σημαντικότατες ελλείψεις και αυθαίρετες εκτιμήσεις, αφού αγνοούν προκλητικά πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων που καταδεικνύουν την τεράστια οικολογική αξία της περιοχής, κυρίως ως περιοχή αναπαραγωγής απειλούμενων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός, ως κρίσιμο μεταναστευτικό πέρασμα για πολύ μεγάλο αριθμό πουλιών, αλλά και ως βιότοπος δεκάδων μοναδικών και ενδημικών ειδών χλωρίδας.
Η ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής αναδεικνύεται και σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία την περιλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου στις ζώνες που προτείνονται για εξαίρεση από τη χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ, ακριβώς λόγω της υψηλής της φυσικότητας και του μικρού κατακερματισμού της.
Η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ και η διάνοιξη νέας οδοποιίας που συνοδεύει την κατασκευή αυτών των έργων θα αλλάξει δραματικά το τοπίο του Καβομαλιά, αφαιρώντας με βίαιο τρόπο την αχλή του μύθου που τον τυλίγει.
Δρομολογείται δυστυχώς η αδειοδότηση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στη βάση κούφιων μελετών σε μια περιοχή με μια σημαντική ιστορικότητα, πολυτραγουδισμένη από τον Όμηρο, τον Στράβωνα και άλλους αρχαίους ως τους σύγχρονους λογοτέχνες.
Μια χερσόνησο με έναν Κάβο θρύλο και έναν Φάρο οδηγό στην πορεία του χρόνου.
Προικισμένο με πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα και τοπία ανέγγιχτης, άγριας ομορφιάς. Με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, το οποίο υποστηρίζεται από την ύπαρξη του Γεωπάρκου Αγίου Νικολάου με το ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας απολιθωμένο δάσος και με την ύπαρξη μιας πληθώρας σπηλαίων, ένα εκ των οποίων και το σπάνιας ομορφιάς αξιοποιημένο σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα Καστανιάς.
Με το Γερμανικό Παρατηρητήριο, μνημείο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου και με ένα σύνολο σχεδόν 40 βυζαντινών ναϊδρίων και ασκηταριών που δικαίως του έχουν αποδώσει τον τίτλο “Μικρό Άγιο Όρος”.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι οι δύο εξίσου σημαντικές παγκόσμιες κρίσεις που δρουν συνεργατικά και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η βιοποικιλότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει και όλα τα φυσικά οικοσυστήματα, αναγνωρίζεται ως η σπουδαιότερη ασπίδα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, καθώς συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπισή της και στον μετριασμό των επιπτώσεών της.
Συνεπώς, οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουν την ίδια στιγμή τη διατήρηση της πολύτιμης βιοποικιλότητας της χώρας, η οποία αποτελεί μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ζητούν την παύση της αδειοδότησης των Αιολικών Σταθμών στο μοναδικό τοπίο του Καβομαλιά, προκρίνοντας τη θεσμική προστασία αυτής της σπάνιας και ενιαίας οικολογικής και πολιτιστικής ενότητας.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι αναγκαίο να επιτευχθεί με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και το τοπίο, με έμφαση στις μικρές και οικιακές εφαρμογές και τη χωροθέτησή τους σε ήδη κατακερματισμένες περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που είναι κοντά σε τεχνητές επιφάνειες και δρόμους».
Οι Οργανώσεις
ΑΛΚΥΟΝΗ
ΑΝΙΜΑ
ΑΡΙΩΝ
ΑΡΧΕΛΩΝ
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠEΡIΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ISEA
ΚΑΛΛΙΣΤΩ
MedINA
ΜΟm
ΠΙΝΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ
ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ
ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Επικοινωνία:
Για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γεωργία Αλεξοπούλου - Υπεύθυνη Τύπου, 210 8227937 εσωτ.107, galexopoulou@ornithologiki.gr
Για τον Σύλλογο Τουλίπα Γουλιμή: Γιάννης Ψαρράκης - Γραμματέας και υπεύθυνος περιβαλλοντικών θεμάτων. 6977887292 email toulipagoulimyi@gmail.com
Δ.Π.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις