ΜΥΣΤΡΑΣ. Στο Παρόρι της Σπάρτης βρέθηκε, την Τετάρτη 29/12, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Σταύρος Αραχωβίτης, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Μυστρά, μαζί βέβαια με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Παναγ. Κουμουνδούρο, τον Κώστα Σταμάτη (μέλος της ΝΕ και δημοτικό σύμβουλο) και τον συντονιστή της Ο.Μ Δημοσίου, Ηλία Βαβαρούτσο.

Μεταρρύθμιση, ο «Κλεισθένης»

Πρώτο ζήτημα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν η μεταρρύθμιση «Κλεισθένης». Με την μεταρρύθμιση «Κλεισθένη», η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προχώρησε σε μια σημαντική προοδευτική τομή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«…Ειδικά για τις τοπικές κοινότητες, αναβαθμίστηκε η αυτονομία τους, ενισχύθηκε η συμμετοχή των πολιτών και ειδικά των νέων, στηρίχθηκε η ανάπτυξη της υπαίθρου. Η μεταρρύθμιση αυτή αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους χωριών και οικισμών σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης», υπογραμμίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Αντιμεταρρύθμιση, οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» από τη Νέα Δημοκρατία

Τονίστηκε επίσης, ότι «…Μετά την αλλαγή του νόμου “Κλεισθένη”, με τον οποίο εκλέχθηκαν οι πρόεδροι, η Κυβέρνηση της ΝΔ αφαιρεί την απευθείας εκλογή προέδρων τοπικών κοινοτήτων από τους κατοίκους και μετατρέπει το σύστημα σε απόλυτα δημαρχο - κεντρικό. Ο ίδιος νόμος καταργεί τις αυξημένες αρμοδιότητες που είχαν τα τοπικά συμβούλια στη διαχείριση των οικονομικών και λοιπών τοπικών τους ζητημάτων».

Χρηματοδότηση των Δήμων - Κόστος νερού στα χωριά - Εγκατάλειψη και γήρανση των χωριών

Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς η χρηματοδότηση των Δήμων, το κόστος νερού στα χωριά και η διαχείριση των ζητημάτων της καθημερινότητας. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αγωνία τους για την εγκατάλειψη και γήρανση των χωριών τους στις παρυφές του Ταϋγέτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα επαναφέρει τις διατάξεις του «Κλεισθένη»

«Μετά τις εκλογές, που ελπίζουμε να μην αργήσουν, η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα επαναφέρει τις διατάξεις του “Κλεισθένη” που δίνουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και εξουσίες στις τοπικές κοινωνίες.

Η άμεση δημοκρατία είναι δικαίωμα των πολιτών και βασικός τρόπος συγκράτησης του πληθυσμού στον τόπο τους. Τα έργα που εντάχθηκαν στο γενναίο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” αλλά και στο ΠΔΕ με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ κυρίως, δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά. Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση αυτών των έργων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια επαφών με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που έχει ξεκινήσει ο βουλευτής και η Νομαρχιακή Επιτροπή για την ενημέρωση και την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κέντρο εστίασης στο Παρόρι, τηρουμένων των πιο αυστηρών πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας απέναντι στον COVID 19.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Μαρία Τσάκωνα - πρόεδρος κοινότητας Σουστιάνων, ο Περ. Σταυράκος - πρόεδρος κοινότητας Παρορίου, ο Δημ. Σκρουμπέλος - πρόεδρος κοινότητας Μυστρά, ο Γ. Σούπος - πρόεδρος κοινότητας Αγ. Ειρήνης (Βάρσοβα), ο Ανδ. Σουλτάνης, πρόεδρος κοινότητας Λογγάστρας, ο Χρ. Μαυρακάκος, πρόεδρος κοινότητας Τρύπης, ο Γ. Βλαχοκωνσταντής, πρόεδρος κοινότητας Μαγούλας και ο Θαν. Ρασσιάς, πρόεδρος κοινότητας Αγίου Ιωάννου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις