ΣΠΑΡΤΗ. Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας βρίσκεται σε καραντίνα αλλά όχι και απομονωμένος αφού μέσω της τεχνολογίας και των social media είναι παρών εντός κι εκτός. Χαρακτηριστική η αντίστροφη μέτρησή του για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στη Σπάρτη μέσω τηλεφώνου.

Σταχυολογώντας κανείς μόνο τις πρόσφατες αναρτήσεις του διαπιστώνει ότι εκτός από την εξωστρέφεια τον διακρίνει και η υπερκινητικότητα. Βρίσκει τρόπο ώστε η Σπάρτη να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να λειτουργεί συχνά ως καταλύτης των πραγμάτων και ενίοτε ως αντιδραστήρας των εξελίξεων.

Σπάρτη και Διεθνές Εμπόριο

Για παράδειγμα μας ανακοινώνει την επανεκλογή του ομόφωνα ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ICC - The INTERNATIONAL CHAMBER OF COMMERCE GREECE = Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας για άλλη μία τριετία! «Με τα παλαιότερα και τα νεοεκλεγμένα Μέλη του νέου Διοικητικού μας Συμβουλίου, θα πετύχουμε ωραία πράγματα για το ICC, όλα τα Μέλη μας και τη Πατρίδα μας!!! Εκτός από όλα τα άλλα ετοιμάζουμε και με το American - Hellenic Chamber of Commerce στη Νέα Υόρκη και άλλους φορείς τα ακόλουθα συμπόσια που έχουν ως στόχο και την εξωστρέφεια = την πρόκληση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και από το εξωτερικό!»

Σπάρτη και Χριστούγεννα

Επίσης δίνει το μήνυμά του με το άναμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στη Σπάρτη «Το μήνυμα μου είναι ότι το άναμμα και το φώς του Χριστουγεννιάτικου δέντρου συμβολίζει τη λάμψη που θέλουμε να δώσουμε όλοι μαζί στη Σπάρτη και το Δήμο! Εύγε σε Ευγενία Πρέβα, Έλενα Δημητρακοπούλου και Έλενα Τσουλόγιαννη, στο προσωπικό του Δήμου και τη Φιλαρμονική μας για την πολύ, πολύ ωραία δουλειά τους!»

Σπάρτη και Κατοχή

Εξαιρετικό χαρακτηρίζει τον Αγώνα Δρόμου Μνήμης των 118, την Κυριακή 05 Νοεμβρίου στην μνήμη των «118» εκτελεσθέντων = δολοφονηθέντων Σπαρτιατών στο Μονοδένδρι το 1943 από τα Γερμανικά Στρατεύματα κατοχής! «Εύγε στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου μας και το τημ του Παύλου Γορανίτη για την άψογη εκτέλεση! Κάθε δρομέας έφερε στο φανελάκι του και το όνομα ενός από τους εκτελεσθέντες! Ο Απόστολος Λίγκρης, 89 ετών μιλάει στο Πάρκο του ΟΤΕ σε Μνημόσυνο για τους 118 για την τρομακτική εμπειρία του! Πιτσιρικάς 9 ετών το 1943 βλέπει ξαφνικά Έλληνα με Γερμανούς να συλλαμβάνουν χωρίς αιτία -απλά για να συμπληρώσουν τον αριθμό που έπρεπε να θανατώσουν σε αντίποινα για τον φόνο Γερμανών από αντάρτες -το αμέριμνο 17- χρονο αδελφάκι του! Την άλλη μέρα χωρίς κανένα οίκτο, το εκτελούν με τους άλλους 117! Την μεθεπόμενη τυλιγμένο σε ένα σεντόνι θάβουν το αδελφάκι!»

Σπάρτη και Δημοκρατία

Αναφέρεται σε πολύ πρόσφατη παρουσίαση στο HELLENIC PHILOSOPHY FORUM με θέμα Δημοκρατία και Ρεπουμπλικανισμός (ελάχιστοι γνωρίζουν τη διαφορά), δείτε iraklitos.com website: https://iraklitos.com/…/democracy-republicanism-speaker-pet…

Σήμερα παρουσίασε μέσω ΖΟΟΜ τις αναλύσεις του για τη μοναδικότητα και τη σημασία της Σπάρτης στον Αρχαίο αλλά και Σύγχρονο Κόσμο, στο Συμπόσιο, «Σαλαμίνα - Θερμοπύλες 2.500 χρόνια Ορόσημα στον Πολιτισμό», στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό! «Εύγε στη Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου για την ωραία διοργάνωση!»

Σπάρτη και Λόγος

Η Σπάρτη, ναι θα συμμετέχει στον Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής και ερμηνείας πρωτότυπου μονολόγου διάρκειας έως 15 λεπτών που διοργανώνει η ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ με την υποστήριξη του θεατρικού τμήματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΛΟΦΟΣ ΚΟΛΩΝΟΥ: Από την 1η Νοεμβρίου 2021 μέχρι την 4η Απριλίου 2022, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στην προκριματική φάση καλούνται να υποβάλλουν συμμετοχή, όπου θα αναφέρουν και τον τόπο διαμονής τους, πραγματοποιώντας κατοχύρωση του μονολόγου τους στην ΕΣΕ (τύπος έργου: Μονόλογος επί σκηνής), στη διεύθυνση: https://senariografoi.gr/…/screen…/screenplays-registration/

Ο δήμαρχος θυμίζει ότι με την κατοχύρωση του μονολόγου, ο κάθε ενδιαφερόμενος εξασφαλίζει αυτομάτως τη συμμετοχή του στην προκριματική φάση του διαγωνισμού ενώπιον μιάς επιτροπής. Οι διακριθέντες σε κάθε τοπική προκριματική φάση θα προκριθούν στον ημιτελικό που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Σπάρτη και Οικονομία

ICC: Με την συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και πολύ σημαντικών ομιλητών ολοκληρώθηκε το ψηφιακό συμπόσιο «Greek Tax Incentives: A Guide to Tax Laws Affecting Non-Residents», το οποίο διοργανώθηκε το Σάββατο 04 Δεκεμβρίου, από το ICC Ελλάς και το Hellenic-American Chamber of Commerce(HACC), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών! Το link για τη διοργάνως: https://www.hellenicamerican.cc

Σπάρτη και Ντουμπάι

Η παρουσία του Δημάρχου Σπάρτης στο Ντουμπάι αφορούσε την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιμελητηρίων στο Ντουμπάι, όπου είχε ιδιαίτερη επαφή με την Πρόεδρο του ICC Μεξικού και επόμενη - ήδη επιλεγμένη - Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού του ICC, και άλλους Προέδρους ICC ανά τον κόσμο (Καμερούν, κ.α.),

Σπάρτη και Πεζοπορία

Στο https://taygetostrails.gr/ παρουσιάζεται το 1ο τμήμα των μονοπατιών από "Λογγάστρα-Βάρσοβα έως Μυστρά". Το https://taygetostrails.gr/ θα συμπληρώνεται με κείμενα και φωτογραφικό υλικό απο όλο το δίκτυο των μονοπατιών, σταδιακά έως την ολοκλήρωση του έργου. Ο δήμαρχος Σπάρτης σημειώνει: «Σχόλια και προτάσεις για βελτίωση του https://taygetostrails.gr/ , στον κ. Θεόδωρο Καρούνο, ακούραστο εργάτη της υπόθεσης της ανάπτυξης των μονοπατιών και του τρέκκινγκ».

Σπάρτη και Συγγραφή

Ο Πέτρος Δούκας ενημερώνει ότι επίκειται συνάντηση στη Σπάρτη με τη γνωστή συγγραφέα HELENA SCHRADER Leonidas of Sparta: A Boy of the Agoge, Leonidas of Sparta: A Peerless Peer, Codename Valkyrie, An Obsolete Honor, Chasing the Wind, Blockade Breakers, Spartan Slave, Spartan Queen: A Tale of Four Women in Sparta Hitler’s Demons, Where Eagles Never Flew, κ.α. www.helenapschrader.com Author.to/HelenaSchrader https://www.helenapschrader.com/

Σπάρτη και UNESCO

Εξαιρετική χαρακτηρίζει την παρουσία της Σπάρτης -του Δήμου Σπάρτης- στο 1ο Συνέδριο Δήμων με Μνημεία UNESCO (26 – 28/11/2021), στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας. «Εύγε στη Γεωργία Ζαχαράκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Κονίδη για τη συμμετοχή και δικτύωσή τους ώστε η διεθνής προβολή των μνημείων μας να είναι πιο συντονισμένη και αποτελεσματική!»

Σπάρτη και Οικογένεια

«Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου η διαδικτυακή ημερίδα του Τμήματος Πρόνοιας Δήμου Σπάρτης με θέμα: «Ενδοοικογενειακή Βία: Πίσω από τις κλειστές πόρτες», υπό την αιγίδα του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών». Ο δήμαρχος αναφέρει ότι «επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα όχι μόνο της ανάδειξης του διαχρονικού φαινομένου της Ενδοοικογενειακής Βίας, αλλά και η ανάγκη τα θύματα της βίας να μιλήσουν για αυτό σε στενούς τους φίλους αλλά και στις αρχές Πρόνοιας για τέτοια θέματα! Εύγε στην ψυχή της διοργάνωσης και συντονίστρια της διαδικτυακής ημερίδας, Γεωργία Ζαχαράκη – Αναστασοπούλου, Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Τουριστικής Ανάπτυξης & Κοινωνικής Πολιτικής!»

Σπάρτη και Ομογένεια

Η σχέση Σπάρτης – Ομογένειας θα έχει και ανθεκτικές ρίζες… Όπως τονίζει ο Πέτρος Δούκας «αποδεχθήκαμε -κατ’αρχήν- την ευγενική προσφορά ομογενειακών συλλόγων του Καναδά να μας δωρίσουν το 2023 πάνω από 200 ιδαίτερα ανθεκτικά πλατανάκια / σφενδαμόδενδρα!»

Σπάρτη και Αθήνα

Ο Πέτρος Δούκας συμμετείχε με την ακούραστη Χρυσάνθη Γάλλου, Director of the Centre for Spartan & Peloponnesian Studies and Associate Professor of Archaeology at the University of Nottingham, στο εξαιρετικό διαδικτυακό Sparta Live webinar series, που συνδιοργανώνεται με το Δήμο Σπάρτης. Ομιλητής ο Professor Loren Jay Samons, Professor of Classical Studies at Boston University and Senior Vice President & Chief Academic Officer at Deree-The American College of Greece. Θέμα του; «Sparta and Athens—A Classical Love Story: The Plataia Incident after 2500 Years»! «Τους ευχαριστούμε -για άλλη μια φορά- για την αγάπη τους για τη Σπάρτη, το ενδιαφέρον τους και τη ποιότητα της δουλειάς τους!!!»

Σπάρτη και ΣΔΙΤ (διαβάστε αποσπάσματα)

Η θέση του Δήμαρχου είναι πλέον γνωστή και αφορά σε αλλεπάλληλα πλάνα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Στην σημερινή αναφορά του ξεχωρίζουν:

«H Δημοτική μας Αρχή «κληρονόμησε» το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, που δυστυχώς υφίσταται εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και που καμία Αρχή και κανένας Φορέας δεν έλυσε αποτελεσματικά μέχρι σήμερα! Ωστόσο, εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!

Είχαμε και έχουμε σχέδιο καθώς επίσης και εναλλακτικές λύσεις!

Ο βασικός και πρωταρχικός σχεδιασμός, ήταν πως τα απορρίμματα από τον Αύγουστο και μετά - και σύμφωνα με τον επίσημο επιχειρησιακό προγραμματισμό των Αρχών του Κράτους, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΦΟΔΣΑ και των επίσημων σχετικών διαβεβαιώσεων - να πήγαιναν στις υπό κατασκευή σύγχρονες νέες εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ στη Σκάλα, Δ. Ευρώτα (PLAN A)…

H μόνη άμεσα εφικτή, πολύ προσωρινή λύση, ήταν και είναι τα απορριμματοφόρα μας να πηγαίνουν πολύ προσωρινά στον ΧΑΔΑ Αφυσσού. (PLAN C).

Φυσικά και κατανοούμε απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων έπειτα από τόσες δεκαετίες υπομονής και ανοχής, όμως η συγκεκριμένη ενέργεια θα διαρκέσει για ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα. Ζητάμε την κατανόηση των κατοίκων και την υπομονή τους για λίγο ακόμα.

Όσον αφορά τη νομιμότητα της εναπόθεσης των σκουπιδιών στον ΧΑΔΑ Αφυσσού, ύστερα από την επίσημη κήρυξη του Δήμου Σπάρτης σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης από τα αρμόδια όργανα του Κράτους και τις προσφυγές μέσω της δικαστικής οδού, να είστε σίγουροι πως θα ακολουθήσουμε χωρίς περιστροφές και με σεβασμό τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Σε περίπτωση που η λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΤΕΡΝΑ στην Αρκαδία, καθυστερήσει (αν και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα), ο σχεδιασμός μας είναι τα απορρίμματα να μεταφερθούν σε νόμιμα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου, έστω και αν το κόστος μεταφοράς τους (για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και των δημοτών) είναι πολύ μεγάλο. (PLAN D).

Φυσικά θα διεκδικήσουμε και σχετική επιχορήγηση, αλλά το άμεσο κόστος θα είναι σημαντικό!

Η υγεία των δημοτών μας και η καθαριότητα του Δήμου μας, αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα!

Όσον αφορά το ΚΔΑΥ και ίσως και ΣΜΑ στη Λακωνική Βιοενεργειακή στη Σπάρτη: Μας ενδιαφέρει η άμεση συνεργασία και για το ΚΔΑΥ, αλλά και εφόσον λάβει άδεια λειτουργίας και για τη λειτουργία εκεί Σταθμού Μεταφόρτωσης - ΣΜΑ!

Γενικά, θέλουμε να βρεθεί οικονομικός και λειτουργικός τρόπος συνεργασίας μαζί του και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης ήδη εξετάζουμε την άμεση δυνατότητα λειτουργίας κινητής μονάδας κομποστοποίησης, ώστε και να μειωθούν οι μεταφορές, την ουσιαστική προώθηση του διαχωρισμού των οργανικών από τα υπόλοιπα σκουπίδια, και καμπάνια ευαισθητοποίησης των δημοτων, ώστε όλοι να συμμετέχουν περισσότερο στην ανακύκλωση και να αντιλαμβάνονται ότι όταν ανακυκλώνουν προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και τους εαυτούς τους! Και φυσικά θα επιδιώξουμε την ενεργοποίηση της σύμβασης με την ΕΕΑΑ».

(Κλείνει με θερμές ευχαριστίες προς όλους τους εργαζόμενους στην υπόθεση των απορριμμάτων)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις