ΣΠΑΡΤΗ. Συνάντηση με την προϊσταμένη κα Ευαγγελία Πάντου, την κα Κων/να Ντουβή, και συνομιλία με το προσωπικό της Υπηρεσίας είχε o βουλευτής Λακωνίας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.-Π.Σ. Στ. Αραχωβίτης κατά την επίσκεψή του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.), τη Δευτέρα, 31/5.

Πώς ήταν το κλίμα;

Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και τέθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με τα μνημεία του νομού και τη δραστηριότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Κοινή διαπίστωση, η ιστορική σπουδαιότητα των μνημείων του νομού Λακωνίας, η ανάγκη συντήρησης και ανάδειξής τους στο ευρύ κοινό, τόσο για τις νέες γενιές όσο και για τους επισκέπτες.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ο βουλευτής ενημερώθηκε εκτενώς και λεπτομερώς από την προϊσταμένη για τα έργα που είχαν ενταχτεί στο ΠΔΕ τον Ιούνιο του 2019 και εκτελούνται ή ολοκληρώνονται σήμερα.

Συγκεκριμένα:

  • για τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Λογκανίκου, όπου ολοκληρώθηκε η φάση των μελετών και ξεκινούν οι αναστηλωτικές εργασίες,
  • για τον αρχαιολογικό χώρο και τα παλάτια του Μυστρά, όπου προχωρούν οι εργασίες ανακατασκευής του δαπέδου, της πρόσβασης για ΑΜΕΑ, της ύδρευσης και αποχέτευσης και της πυροπροστασίας,
  • για το αρχαίο γεφύρι στο Ξηροκάμπι, όπου ολοκληρώθηκε η μελέτη και προχωρά για έγκριση,
  • για τον καθεδρικό ναό του Ελκόμενου Μονεμβασίας, όπου έχουν αποκαλυφθεί εξαιρετικά ιστορικά ευρήματα,
  • για τα Κάτω Τείχη Μονεμβασίας, όπου οι διαδικασίες είναι ακόμα πίσω,
  • για τον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στον οικισμό Καλογωνιάς, όπου έχει γίνει μια εξαιρετική μελετητική και ανασκαφική δουλειά και σύντομα θα παραδοθεί στο ευρύ κοινό

ΕΣΠΑ

Επίσης, συζητήθηκαν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα αναδείξουν ιστορικές περιόδους της Λακωνίας:

  • Το Αρχαίο θέατρο, όπου ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις και ξεκινούν οι εργασίες
  • Τα παλάτια του Μυστρά, όπου θα ολοκληρωθούν τα κτηριακά και θα γίνει ψηφιακή ανάδειξη
  • Τον Βυζαντινό Ναό του Ασωμάτου στη Μάνη, και το σπουδαίο έργο στο Ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα
  • Τέλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη λειτουργία του αλλά και για την πορεία δημιουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

Ο Σταύρος Αραχωβίτης συνεχάρη τη διεύθυνση, τα στελέχη και το προσωπικό της ΕΦ.Α.ΛΑΚ για τη δράση τους και τις προσπάθειές τους κάτω από συνθήκες πίεσης και πανδημίας και εξέφρασε τη σταθερή και αμέριστη στήριξή του στο σημαντικό έργο για τον πολιτισμό στη Λακωνία.

Δήλωσε μάλιστα «παρών», σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην περαιτέρω πολιτιστική ανάδειξη του νομού, τη διαφύλαξη και την ανάδειξη των πολλών και σπουδαίων μνημείων του τόπου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις