ΝΑΥΠΛΙΟ. Ο Γερακοληστόγλαρος (Stercorarius parasiticus), γνωστός και ως «parasitic jaeger», είναι ένα μεγάλο θαλασσοπούλι περίπου στο μέγεθος ενός κοινού γλάρου. Παρουσιάζει χρωματική αντίθεση – έχει πλούσιο φτέρωμα με σκουρόχρωμη κορυφή, λευκό λαιμό και κοιλιά και σκούρο χρώμα στο πίσω και πάνω μέρος των φτερών του.

Το είδος αυτό αναπαράγεται στις βορειότερες ακτές της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής. Είναι ένα μεταναστευτικό πουλί που διαπερνάει τον Ισημερινό, διαχειμάζει στις νότιες κορυφές της Νότιας Αμερικής, την Αφρική και στις ακτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Οι Γερακοληστόγλαροι ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα και πηγαίνουν στην ξηρά μόνο για να αναπαραχθούν, κατά τη διάρκεια του αρκτικού καλοκαιριού. Αυτά τα θαλάσσια πτηνά αναφέρονται μερικές φορές ως πειρατές των πτηνών, καθώς κλέβουν πολλή τροφή από τα γλαρόνια, τα φρατέρκουλα και άλλα θαλάσσια πουλιά που μεταφέρουν ψάρια πίσω στις φωλιές τους και στους νεοσσούς. Μεγάλης απόστασης μετανάστευση για τα πτηνά που έχουν παρατηρηθεί και στον Νότιο Πόλο.

Επιπλέον, θα επιτεθούν σε ανθρώπινους εισβολείς εάν βρίσκονται κοντά στις φωλιές τους και μπορούν να τους χτυπήσουν με τα ισχυρά τους πόδια. Η διατροφή τους περιλαμβάνει αυγά και μικρά πουλιά, όμως οι Γερακοληστόγλαροι μπορούν να τραφούν με θηλαστικά και με ψάρια. Η λέξη «skua» προέρχεται από την αρχαία νορδική γλώσσα και σημαίνει γλάρος.

Photos: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις