ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 9/6 στο Δημαρχείο Καλαμάτας, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού Αναστάσιος Σκοπετέας και ο πρόεδρος της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ Παντελής Δρούγας παρουσίασαν μια ακόμα δράση για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης.

Συγκεκριμένα, η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουνίου, όπου ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την επιτροπή «Ελλάδα 1821-2021» θα παρουσιάσει στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα το πρότζεκτ που πρόκειται να τρέξει παράλληλα σε 18 πόλεις της Ελλάδας με θέμα «Επιθυμία ελευθερίας» -ζωντανεύοντας την ιστορία της Επανάστασης σε κάθε πόλη. Από πλευράς του ο Π. Δρούγας ανέφερε χαρακτηριστικά «Η Καλαμάτα πρωτοπορεί πολιτιστικά και θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο».

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Α. Σκοπετέας συνεχίζοντας την παρουσίαση της δράσης. Πρόκειται για μια από τις δράσεις της επιτροπής, η οποία αφορά σε μια οπτικοποιημένη αφήγηση της Επανάστασης μέσα από έργα Τέχνης σύγχρονα με αυτή. Το θέμα της προβολής είναι η αφήγηση της Επανάστασης με αφετηρία τα προεπαναστατικά χρόνια και κατάληξη τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού κράτους. Η δράση αφορά την ταυτόχρονη προβολή σε επιλεγμένα κτίρια ανά την Ελλάδα με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Στην Καλαμάτα, η προβολή θα γίνει στην πρόσοψη του Εικαστικού Εργαστηρίου επί της οδού Ναυαρίνου, ενώ συνολικά το πρότζεκτ θα παρουσιάσει δέκα προβολές για τις δύο αυτές ημέρες, με διάρκεια περίπου μισής ώρας. Η πρώτη προβολή θα γίνει το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 21:30.


Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές θα δίνουν έμφαση στην ιδιαίτερη ιστορία και τους ήρωες της κάθε πόλης. Περίπου έναν μήνα μετά τις προβολές, θα ξεκινήσει η λειτουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής, η οποία με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων που αφορά το πρότζεκτ, να παρακολουθούν μέσα από το κινητό τους το οπτικοακουστικό αφήγημα που θα προβληθεί.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα, δεν τίθεται θέμα περιορισμού της κυκλοφορίας επί της οδού Ναυαρίνου, καθώς θα συνεχίσει απρόσκοπτα αφού κατά τις ώρες των προβολών θα βρίσκεται στο σημείο κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας για να ρυθμίζει τα όποια ενδεχόμενα προβλήματα δημιουργηθούν.

Τα «μυστικά» ενός καινοτόμου εικαστικού αφηγήματος

Το θέμα της προβολής είναι η αφήγηση της Επανάστασης του 1821, με αφετηρία τα προεπαναστατικά χρόνια και κατάληξη τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Το υλικό που συνθέτει το εικαστικό αφήγημα προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα. Ειδικότερα, για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από Μουσεία, Δήμους και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα καλλιτεχνικά επεισόδια του έργου δημιουργήθηκαν μέσα από μια ιδιαίτερη μεθοδολογική προσέγγιση του TUC TIE Lab με την ονομασία visual layering, η οποία «δίνει ζωή» στα έργα τέχνης, προσθέτοντας βάθος, κίνηση και ήχο με την τεχνική του animation.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της προβολής, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει απεικονίσεις από τη ζωή στην Ελλάδα πριν την Επανάσταση, να ακολουθήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη του Αγώνα, όπως η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας ή η εξέγερση στη Μολδοβλαχία, να παρακολουθήσει δραματοποιημένες καθοριστικές στιγμές του Αγώνα, όπως τη Μάχη στα Δερβενάκια ή την Έξοδο του Μεσολογγίου, να μάθει για τις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, το Φιλελληνισμό και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας.

Η προβολή του καλλιτεχνικού αφηγήματος προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες διαστάσεις του κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός από το μήκος και το πλάτος του, και πολλές άλλες πτυχές, όπως τα παράθυρα, την υλικότητα, τις συνθήκες φωτισμού κ.α.

Η αφήγηση της Επανάστασης και σε ψηφιακή εφαρμογή

Ένα περίπου μήνα μετά τις προβολές, θα ξεκινήσει η λειτουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής (app) η οποία, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων να παρακολουθούν, μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους, το οπτικοακουστικό αφήγημα που θα προβληθεί στις 12 και 13 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο κάθε χρήστης, αφού εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή στη συσκευή του, θα μπορεί να παρακολουθήσει το έργο εφόσον σταθεί σε ενδεδειγμένη θέση μπροστά από το κάθε κτίριο και στοχεύοντας με την κάμερα της συσκευής στην όψη του. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής, θα έχει πρόσβαση σε πλήθος ενημερωτικών πληροφοριών για τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κινητά τηλέφωνα και tablet, Android και iOS, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Λίγα λόγια για το TUC TIE Lab

Το έργο υλοποιείται με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου TUC TIE Lab Κωνσταντίνου-Αλκέτα Ουγγρίνη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Θεόδωρου Εσπίριτου. Η Μαριάνθη Λιάπη, επιστημονική συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει αναλάβει τη γενική διαχείριση του έργου, στο οποίο εργάζονται συνολικά 41 επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές του Εργαστηρίου σε Αθήνα και Χανιά. Η πρωτότυπη μουσική γράφτηκε από τον Γεώργιο Μαγουλά.

Το Εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ένα από τα πιο εξωστρεφή ακαδημαϊκά εργαστήρια στην Ελλάδα, με ενεργή, διεθνή παρουσία στον τομέα της αρχιτεκτονικής και των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών. Η έρευνα αιχμής και οι μεθοδολογίες που αναπτύσσει βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς, με κυριότερους αυτούς της εκπαίδευσης, της τέχνης, του πολιτισμού, του δημόσιου χώρου και του τουρισμού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις