ΒΡΕΣΘΕΝΑ. Το απόγευμα της Δευτέρας 9 Αυγούστου 2021 τελέσθηκε Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βρεσθενίτισσας, η οποία είναι μεταξύ των έξι Μονών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που προσφάτως ανασυστάθηκαν, με εισήγηση του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης και ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της λατρευτικής σύναξης τελέσθηκε η χειροθεσία του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σπάρτης και εφημερίου του Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε αρχικά στην Μεγαλόχαρη, στην οποία όλοι προστρέχουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας, για να μας γαληνεύσει και να μας καθοδηγήσει, τονίζοντας ότι η Παναγία κατάφερε τρία σημαντικά πλήγματα στον θάνατο: το πρώτο ήταν ότι γνώριζε την ημέρα της κοιμήσεως Της, ύστερα από μήνυμα του Υιού Της, το δεύτερο ήταν ότι η ψυχή της δεν οδηγήθηκε στον Άδη, αλλά ο ίδιος ο Χριστός την οδήγησε στον ουρανό και το τρίτο ότι το σώμα Της δεν υπέστη φθορά, αλλά μετέστη στην Επουράνια Βασιλεία. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της Μονής Παναγίας Βρεσθενίτισσας, που αποτελούσε έδρα της Επισκοπής Βρεσθένων και στην οποία μεγαλούργησε ο Επίσκοπος Βρεσθένων Θεοδώρητος Β΄, μία από τις κορυφαίες μορφές της Επανάστασης του ’21 στον τόπο μας.

ΣΠΑΡΤΗ. Ανήμερα της Κοιμήσεως ο Σεβασμιώτατος λάμπρυνε τον εορτασμό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μαγούλα Σπάρτης όπου με κήρυγμα άμεσο και ανάγλυφο προέτρεψε τους πιστούς να έχουν θερμή πίστη και προσευχή ώστε η Παναγία να αποτελεί την μεσίτρια των αιτημάτων τους προς τον Κύριο και Υιό της. Σημείωσε δε ότι η παράκληση και προσευχή όλων πρέπει να ολοκληρώνεται με την ανάθεση του ευκταίου στον ίδιο το Κύριο. Πλήθος κόσμου συμπροσευχήθηκε στο Ιερός Ναό της Μαγούλας απολαμβάνοντας δε στην Θεία Λειτουργία τόσο των πατέρα Γεώργιο Φωτόπουλος όσο και τους ζωογόνους ψάλτες αφελφούς Παπά.

«Η χαρά των θλιβομένων, η ελπίδα των αμαρτωλών!»

ΜΑΝΗ. Πολλοί ιεροί ναοί στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης φέρουν το όνομα της Παναγίας. Έτσι τελέστηκαν Θείες Λειτουργίες και εορτάστηκε η μεγάλη ημέρα της Κοιμήσεως της Παναγίας με την συμμετοχή πολλών πιστών.

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Γ’ στον μεν Εσπερινό χοροστάτησε στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυροβουνίου, την δε Θεία Λειτουργία τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γεωργίου Γυθείου.

Στα κηρύγματά του ο Σεβ. υπογράμμισε ότι: «Η Παναγία καθίσταται πρότυπον όλων μας. Είναι η χαρά των θλιβομένων, η ελπίδα των αμαρτωλών, η πηγή της παρηγορίας. Γι’ αυτό και την μεγαλύνομεν».

«Θα ξαναφυτρώσει η ζωή στη Μάνη»

ΜΑΝΗ. Στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου του Πασσαβά κοντά στο Γύθειο, τέλεσε την τελευταία Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ συμπαραστατούμενος από τον π. Στέφανο Ταβουλάρη.

Στο κήρυγμά του τόνισε: «Χριστιανοί μου, μη μελαγχολείτε. Θα ξαναφυτρώσει η ζωή. Θα τρανέψουν πάλι τα δένδρα. Θα μας φέρουν πάλι το ευλογημένο λάδι. Θα φανούν τα ζώα. Θα ξαναπετάξουν τα πετεινά. Η θλίψη για την παροδικότητα νικιέται με την πίστη στην αιωνιότητα. Δεν θα μείνουμε στα αποκαΐδια. Κουράγιο. Έχει ο Θεός».

Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας στην Ι. Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Με λαμπρότητα, την παρουσία πλήθους πιστών και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων εορτάσθηκε σήμερα, η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Επίκεντρο του εορτασμού η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου, επί του όρους Ιθώμη.

Κατά τον όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Προκόπιο Σμυρνή, τον Αρχιμ. Αλέξιο Σαραντόπουλο και το Διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο Ιερό Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στις ευεργεσίες της προς το ανθρώπινο γένος. Συνάμα, δεν παρέλειψε να τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών εκ της πανδημίας, ζητώντας πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και προτρέποντας σε εμβολιασμό. Επίσης, ενημέρωσε ότι η Θεία Λειτουργία τελέστηκε υπαίθρια λόγω ριζικής ανακαινίσεως στο εσωτερικό του Καθολικού, δαπάνη του Άρχοντος Έξαρχου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Διοικητή του Αγίου Όρους, Αθανασίου Μαρτίνου, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά.

Παρέστησαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ευστ. Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος, καθώς και Εκπρόσωποι άλλων τοπικών Φορέων.

Το Πάσχα του Καλοκαιριού στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου

ΝΑΥΠΛΙΟ. Με κάθε λαμπρότητα και με όλα τα μέτρα προς αποφυγή του covid-19,τελέστηκε στον ενοριακό Ιερό ναό της Αγίας Τριάδος στην συνοικία Πρόνοια Ναυπλίου , η θεία λειτουργία της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ,Κυριακή 15 Αυγούστου 2021. Την πανηγυρική θεία λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος .

Με ύμνους και τιμές, με δόξα και χαρά, εορτάζει η Εκκλησία μας την ένδοξη Κοίμησή της, μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Και οι πιστοί κατά μυριάδες προσκυνούν με βαθύτατη ευλάβεια τις άγιες εικόνες της, ζητούν τις πρεσβείες της, εναποθέτουν σε αυτήν τις ελπίδες τους, προσεύχονται, υμνούν και χαίρουν.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, οι Ορθόδοξοι Έλληνες αποτινάσσουν το ζοφώδες πέπλο της πανδημίας του κορονοϊού και τη θλίψη που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές και γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, που εύστοχα πήρε την ονομασία «το Πάσχα του καλοκαιριού», με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις