ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, στο γραφείο Δημάρχου, με αντικείμενο την παρουσίαση - ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή «Extrema Global». Πρόκειται για καινοτόμα εφαρμογή που αφορά την αντιμετώπιση των καυσώνων αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών. Η απόφαση για την ένταξη της Καλαμάτας στην εν λόγω εφαρμογή ελήφθη από τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, υιοθετώντας πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Καλαμάτας Βασίλη Κοσμόπουλου.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Δήμαρχο και τον κ. Κοσμόπουλο, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης και Αναστάσιος Σκοπετέας και ο ειδ. συνεργάτης για θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας Φώτης Ασημακόπουλος, υπήρξε παρουσίαση της εφαρμογής και των δυνατοτήτων που μέσω αυτής μπορούν να αναπτυχθούν από τη Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου και τον Δημήτρη Αναστόπουλο, συνεργάτη της «Extrema Global».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα εντασσόμενη στο «Extrema Global» καθίσταται μόλις η πέμπτη μετά την Αθήνα, το Παρίσι, το Μιλάνο και το Ρότερνταμ Ευρωπαϊκή πόλη που θα χρησιμοποιεί την εν λόγω εφαρμογή.

«Η Καλαμάτα ήρθε μπροστά, προστέθηκε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο πόλεων»

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μια συνθήκη που αφορά τις επόμενες γενιές, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανείς. Είναι ευθύνη της δικής μας γενιάς να λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να προετοιμαστούμε για τις νέες καταστάσεις. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη ανήσυχη, που δεν φοβάται το νέο, που επιθυμεί το καινούργιο. Ως Δήμος, ως Δημοτική Αρχή αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να καταστήσουμε την πόλη μας πρότυπο μέσα από καινοτόμες και σύγχρονες εφαρμογές. Κινούμαστε σε αυτό το πλαίσιο έχοντας δημιουργήσει τη Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα, εφαρμογές τηλεδιαχείριση και τηλεελέγχου των υδάτων, δράσεις για την ευφυή γεωργία, την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και βέβαια, έργα που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και αφορούν -μεταξύ άλλων- την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας. Σε αυτό το πλαίσιο και έχοντας ως στόχο να υιοθετούμε καλές πρακτικές, υιοθετήσαμε την πρόταση του συναδέλφου Βασίλη Κοσμόπουλου και τον ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. Είμαστε εδώ για να αποδεχθούμε ως Δήμος Καλαμάτας την εφαρμογή «Extrema Global», μια εφαρμογή που έρχεται να δώσει και να προσθέσει στην εξωστρέφεια της πόλης μας καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα σε συμπολίτες και επισκέπτες να επιλεγούν π.χ. δροσερές διαδρομές, να επιλέγουν σημεία που υπάρχει πόσιμο νερό (δημόσιες βρύσες), διαδρομές με το ποδήλατο και για πεζούς κ.ά.. Μια εφαρμογή που θα προσθέσει στην πόλη μας και θα εξυπηρετήσει ανάγκες των επισκεπτών και των συνδημοτών μας».

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, ανέφερε σε δηλώσεις της: «Είναι μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε στην Καλαμάτα, να υποδεχόμαστε την πόλη της Καλαμάτας, τη στιγμή αυτή που η κλιματική αλλαγή και οι ακραίοι καύσωνες μας έχουν χτυπήσει την πόρτα. Η Καλαμάτα ήρθε μπροστά, προστέθηκε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο πόλεων μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές και σύντομα και άλλες πόλεις εκτός Ευρώπης, προκειμένου να δείξει το δρόμο πως μια πόλη μπορεί να δώσει δροσερά σημεία και να κάνει τη ζωή των κατοίκων της κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών ευκολότερη και ασφαλέστερη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την αποδοχή για την άμεση ανταπόκριση και ελπίζουμε ότι πραγματικά η Καλαμάτα θα δείξει το δρόμο και σε άλλες πόλεις παγκοσμίως για να μπορέσουν να υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές στο θέμα της διαχείρισης των καυσώνων. Η εφαρμογή ξεκίνησε από την Αθήνα, στη συνέχεια την υιοθέτησαν άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Μιλάνο, το Ρότερνταμ, πολύ σύντομα θα είναι το Λονδίνο αλλά είναι η Καλαμάτα η πρώτη από τις μικρότερες πόλεις και θα δείξει πως μπορεί κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί στην κλίμακα αυτή, που είναι πάρα πολύ σημαντική και ειδικά για μια πόλη που υποδέχεται και τόσους τουρίστες κάθε χρόνο, που δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Είναι πολύ σημαντικό να τους δίνουμε την δυνατότητα να βρίσκονται με ασφάλεια στην πόλη και πώς να περιηγηθούν με ασφάλεια. Τα δροσερά σημεία θα τα εντάξει στην εφαρμογή ο Δήμος Καλαμάτας. Θα γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση της θερμοκρασιακής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι θερμές περιοχές και κατόπιν ο Δήμος να ορίσει τα δροσερά σημεία».

Τέλος, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά» Βασίλης Κοσμόπουλος ανέφερε: «Όπως ήδη ειπώθηκε η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Οι υψηλές θερμοκρασίες διαρκώς αυξάνουν και θα μας επισκέπτονται όλο και πιο συχνά. Κατά συνέπεια προσπάθησε ο Δήμος Καλαμάτας να δώσει μια μικρή απάντηση σε αυτό το θέμα. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είναι η εφαρμογή «Extrema Global». Είναι μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά κάποιον τρόπο τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι μια εφαρμογή απόλυτα συνεπής στη σκέψη και στην οργάνωση του Δήμου που αφορά τις έξυπνες πόλεις, είναι μια εφαρμογή απόλυτα συμβατή που προετοιμάζει το Δήμο, ώστε να μπει στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις, είναι μια εφαρμογή δηλαδή που δίνει την πρωτοπορία στο Δήμο και του δίνει τη δυνατότητα να είναι η πέμπτη μόλις Ευρωπαϊκή πόλη η οποία εφαρμόζει αυτό το σύστημα. Νομίζω ότι πρωτοπορούμε για άλλη μια φορά και θα μας δώσει και τη δυνατότητα η αποτύπωση που θα υπάρχει του θερμικού φορτίου, να σχεδιάσει ο Δήμος τα επόμενα βήματα του, να κάνει τις ενέργειες εκείνες ώστε να γίνει η πόλη ακόμα πιο δροσερή. Να κάνει δηλαδή αυτές τις δράσεις σε διάφορα σημεία που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Δημήτρη Αναστόπουλο ο οποίος με ενημέρωσε για την ύπαρξη του προγράμματος και με έφερε σε επαφή με την κα Κεραμιτσόγλου, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και τον κ. Δήμαρχο προφανώς ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση αυτή και με εξουσιοδότησε, σε κάποιο βαθμό, να χειριστώ, να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ σωστό δρόμο και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούμε».

Τι είναι το «Extrema Global»

Το «EXTREMA GLOBAL» είναι μία εφαρμογή για smartphone η οποία χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά δεδομένα για συγκεκριμένο γεωγραφικό στίγμα παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης σχετικά με τις απειλές υγείας τις σχετιζόμενες με τη ζέστη. Ειδικότερα ο κορμός αποτελείται από μια πλατφόρμα διαχείρισης για την πόλη (Dashboard) και από μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο (mobile app) η οποία παρέχει τις πληροφορίες στους πολίτες. Αυτές είναι η εκτίμηση του θερμικού ρίσκου στη θέση του χρήστη, πού βρίσκονται δροσερά σημεία γύρω του (κλιματιζόμενες αίθουσες, πάρκα, σκιεροί δρόμοι, σιντριβάνια και πολλά άλλα) και πού υπάρχει νερό (π.χ. δημόσιες βρύσες, πηγές κλπ.). Μπορούν να φαίνονται νοσοκομεία και ιατρεία για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση έντονης δυσφορίας ενώ ταυτόχρονα δίνονται οδηγίες/ συμβουλές για να μένουν οι πολίτες ασφαλείς. Επίσης προτείνονται δροσερές διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες. Είναι διαθέσιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη βέλτιστη κατανομή των δροσερών σημείων και βρυσών στην πόλη με βάση κριτήρια που θα ορίσει ο Δήμος.

Η εφαρμογή αυτή ως καινοτόμα αναφέρεται στη ενημερωμένη έκδοση (2021) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Ευρωπαϊκή – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Θερμότητας και Υγείας, στην εργαλειοθήκη της εκστρατείας #HeatSeason του Ατλαντικού Συμβουλίου, από το Adrienne Arsht - Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Rockefeller και το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις