ΣΠΑΡΤΗ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021, η προγραμματισμένη ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή των Μελών και Φίλων του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης, στην περιοχή της Αιγιαλείας, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου

Οι εκδρομείς επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγίου, η οποία απέχει 15 χλμ από το Αίγιο και βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα, κάτω από το ελατοσκέπαστο βουνό Κλωκός, μέσα σε οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά. Ιδρυτής και κτήτορας το 1450 υπήρξε ο Όσιος Λεόντιος Μονεμβασιώτης, που είχε συγγένεια με την οικογένεια των Παλαιολόγων. Οι θείοι του Δημήτριος και Θωμάς, δεσπότες του Μυστρά, τον υποστήριξαν και τον ενίσχυσαν ποικιλοτρόπως, ώστε η Μονή του να αποκτήσει υλική και πνευματική αίγλη. Η πρώτη εκείνη Μονή, το Παλαιομονάστηρο, όπως ονομάζεται σήμερα, βρίσκεται χτισμένη πάνω από τη θέση της σημερινής Μονής σε έναν υψηλό και απόκρημνο βράχο.

Αναφέρουν από τον Σύνδεσμο:

«Η ιστορική Μονή των Ταξιαρχών καταστράφηκε 2 φορές στην περίοδο της τουρκοκρατίας και πήρε τη σημερινή μορφή της το 1775. Η μοναχική αδελφότητα, στο παρελθόν, ήταν πολυάνθρωπη και είχε μεγάλη πνευματική, εθνική και κοινωνική προσφορά στην περιοχή. Η παρούσα μοναχική Αδελφότητα είναι μικρή σε αριθμό, αλλά εμπνέεται από ορθόδοξο πνευματικό ζήλο κι επιθυμία να κρατήσει το μοναστήρι ζωντανό.

Στη Μονή φυλάσσονται, ως πολύτιμος θησαυρός, “Τα Άχραντα Πάθη” του Χριστού δηλαδή τεμάχια Τιμίου Ξύλου, Ακάνθινου Στεφάνου, χλαμύδας και λίθων από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, που είναι τοποθετημένα σε υστεροβυζαντινό κυτίο, η κάρα και λείψανα του Οσίου Λεοντίου του Μονεμβασιώτου, λείψανα των Αγίων Ιωάννη Ελεήμονος, Αγίου Χαραλάμπους, Γεωργίου, Παντελεήμονος, Βασιλείου, Μαρίνης, Αρτεμίου, Κυριακής, Αρέθα, Ιωάννου Προδρόμου κ.α. Στην έκθεση της Μονής υπάρχουν χρυσοκέντητα άμφια και καλύμματα, ευαγγέλια και σταυροί. Οι μοναχοί με τη βοήθεια εργατών γης καλλιεργούν σε μεγάλη έκταση, κάτωθεν του μοναστηριακού συγκροτήματος, ροδώνες (τριανταφυλλιές) και παρασκευάζουν από τα πέταλά τους τη φημισμένη «ροδοζάχαρη» (γλυκό κουταλιού).»

Στο Καθολικό της Μονής ο εντεταλμένος μοναχός Γερβάσιος υποδέχτηκε τους εκδρομείς με την επισήμανση ότι νιώθει «σαν να υποδέχεται συγγενείς του Οσίου Λεοντίου». Αναφέρθηκε εκτενώς στον ιδρυτή της Μονής και στην πολύχρονη Ιστορία της κι εν συνεχεία καλεί όλους τους προσκυνητές να περάσουν στον αύλειο χώρο, όπου τους προσφέρεται πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα. Στην έκθεση οι εκδρομείς προμηθεύονται ροδοζάχαρη, μαρμελάδες, βιβλία, εικόνες, θυμίαμα και άλλα ενθυμήματα κι έμπλεοι χαράς αποχαιρετούν το φιλόξενο μοναστήρι των Ταξιαρχών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Μητράκος επέδωσε στο μοναχό Γερβάσιο, ως ενθύμιο της επίσκεψης, το βιβλίο της Ιστορίας του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης και βιβλία των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, καθώς και παραδοσιακά μανιάτικα λαλάγγια (τηγανίδες).

Λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι, στον οικισμό της Φωνησκαριάς, σε μια θέση που θυμίζει εξώστη, βρίσκεται το Κέντρο Εστίασης «Λιόπετρο», στο οποίο οι εκδρομείς απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους γεύμα με θέα προς το Αίγιο, τον Κορινθιακό Κόλπο και τις ακτές της Ρούμελης.

Στο Αίγιο

Το απόγευμα οι εκδρομείς επισκέπτονται το πανέμορφο Αίγιο για να δουν από κοντά την φημισμένη πλατεία των Ψηλών Αλωνίων με την ασυναγώνιστη θέα. Η πλατεία είναι καταπράσινη κι εξαιρετικά φροντισμένη. Σ’ αυτήν υπάρχει το Ηρώο της πόλης που αναπαριστά την Ελλάδα να κρατά στην αγκαλιά της τον θανόντα υπέρ αυτής άγνωστο στρατιώτη κι ένας παλαιός πύργος γοτθικού ρυθμού.

Από εκεί, οι εκδρομείς πεζοπορώντας πηγαίνουν προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αιγίου, που είναι η περίφημη Παναγία Φανερωμένη, έργο του σπουδαίου Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.

Εκεί φιλοξενείται προσωρινά και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τρυπητής, αφού το Προσκύνημα της Τρυπητής, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Αίγιο παραμένει κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης.

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου

Από το Αίγιο οι εκδρομείς μεταβαίνουν στην Κόρινθο για να επισκεφτούν το Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου ιδρυτή της Εκκλησίας της Κορίνθου. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό μνημείο μεγάλης αξίας και ομορφιάς, που εγκαινιάστηκε το 1936.

Η επόμενη στάση γίνεται στην παραλιακή πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Φλοίσβος), την οποία κοσμεί το μπρούντζινο άγαλμα του Πήγασου του φτερωτού αλόγου. Από εδώ ξεκινά ένας μεγάλος πεζόδρομος γεμάτος από κάθε είδους καταστήματα εστίασης, που συνδέεται με πεζοδρομημένους παράδρομους σε όλο το κέντρο της πόλης, δίνοντας στην Κόρινθο την όψη μιας σύγχρονης κι ανθρώπινης πόλης. Ακολουθεί μία σύντομη στάση στη διώρυγα της Κορίνθου, ένα έργο εντυπωσιακό κι εμβληματικό για όλη την περιοχή.

Η διώρυγα ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου, λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880 - 1893 και είναι έργο του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Η κατασκευή της υπήρξε αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του αείμνηστου πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στόχευε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους.

Η επιστροφή των εκδρομέων έγινε αργά το βράδυ μέσα σε ευχάριστο και κεφάτο κλίμα. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι κι εκδήλωσαν την αδημονία τους για το πότε θα πραγματοποιηθεί – κορονοϊού επιτρέποντος – μια νέα εκδρομική εξόρμηση του δραστήριου Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις