ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Η πρώτη σκέψη: Έχει πράγματι ανάγκη ή είναι φυγόπονος και φιλοχρήματος; Ένας ζητιάνος στην καρδιά της καταναλωτικής Καλαμάτας. Στέκεται για ώρες στα μάρμαρα του πολιτισμού με το χέρι απλωμένο. Μπροστά του περνούν συνεχώς πολίτες που καταναλώνουν, που ερευνούν καλύτερες τιμές, που είναι δύσπιστοι με ότι συμβαίνει γύρω τους και σαφώς ανασφαλείς. Πόσο αποδοτική μπορεί να είναι η θέση του ζητιάνου της φωτογραφίας;

Λέγεται ότι εκεί που υπάρχει «ζωντανή» αγορά εκεί συχνάζουν και οι ζητιάνοι. Είναι να αναρωτιέσαι πως μετακινούνται άραγε για να βρουν καλύτερο στέκι. Και τότε πάλι σκέψεις δυσπιστίας σε διώχνουν μακριά τους γιατί αποδεικνύονται ταχύτεροι και πιο οξυδερκείς από εσένα.

Πράγματι υπάρχουν εκείνοι που στήνουν ολόκληρες επιχειρήσεις επαιτείας. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη. Τους πρώτους τους βρίσκεις στα καλύτερα στέκια της αγοράς. Τους δεύτερους θα σου τους υποδείξει ο ευαίσθητος της γειτονιάς, ο παπάς της ενορίας ή και ο δήμος και δύσκολα θα τους εντοπίσεις. Η ζωή έχει τον δικό της τρόπο να τοποθετεί τον κάθε έναν εκεί που ανήκει. Έτσι που, ο επαγγελματίας ζητιάνος δεν πληγώνεται όταν τον απορρίπτεις, δουλειά κάνει, ενώ αυτός που βγαίνει από ανάγκη στη ζητιανιά είναι ήδη πληγωμένος, ακόμα και να η χούφτα γεμίσει κέρματα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις