ΠΥΡΓΟΣ. Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, το πρωί της Δευτέρας (30/8) στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας.

Ο κ. Κουτσούμπας έφτασε στην Ηλειακή πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τα μέλη και τον γραμματέα της τομεακής επιτροπής του ΚΚΕ Ηλείας Χρήστο Γιάνναρο, τον βουλευτή του ΚΚΕ Αχαΐας Νίκο Καραθανασόπουλο, το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ Δημήτρη Αρβανιτάκη, τον γραμματέα της Δ.Ε. Δημήτρη Τζαβάρα και το μέλος της Κ.Ε. Βασίλη Δημόπουλο, κι είχε από τον Δήμαρχο Πύργου μια αναλυτική ενημέρωση για την καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις μεγάλες συνέπειες αυτής.

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα που έχουν πλήξει την Ηλεία τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε μια διαχρονική αλήθεια, αυτή της εγκατάλειψης της περιοχής με αποτέλεσμα να βρίσκεται - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - τελευταία σε όλους τους δείκτες, παρά τον πλούσιο ιστορικό, αξιακό και παραγωγικό πλούτο. Επιπλέον αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και άλλες δεντροκαλλιέργειες, κάτι που θα φέρει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή και τόνισε ότι: «Αυτή τη φορά ο λαϊκός παράγοντας απέδειξε μια πρωτοφανή και οργανωμένη παρέμβαση. Υπήρξε αυτοοργάνωση. Τα χωριά τα έσωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι τους στην κυριολεξία».

Αφού αναφέρθηκε και στην αποτυχία του μοντέλου του «Ταμείου Μολυβιάτη» δήλωσε:

«Εμείς προτείνουμε ένα μοντέλο όπου η τοπική κοινωνία θα εκφράζεται μέσα από ένα σχήμα τοπικών δυνάμεων που γνωρίζουν καλά τα πράγματα. Θα προγραμματίζουν, θα επιβλέπουν και θα παρακολουθούν το πρόγραμμα. Δεν συμφωνούμε στη λογική ενός διορισμένου προσώπου από την Αθήνα. Επίσης, να υπάρξει ένα ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτεί τις πυρόπληκτες περιοχές.

Επιπλέον για την περιοχή πρέπει να ενταχθούν πολύ περισσότερα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, που το έχουν παρουσιάσει ως το μέλλον της χώρας. Τέλος, προτείνουμε να κηρυχθεί πυρόπληκτη η Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή μας - ήδη είμαστε εμείς σε έκτακτη ανάγκη - για πραγματικές και χωρίς αρνητικές προϋποθέσεις αποζημιώσεις και να υπάρξει η δέσμη μέτρων στήριξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Οι πρώτες ύλες, το λάδι και το γάλα, δεν θα υπάρξουν για πολλά χρόνια και αυτό επηρεάζει την τοπική οικονομία. Και επιπλέον να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό μεγάλο πρόγραμμα. Τέλος, εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα των πυρόπληκτων. Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι υπόθεση αγώνα και θέλει παρόντες τους πολίτες. Διαφορετικά είναι …«εργολαβία»».

Ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος ήταν πολύ ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία, τόνισε ότι η διεκδίκηση είναι στο επίκεντρο του προγράμματος του ΚΚΕ και δήλωσε: «Επειδή μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό απ’ όλες αυτές τις καταστροφές που έγιναν με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής, βρισκόμαστε σήμερα στον Πύργο, στην Ηλεία, όχι απλά για να δούμε και να καταγράψουμε τις μεγάλες ζημιές που είναι γνωστές, αλλά για να δώσουμε το στίγμα της συνέχισης του αγώνα και του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή. Αλλά και του ίδιου του λαού μέσα από τις επιτροπές αγώνα, τους συλλόγους την τοπική διοίκηση, όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλουν ώστε να πιέσουν, να διεκδικήσουν ώστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές, να δοθούν οι αποζημιώσεις γρήγορα στο 100% σε όλους τους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα και βεβαίως για να ανοίξει ένα καλύτερος δρόμος ώστε να μην θρηνούμε ζωές, χάσιμο περιουσιών και καταστροφή του περιβάλλοντος για τα επόμενα χρόνια. Το ΚΚΕ είναι εδώ για οτιδήποτε χρειάζεστε να το αναδείξουμε στη Βουλή, γιατί ο Νομός έχει και πολύ σπουδαίο πολιτισμό όπως και επίσης πολύ μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις».

Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος παρέδωσε στον κ. Κουτσούμπα έναν φάκελο με όλες τις δράσεις και τις ανακοινώσεις του Δήμου Πύργου για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς και την ιστορική έκδοση για την Ηλεία κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (που έγραψε και επιμελήθηκε ο ειδικός συνεργάτης Θεόδωρος Λάμπρος).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις