ΣΠΑΡΤΗ. Το εκμαγείο της προτομής του αείμνηστου γιατρού και ήρωα Χρήστου Καρβούνη, προτίθεται να παραχωρήσει στον Δήμο της Σπάρτης ο γλύπτης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, Δημοσθένης Γ. Τζανάκος

Την πρόθεσή του αυτή, μάλιστα, έχει κοινοποιήσει με επιστολή του στον Δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα.

Επισήμανση

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του, ο γλύπτης, «στο πρόσωπο του Χρ. Καρβούνη συγκλίνουν όλα τα ιδανικά της νεότερης ιστορίας του τόπου μας».

Η δωρεά συνοδεύεται από την πρόταση,

«..να αναλάβει και να τοποθετήσει ο Δήμος την προτομή του αείμνηστου ιατρού Χρήστου Καρβούνη, σε κοινόχρηστο χώρο, έμπροσθεν του σημείου που βρισκόταν η κλινική του, …, ως ένδειξη τιμής και μνήμης…»

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Στην επιστολή του, ο καλλιτέχνης συμπολίτης, αναφέρει:

«Κύριε Δήμαρχε,

όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, σας γνωστοποιώ και επίσημα την πρόθεσή μου, να δωρίσω στον Δήμο Σπάρτης την προτομή του αείμνηστου ιατρού Χρήστου Καρβούνη. Την προτομή φιλοτέχνησα με σκοπό να τιμήσουμε τη μνήμη του ιατρού, στο πρόσωπο του οποίου συγκλίνουν όλα τα ιδανικά της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Ο Καρβούνης, πέρα από την προσφορά του στη Λακωνική κοινωνία ως γιατρός, ήταν και μια πολιτική προσωπικότητα που πάλευε για την κατοχύρωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

Αγωνιζόταν για την εδραίωση της δημοκρατίας, και ήταν γεμάτος αυτοθυσία και αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πλήρωσε με τη ζωή του την υπεράσπιση των ιδανικών του. Θεωρείται από τις ευγενέστερες μορφές αγωνιστών.

Πιστεύω πως έχουμε ιερή υποχρέωση, αφενός να διασώσουμε τη μνήμη του και αφετέρου να αναδείξουμε το σημείο που βρισκόταν η κλινική του, ένα κτίριο-σύμβολο, φορτισμένο από τις ιστορικές μνήμες του παρελθόντος, για χιλιάδες Λάκωνες.

Ένα κτίριο που πλέον δεν υπάρχει, ώστε να μαρτυρά και να θυμίζει την ιστορία του, και για αυτόν ακριβώς το λόγο, θεωρώ ότι είναι χρέος μας να φροντίσουμε ώστε να μην παραδοθεί στη λήθη.

Με την παρούσα επιστολή, σας παρακαλώ να αποδεχτείτε, εσείς και το Δημοτικό Συμβούλιο, την προσφορά, η οποία συνοδεύεται από την πρότασή μου, να αναλάβει και να τοποθετήσει ο Δήμος την προτομή του αείμνηστου ιατρού Χρήστου Καρβούνη, σε κοινόχρηστο χώρο, έμπροσθεν του σημείου που βρισκόταν η κλινική του.

Σε ένδειξη τιμής και μνήμης, τόσο για την προσφορά του τόσο ως ιατρού όσο και ως ήρωα, ενός εκ των 118 οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση επί του θέματος.»

Γιατί τον Χρήστο Καρβούνη

Εξηγώντας τον λόγο που αποφάσισε να φιλοτεχνήσει τον Χρ. Καρβούνη, ο γλύπτης αναφέρει πως η οικογένειά του, «σε βάθος τριών γενεών, διαμένει σε μικρή απόσταση από ήδη κατεδαφισμένο κτίριο-τοπόσημο της Σπάρτης και της Λακωνίας και έχει παρακολουθήσει διαχρονικά, τόσο τη “ζωή”, τη “δράση” και τη χρηστικότητα του κτιρίου, όσο και τις προφορικές αφηγήσεις για τον Καρβούνη, την προσφορά του ως γιατρού και την πορεία της εκτέλεσής του, μαζί με άλλους 117 ήρωες-πατριώτες στο Μονοδένδρι».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις