ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το καθεστώς που θα διέπει τα πορτοκάλια στη νέα ΚΑΠ 2021 – 2027 και συγκεκριμένα την ένταξή τους στη συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς επίσης χυμοποιών και συνεταιριστών παραγωγών, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, την Παρασκευή 3/12.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, ειδικότερα, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο θεματικός ομόλογός τους Νίκωνας Τζινιέρης, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Σταύρος Αραχωβίτης, Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας, Ανδρέας Πουλάς και Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος και Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης μαζί με εκπροσώπους χυμοποιών και παραγωγών – συνεταιριστών από τις Περιφερειακές Ενότητες.

Αίτημα

Κεντρικό αίτημα προς το υπουργείο ήταν να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, καθώς εικάζεται η κατάργηση του εν λόγω καθεστώτος το οποίο ίσχυε από το 2015 μέχρι τώρα .

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία τέτοια κατάργηση θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση», τονίστηκε.

Στον υφυπουργό επισημάνθηκε, τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γ. Μαλτέζο, όσο και από τον ομόλογό του της Λακωνίας Θ. Βερούτη, αλλά και τους υπόλοιπους συμμετασχόντες, ότι «το αίτημα αφορά όλες τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών, μεταξύ των οποίων και η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία και η Άρτα».

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, «αφορά κυρίως την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει το 70% της παραγωγής εσπεριδοειδών, το 70% των συσκευαστηρίων και το 100% των χυμοποιείων».

Χαρακτηριστικά σημειώθηκε ότι στην Π.Ε. Αργολίδας βρίσκονται τα 5 από τα 7 χυμοποιεία της χώρας, καθώς επίσης και 30 συσκευαστήρια, περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για συνάντηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και των αντιπεριφερειαρχών Αργολίδας και Λακωνίας με εκπροσώπους χυμοποιών από τους δύο νομούς, αλλά και σε ανάλογη πρωτοβουλία και κινητοποίηση από βουλευτές, καθώς και στη σχετική με τη συνδεδεμένη ενίσχυση επιστολή που ο Π. Νίκας απέστειλε τον περασμένο μήνα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, έχουν επισημάνει με έγγραφό τους συνεταιρισμοί, εξαγωγείς νωπών φρούτων και χυμοποιοί.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις